Přečteno za leden 2017

By Hanka the bookworm - 19:28:00

Ahoj všichni a vítám Vás u nového článku. Dneska se mrkneme na výčet knih, které se mi podařilo přelouskat v lednu. Knih není málo, konkrétně jsem na čísle sedm, bohužel ani jedna ze zmíněných neobdržela pětihvězdičkové ocenění, i tak se ale mezi nimi najde spousta skvělých titulů. Vzhledem k tomu, že většina je notoricky známá, moc se těším na diskuzi v komentářích. A teď už pojďme na to.


Leden jsem zahájila novelkou I viděl Bůh, že je to špatné od Otty Weise. Knihu mi k recenzi poskytlo nakladatelství Jota a já jsem moc ráda. Válečným tématům se totiž docela vyhýbám, proto nebylo na škodu, že jsem zase po delší době po něčem z tohoto žánru sáhla. Příběh Boha, který sestoupí na zem, aby se podíval do koncentračního tábora v Terezíně, si mě získal a kniha proto obdržela 4/5. Recenze je tady.

Poté jsem konečně dočetla Dceru sněhu od Eowyn Ivey, kterou jsem začala již v prosinci. Kniha mě tedy pěkně potrápila a rozhodně se neřadím k zástupu nadšených fanoušků tohoto díla. Přestože to autorka se slovy umí, text drhnul a ani příběh samotný mě za srdce nechytil. Celé se mi to zdálo zkrátka moc prvoplánové a předvídatelné, takže nakonec jen 3/5. Recenzi chystám.

Třetí knihou měsíce byl Konec hlídky od mého oblíbence Stephena Kinga. Přiznávám, že to pro mě byl nejočekávanější titul loňského roku, a přestože nejsem tak nadšená jako z předchozího dílu (Právo nálezce), i tak se jedná o důstojné zakončení celé trilogie s Billem Hodgesem. Hodnocení 4/5 a recenze bude na blogu velmi brzy.


V rámci projektu My čteme se v lednu četl Stařec a moře, což je kniha, na kterou jsem se dlouho chystala, takže to bylo to správné nakopnutí, které jsem potřebovala k jejímu přečtení. Mou celoroční výzvou je navíc číst více klasiky, takže jsem tak trochu smázla dvě mouchy jednou ranou – a to ranou naprosto senzační. Hemingway se mi zalíbil, proto Stařec a moře není rozhodně poslední knihou, kterou jsem od něj četla. 4/5 a recenzi najdete tady.

Následovalo zklamání všech zklamání v podobě Harryho Pottera a prokletého dítěte. Nutno podotknout, že jsem ke knize opravdu přistupovala bez jakýchkoliv očekávání a už vůbec jsem dílo nepovažovalo za pokračování heptalogie. No, i tak ale moje srdíčko při čtení doslova brečelo. Všechny své pocity si chci nechat do recenze, kterou brzy sepíšu, musí Vám tak prozatím stačit mé hodnocení 1/5.

Náladu jsem si spravila skvělou severskou krimi V lese visí anděl od Samuela Bjorka. Recenze je na blogu  - tady, takže znovu jen připomínám, že kniha má mnoho skvělých atributů, bohužel ale i drobnou vadu na kráse v podobě několika stereotypních prvků. Doporučit však toto dílo s klidným svědomím můžu a hodnocení 4/5 toto mé tvrzení myslím jen potvrzuje.

Měsíc jsem zakončila historickou young adultovkou Sůl moře od všeobecně oblíbené Ruty Sepetys. Příběh jako takový se mi hodně líbil, autorka má jedinečnou schopnost oživovat méně známé tragédie a zpřístupňovat je mladým čtenářům. Umí chytnout za srdce, umí psát, je inovativní a ta kniha je opravdu „krásná“ (však víte, jak to myslím). Já ale zkrátka měla problém s tím rozdělením příběhu mezi čtyři vypravěče navíc s tak krátkými kapitolkami. S tímhle aspektem knihy jsem bojovala ještě za půlkou. Za výborné finále to ale stálo, takže nakonec 4/5 a recenze bude brzy.


