RECENZE | Harry Potter a prokleté dítě - Jack Thorne, J. K. Rowling, John Tiffany

By Hanka the bookworm - 20:48:00

Od okamžiku, kdy Harry Potter porazil Pána zla, uplynulo již devatenáct let a z hrdiny se stal upracovaný otec tří dětí, kterému minulost nedá spát. Jeho nejmladší syn je zatížen dědictvím, o které nestál, a oba mají velký problém vydržet ve společnosti toho druhého. Albus má právě nastoupit do bradavického expressu a jeho prvním úkolem bude, najít si kamaráda; dalším ousiderem ročníku je Scorpius Malfoy, a tak vzniká nepravděpodobné přátelství mezi syny dvou bývalých rivalů...
Speciální vydání pracovního scénáře sepsal Jack Thorne, o námět se vedle něho postarala samotná J. K. Rowlingová a režisér John Tiffany; divadelní hra byla uvedena v den Harryho narozenin – 30. 7. na londýnském West Endu.


Fenomén znovu ožívá a já patřím k lidem, kteří zkrátka jdou s davem a na bestsellery si rádi udělají vlastní názor. „Osmého“ Harryho Pottera jsem proto nemohla vynechat a i když jsem si nějakou dobu musela počkat, nakonec mi ho nadělil Ježíšek a tak můj nostalgický návrat do Bradavic mohl započít…

Jenže…

Už po přečtení prvních pár stránek jsem věděla, že to bude jedna velká katastrofa. Příběh se neodvíjí nikterak originálním způsobem, spíše vykrádá stará díla a používá jeden z nejomílanějších námětů, které lze na poli fantasy žánru nalézt. Snad mohu prozradit, že se jedná o cestování časem. Na původní sérii jsem milovala, že se knihy pokaždé ubíraly novým směrem, ano, prostředí a postavy zůstávaly, ale každý další díl vždy přinesl nové, originální dobrodružství, inovativní prvky a zajímavé osobnosti. Tahle kniha jde ale v tomto směru naprosto proti proudu a to je obrovská škoda, protože potterovský svět je podle mého nekonečnou studnicí možností a tak zoufale neoriginální a průhledný námět mě vysloveně naštval. Aby toho nebylo málo, vyskytují se v textu i faktické chyby – no slyšel někdo někdy o tom, aby se Vám po mnoholičném lektvaru změnil i hlas???


Asi se shodneme na tom, že kromě důmyslných příběhů, jsou stěžejním bodem knih mistrně propracované charaktery. Tak jestli tohle čekáte od Prokletého dítěte, tak se okamžitě přestaňte těšit. Albus je obyčejný rozmazlený fracek, který se zoufale snaží obrátit pozornost svým směrem. Což o to, když máte za tátu Harryho Pottera, asi je dost těžké se prosadit. Množství nelogických kroků, které tento mládenec ale podnikne, už je na pováženou. Z recenzí vím, že většina si oblíbila alespoň Scorpiuse (syna Draca Malfoye), nicméně moc nechápu proč. Ano, určitě je celkově zajímavější postavou než Albus, ale originalitou tedy také neoplývá a jeho mdlý rozum a až přespříliš přátelská povaha mě dost iritovaly. Co je ale nejhorší – staré postavy jako by se zuby nehty snažily dostát svým mladším já – Hermiona je děsně chytrá, Ron děsně vtipný a Harry děsně…no, tady nevím, jak to přesně vyjádřit, protože abych se přiznala, ten mě až tak neokouzlil ani v původní sérii. Jenže – nefunguje to; je poznat, že chybí Joannina lehkost, se kterou své charaktery tvoří. Všechno je hrozně naoko, nedá se tomu věřit, nerada to píšu, ale mně to přišlo jako příběh vytvořený pro peníze, jen aby něco vzniklo…

Styl – jestli se tedy o stylu dá mluvit, to je naprostá katastrofa. Nepěkné slovní obraty, příšerné dialogy, které absolutně neodpovídají mluvě puberťáků („Mám ti říkat Albusi nebo Albíku?“ – jako vážně?). Rowlingovou to nepřipomíná ani, pokud zavřete obě oči. Překladatel nemohl předvést svou práci naplno, protože je to přeci jen scénář, ale ani s jeho prací ve finále nejsem přespříliš spokojená (dýňová paštička je prostě dýňová paštička a nikoliv dýňový bochánek…) – inovativní slova se mi v tomto případě prostě nehodí, přeci jen už máme tyhle dobroty (a další věci) nějak zajeté. Zároveň tím ale netvrdím, že by byl Petr Eliáš špatným překladatelem, to vůbec ne. Má na svědomí třeba i Sůl moře, kde jsem neměla jediný problém. Překládat Harryho Pottera po Medkovi je zkrátka jen příliš velké sousto, které tak úplně nezvládl (podle mého).