Na únor mám rozečtené Jedničky a nuly od Tomáše Grombíře a ještě také stále poslouchám Přiznání Alana Turinga od Davida Lagercrantze. Zbývají mi už asi jen dvě hodinky, takže se brzy můžete těšit na recenzi.

Jak vypadal Váš leden? Co nejzajímavějšího jste přečetli? A co knihy z mého výběru? Četli jste některou? Překvapilo Vás nějaké mé hodnocení? Budu moc ráda, když mi dáte vědět v komentářích. ♥

  • Share:

You Might Also Like

26 komentářů

  1. Jéj, to je škoda, že Tě Dcera sněhu tak potrápila :/ Ale někdy člověku kniha nesedne, s tím se nedá nic dělat. O to jsem radši, že se Ti povedlo (až na Harryho) dál čist už jen knihy, které se ti líbily :) Myslím, že pro Tebe leden byl na četbu nakonec úspěšný, že? :)
    U mě se do přečtených knih za leden zařadila jen Továrna na sny, ty závěrečné zkoušky tak nějak zazdily jakékoli jiné čtení než učebnice a studijní materiály :D Už aby bylo po nich a my se mohly pustit do toho společného čtení :)
    Šťastný výběr knih v únoru a jen samé příjemné chvilky při čtení, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, určitě byl, nakonec jsem ráda i za toho Pottera. Jsem prostě taková, že knihy, o kterých se hodně mluví si chci přečíst, abych si utvořila vlastní názor, i když je v tomhle případě bohužel negativní...
      Ta Továrna na sny mě díky tobě dost zaujala :) Držím palce na všechno, co tě ještě čeká a moc se těším na Vlčí ostrov, nějakým způsobem se ti určitě ozvu, až mi dorazí a taky abychom se domluvily, jak to vlastně celé spácháme :)
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  2. Z uvedených jsem zatím nečetla žádnou. A s tou Dcerou sněhu jsi mě moc nepotěšila... :/ Za leden jsem stihla 6 knížek, z toho jeden komiks. Další dvě jsem dočítala teď na začátku února, takže na mě to byl úspěšný měsíc. :) Zajímavá byla rozhodně knížka Planina, která mě navzdory rozpačitým hodnocením hodně příjemně překvapila. A pak také Jasno lepo podstín zhyna od Odeonu. Jinak se budu těšit na tvoje hodnocení obou rozečtených knížek. Na seznamu mám obě. :) Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ale zase, jsem snad jediná, koho Dcera neuchvátila, tak třeba se zrovna tobě líbit bude :)
      Na obě zmiňované se rozhodně chystám a obě mé rozečtené už mám skoro dočtené, tak recenze snad budou do konce února :)
      I ty se měj krásně :)

      Vymazat
  3. Ell: Sice znám názvy titulů, ale ani jeden z nich jsem nečetla :) Ale moc hezký článek! Pro mě byl největším objevem ledna Dvůr trnů a růží, u kterého jsem se nadchla tak jako už dlouho ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu Ell :) Dvůr trnů a růží je všeobecně docela vychvalovaný, já sice YA nečtu, ale Krásku a zvíře mám moc ráda, tak třeba někdy vyzkouším i tohle :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Sedm je krásné číslo. Všechny zmíněné knihy mě svým způsobem zajmají, míň nebo víc. Já asi pokračuji v zakletém prosinci, protože jsem dočetla Trojici ještě z loňska a mám rozečtenou teprve čtvrtou knížku. Ale bohužel, moje ruka je asi levá, proto mi to asi tak dlouho trvá... Tento měsíc snad bude lepší. A to samozřejmě přeji i tobě. Ať je ještě lepší než leden a dosáhneš plného ohodnocení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti Ivet přeji, ať máš šťastnější ruku a čte se ti lépe :) Jsem zvědavá, jestli se časem dostaneš k některé knize z mého výběru, myslím, že nejvíc by se ti asi mohlo líbit V lese visí anděl :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Krásná přehlídka knih. A 7 rozhodně není málo. Já přečetla 9 knih, ale to jen proto , že ted nechodím do práce. Z těchto knih jsem četla Sůl moře a V lese visí anděl . Obě mě velice uspokojili,hlavně ta prvně jmenovaná. King mě stále nějak míjí, asi se na něj budu muset také zaměřit. Tak přeji hodně pěkných knížek na další měsíc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! A devět je vynikající :) S Kingem určitě neváhej, stojí za to, ale doporučila bych začít třeba Osvícením, Řbitovem zviřátek či Zelenou mílí :)
      Měj se krásně a ať se daří i v únoru :)

      Vymazat
  6. Ahoj Hani, já přečetla dvě knížky a další dvě rozečetla, což je na mě vážně úspěch :). Román Člověk Gabriel od Kateřiny Dubské mě vysloveně nadchnul, druhou přečtenou knihou bylo dílko Dobrý proti severáku od Daniela Glauttauera, což bylo sice čtivé a vůbec ne špatné, ale něco mi tam chybělo. Pak jsem začala číst knihu Biomanžel od Viewega (sama bych po ní nikdy nesáhla, ale byl to dárek pod stromeček) a ač jsem od ní nic nečekala, přesto velké zklamání a nedočetla jsem. Z Tvého seznamu jsem nečetla nic. Ostudně ani Stařec a moře. To ale určitě napravím, zvlášť po Tvé recenzi. Přeji krásné dny a hlavně kéž v únoru přečteš něco, co si po zásluze vyslouží pět hvězdiček! Těším se na všechny další články. Jo a veliká gratulace k ročnímu výročí založení blogu! Skvělá práce, Hani! Moc Ti fandím. Z :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, tvůj komentář mě (jako vždy) pohladil pod duši, jsi úžasná bytost :)
      Dvě přečtené a dvě rozečtené je skvělý výkon, určitě nakouknu na blog, jestli se tam objeví recenze :) O Člověku Gabrielovi jsem slyšela, nciméně jsem mu nějak nevěnovala pozornost, tak to asi napravím :) A jsem ráda, že se ti líbil i Dobrý proti severáku, škoda jen, že ti tam něco scházelo, já byla nadšená :) Viewegha nemám ráda (ani jako člověka), takže od toho se asi do ničeho nepustím.
      Stařec a moře tě určitě nadchne, myslím, že ty dílo náležitě oceníš :)
      Děkuji mockrát za podporu, měj se nádherně :) ♥

      Vymazat
  7. Docela si mě navnadila na poslední díl ze série Pan Mercedes. Já jsem je četla tak nějak zvláštně. Nejprve jsem si přečetla Právo nálezce, což byla paráda, ted jsem dočetla Pana Mercedese a přestože to nebylo takové, líbilo se mi to a na ten poslední se těším jako blázen :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to četla popořadě a mám stejný názor. Právo nálezce je vynikající, Mercedes o něco horší a bohužel Konec hlídky pro mě asi nejhorší, i když stále dobrá knížka :) Jsem zvědavá, co na to řekneš ty, taky jsem se těšila (možná až moc), tak pozor :)
      Měj se krásně, Katy

      Vymazat
  8. Já jsem za leden přečetla jen dvě knihy a to Nefilim a Hra o trůny, která je prostě dokonalá!
    Sůl moře jsem si nedávno koupila a těším se na ni, protože čtu samé dobré ohlasy :)
    Docela mě překvapilo hodnocení HP. Já jsem knihu přečetla asi za 4 hodiny a absolutně mě nadchla. Jsem zvědavá na tvou recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hra o trůny (celá série) je moje velká srdcovka :)
      Sůl moře určitě stojí za přečtení, je to dobrá kniha, ale mně přeci jen nesedla na 100%, brzy určitě připravím recenzi :) Zrovna tak na HP, který mě zklamal na plné čáře a tu hvězdu jsem mu vlastně udělila jen za formu scénáře, tudíž za čtivost :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  9. No jako stihla jsi toho pozehnane, az zavidim. Ale jsem rada, ze jsem do Porokleteho ditete nesla. Uz od zacatku jsem to videla skepticky a mela jsem obavu, abych si nepokazila dojem z me milovane serie...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si dojem nepokazila, protože jsem to brala jako samostatné dílo, ale dobrá kniha to prostě není :)
      Měj se krásně, Lucí

      Vymazat
  10. Vážně jsem zvědavá na tu recenzi na HP. Jako takhle - chápu to hodnocení, byť já k tomu tak krutá nebyla. Nedokázala jsem to. :)
    A Sůl moře, ta se mi taky moc líbila.