No, co říct závěrem. Kniha u mě propadla na všech frontách. Shrňme si to tedy – neoriginálnost, nelogičnosti, překombinovanost příběhu, nezvládnuté charaktery, nepěkný styl psaní, průměrný překlad, faktické chyby. Za mě zkrátka hodně špatný pokus o vtip. Jediné, co tedy nakonec hodnotím kladně, je forma scénáře, tudíž čtivost – z tohoto formátu se při troše dobré vůle dalo vykřesat další veledílo. Bohužel, nepodařilo se. Hrozně mě udivuje, že se pod tohle Rowlingová podepsala, knihu Thorneovi dokonce věnovala…Neumím si (a asi si ani nechci) představit, jak hra vypadá na živo. Konečný verdikt 1/5 a knihu doporučuji skutečně jen těm, kteří si chtějí na toto dílo vytvořit vlastní názor. Hlavně k tomu prosím Vás nepřistupujte jako k osmému dílu, snižte svá očekávání na minimum, a pokud chcete knihu číst čistě jen pro vyvolání nostalgie, raději si dejte re-reading původní série.

Dneska to ode mne bylo dlouhé a teď je řada na Vás. Pusťte se do knihy nebo do mě co hrdlo ráčí. I tak Vás budu mít ráda. :D ♥ Pěkný zbytek večera…

Originální název: Harry Potter and the Cursed child
Překlad: Petr Eliáš
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2016
Počet stran: 424

  • Share:

You Might Also Like

20 komentářů

  1. Naprosto souhlasim! Navic mi to prislo i predvidatelny :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Já si tu hru taky neumím ani trochu představit. Takhle, není to Harry Potter, tak se to prostě nedá vnímat. Chyby tam jsou a nápad opravdu není dechberoucí. Ale tak co by se pro potterheads, kteří jsou ochotni zaplatit za ten zážitek (já nevím, jestli výdělek nešel třeba někam na charitu nebo tak), neudělalo. :)

    Souhlasím s tebou ve všem, byť jsem při svém hodnocení nebyla tak přísná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak znám Rowlingovou, něco na charitu asi šlo, ale stejně - tohle se naopak žádnýmu potterheadovi prostě líbit nemůže...z mnoha různých důvodů...
      Jsem "ráda", že to cítíme stejně :)
      Krásný večer

      Vymazat
  3. Zcela souhlasím! Je to totální děs :-/

    OdpovědětVymazat
  4. Krásnej "hejt", a myslím to jen v dobrým. Ta recenze je skvělá a já se s chutí ponořila do toho, jak hrozný to je. Jak už jsem Ti někam psala, je to paradoxně takhle ostře negativní názor, co mě konečně vyhecovalo k tomu, chtít si knihu přečíst. Takže časem se na to podívám :) Díky Hani!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, mockrát děkuju :D Jsem ráda, že jsem v tobě vznítila emoce a chuť si knihu přečíst. Určitě se budu těšit na tvůj názor, jsem zvědavá, jestli se shodneme :)
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  5. Skvělá recenze :) No aspoň vidím, že když jsem Prokleté dítě zatím nečetla,o nic jsem nepřišla :)

    OdpovědětVymazat
  6. Kdybych tu knihu neměla vypůjčenou, asi ji i prohodím oknem.

    OdpovědětVymazat
  7. Mám ji doma a ještě jsem se k ní nedostala. Já neočekávám, žádný zázrak, ale je to HP tak ho chchi mít ve sbírce, ať je jaký je :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak nějak jsem to brala taky :)
      Třeba se ti bude líbit více než mně.
      Krásný večer, Katy :)

      Vymazat
  8. Já zatím nečetla ani základní sérii HP, takže do této knihy se rozhodně nebudu pouštět. Tvoje recenze se mi moc líbí, umíš jasně a výstižně napsat, co ti na knize vadí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju, Majdi a určitě to s původní sérií jednou naprav, věřím, že tě nadchne (jako každého) v jakémkoliv věku :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  9. Všechny recenze (včetně tvé) mě utvrzují v tom, že si Rowling načrtla fanfiction na svoji vlastní tvorbu... a to nemám za potřebí číst :D
    Ale na tvé recenzi je vidět, že sis ji napsala s chutí... hejty jsou zábavné, že? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a ještě pěkně blbou fanfiction, vsadím se, že polovina opravdických FF, které vznikly., budou o poznání lepší :D
      A jo - hejty se píšou samy :D

      Vymazat
  10. Super recenze a moc hezké fotky :) Máš ve všem pravdu. Já, jako velká fanynka HP, jsem knihu přelouskala za 4 hodiny a byla jsem nadšená, že se znovu podívám do světa HP, akorát z pohledu někoho jiného, z pohledu nových postav. Až teď, po přečtení tvé upřímné recenze, jsem si uvědomila, že to žádná pecka nebyla. Vůbec jsem se nad tím takhle nezamýšlela, neporovnávala jsem to s Rowlingovou. Ale asi jsem měla. Děkuji, že jsi mi otevřela oči :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji za pochvalu i za krásný komentář, na jednu stranu jsem ráda, že jsem ti "otevřela oči", na druhou stranu je ale dobře, že sis knihu přečetla s nadšením :)
      Měj se krásně :)

      Vymazat