    Ta fotka se scrabble je dokonalá, někdy ti ten nápad ukradnu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad to tak do týdne dám dohromady :)
      Díky za pochvalu a klidně kraď, i mě inspiroval Instagram :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  11. Tak to jsem moc zvědavá, jak se mně bude líbit Dcera sněhu. Až se k ní tedy někdy dostanu. Čeká, chudák, na přečtení už hodně dlouho. Jinak z tvého výběru bych si ráda přečetla Sůl moře a V lese visí anděl na mě také čeká. Otto Weiss se mi také líbil :)
    Měj se krásně, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem zvědavá, kdy se k ní dostaneš, na mě také čekala asi dva roky :)
      Sůl moře i V lese visí určitě můžu doporučit, budu se těšit na recenze :)
      Taky se měj krásně :)

      Vymazat
  12. Skvělé skóre, Hani :) Z Tvého výběru se určitě chystám na Bjorka a na Weisse.
    Jinak na Soli moře mě právě ti čtyři vypravěči strašně bavili, tak je pro mě zajímavé vidět, že to někoho při čtení rušilo.
    A musím říci, že Tvoje jednohvězdičkové hodnocení mě svým způsobem nalákalo na to Prokleté dítě. Víš, říkám si, že je to evidentně děsný, a teď jsem strašně moc zvědavá, jak děsný to je :D Jen si nechci zkazit dojem z té původní série, tak zatím odolávám, ale nevím, asi to nevydržím :) Měj se krásně a přeji povedený únor ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mě by to asi ani tolik nerušilo, kdyby ty kapitoly nebyly tak krátké. Jak to rychle přeskakovalo, tak mi to tak úplně nesedlo, ale v druhé polovině, když už byli všichni na lodi a jejich osudy se propojily více, už jsem si zvykla. Tento měsíc bude určitě recenze, tak se rozepíšu trošku více :)
      Prokleté dítě zkus, jestli tě zajímá, já nic neočekávala, ale zkrátka jsem si na ten fenomén chtěla udělat vlastní názor. A dojem si nezkazíš, to určitě ne. Za a) přistupuj k tomu, jako by to bylo samostatné dílo, za b) uvědom si, že to nepsala Rowlingová, za c) uvědom si, že to nepřekládal Medek a za d) obrň se proti naprosté stupiditě :D
      Měj se krásně ♥

      Vymazat
  13. Súhlasím s Kristínkou, skvelé skóre! :D
    I viděl Bůh, že je to špatné ma veľmi zaujalo už len z toho názvu a tvoja recenzia to nakoniec rozhodla :D Ak bude možnosť, rada po nej siahnem.
    Dcéru sneh som zháňala tak dlho, predlho, pretože je vypredaná, no nakoniec sa mi to podarilo a doteraz som z toho nadšená. Len či budem aj s príbehu...som teda zvedavá na tvoju recenziu ;)
    Fú, s Harrym je to všelijaké, no poväčšine sa stretávam iba so zápornou kritikou :/
    Soľ mora čítal už asi každý knihomoľ len ja nie! To musím napraviť, pretože tá chvála, ktorú každý na ňu má nebude určite len tak, takže budem netrpezlivo vyčkávať recenziu ^.^
    P.S.: Krásne fotky♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, ještě jednou moc děkuju, tvé komentáře jsou vždycky naprosto úžasné :) I viděl Bůh, že je to špatné i Sůl moře určitě doporučuji, kdežto Harryho pouze v případě, že si chceš opravdu vytvořit vlastní názor :)
      Děkuji za pochvalu a měj se krásně :)

      Vymazat