RECENZE | Ten, kdo stojí v koutě - Stephen Chbosky

By Hanka the bookworm - 20:29:00

Charlie je neobyčejně citlivý teenager, který má strach z okolního světa a než aby někoho konfrontoval, raději zůstává v ústraní. I z této pozice toho ale může hodně vidět… Stephen Chbosky napsal strhující příběh, v němž ústřední motiv tvoří dilema mezi tím zůstat „v koutě“ nebo vyjít ze své ulity a začít něco dělat…


Není to dlouho, co jsem zhlédla film The perks of being a Wallflower. Velmi mě zaujal, a tak jsem začala pátrat i po knižní předloze, která je sice velice slavná, mě ovšem nějak minula. Ne, že bych o její existenci přímo nevěděla, nevěnovala jsem jí však dostatečnou pozornost. Na vině je určitě i to, že se kniha prezentuje jako čtivo pro teenagery (a to navíc pro dost mladé, od 12 let), s tím samozřejmě souhlasím, ovšem Charlieho příběh zdaleka není jen pro ně, proto by se o něj neměl ochudit ani žádný „dospělák“.

Hlavní hrdina Charlie píše dopisy imaginárnímu kamarádovi na imaginární místo. Postupně se dozvídáme, že má Charlie nastoupit na střední školu a má z toho velký strach, mezi vrstevníky totiž obvykle nezapadá, navíc ho trápí nejeden problém. Spolužáci mu nerozumí a dospělí mu nevěnují tolik pozornosti, kolik by potřeboval. To se ale změní v okamžiku, kdy pozná svého prvního opravdového kamaráda Patricka, jeho nevlastní sestru Sam a učitele literatury – Billa. Teprve s nimi začíná mít pocit, že konečně někam zapadá a pomáhají mu vyrovnat se s rozsáhlými psychickými problémy, které ho provázejí už od dětství.

„Tím, kým jsme, jsme z mnoha různých důvodů.“

Vzhledem k formě dopisů je jediná postava knihy, se kterou se můžeme seznámit opravdu důkladně, samozřejmě Charlie. Naivnějšího, ustrašenějšího a chytřejšího kluka byste hledali asi těžko. Bude Vám to ale určitě svým způsobem sympatické, obzvláště na konci, kdy se dozvíte veškeré souvislosti z Charlieho minulosti. Postupem knihy se hlavní hrdina mění, zejména vlivem svých přátel, kteří mu otevírají dveře do opravdového světa. Charlie nedojde vždycky k těm nejlepším rozhodnutím, o tom je ale život. Oproti filmu vyznívá postava Charlieho mnohem intenzivněji, ve snímku zdaleka tolik nevyniknou všechny problémy, které má. I ostatní hrdiny je velice lehké si oblíbit. Každý si s sebou nese ne zrovna nejlehčí břímě a každý se s onou vahou vyrovnává po svém. Přestože Chbosky sáhnul po docela stereotypních (a přesto samozřejmě nesmírně závažných) problémech – homosexualita, závislosti, domácí násilí apod., vůbec mi to nepřipadalo kýčovité, ba naopak, autor celou situaci podal velice citlivě, což myslím mnohým teenagerům pomůže trošku otevřít oči a vyrovnat se s vlastními problémy ucházejícím způsobem.

„I když není v naší moci změnit to, odkud pocházíme, pořád si můžeme vybrat, kam směřujeme.“

Celá kniha je napsaná skutečně autenticky, při čtení jsem opravdu věřila, že čtu jakýsi deník dospívajícího kluka, který neví, co se sebou, ale zoufale se snaží na to přijít. Setkáme se s celkem jednoduchými větami, některé informace jsou jakoby zamotané a opravdu to působí jako by Charlie psal tak, jak mu slova zrovna přišla na mysl. Myslím, že zejména mladším čtenářům bude tento styl velmi blízký, mnoho z nich si jistě píše podobným způsobem vlastní deník. Kniha má zároveň ale velmi hluboký podtext, který však nepůsobí nikterak křečovitě, což velmi oceňuji.


Ten, kdo stojí v koutě je zkrátka přesně ten typ knihy "pro dospívající", který má co nabídnout i dospělému. Ústřední témata - nevinnost, naivita, hledání sebe sama, psychické problémy – budou cílovému čtenáři velmi blízká a věřím, že se v nich mnozí najdou. Vyzvednutí důležitých životních hodnot a uvědomění si sebe sama může na některé starší čtenáře působit trochu kýčovitě, já se však domnívám, že to autor podal citlivě, navíc ve skvělé formě. Dopisy se dobře čtou, proto kniha zaujme. Já jsem nadšená. Film se taky povedl, ale jak už jsem napsala - nevyznívají v něm tolik problémy, které Charlie má, kniha je v tomto směru mnohem intenzivnější. Hodnotím 5/5 a doporučuji každému.

Četli jste knihu? Jak zapůsobila na Vás? A viděli jste film? Pokud můžete porovnávat, který formát Vám byl bližší? Budu moc ráda, když se k Ten, kdo stojí v koutě jakýmkoliv způsobem vyjádříte. ♥


Originální název: The perks of being of wallflower
Překlad: Vratislav Kadlec
Nakladatelství: Slovart - Brio
Rok vydání: 2016
Počet stran: 213

  • Share:

You Might Also Like

16 komentářů

  1. Film jsem zatím neviděla, ale na knihu nijak hezké vzpomínky nemám. Líbila se mi, ale ten konec mi to zkazil - nechápu, proč do toho hledání se, introverze atd. autor tahal ta traumata minulosti, připadá mi to s tím prostě míň uvěřitelné (a ano, asi kýčovité). Takže se nemůžu přenést přes to, že mě naštvalo vyústění knihy :D Jinak to ale určitě bylo dobře napsané.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se to tam právě hodilo, protože to, jaký Charlie byl díky tomu podle mě dávalo větší smysl. Proč by byl někdo s "normálním" dětstvím tak ustrašený a nesrovnaný sám se sebou...Ale jak říkám, je to jen věc názoru :) Film zkus, není špatný :)
      Měj se krásně, Leni

      Vymazat
    2. Protože prostě někteří lidé mají v pubertě problém najít sama sebe? Protože silnými introverty nejsou jenom lidi, kteří mají nějaké trauma? Jo, asi jsem to četla jako knihu o dospívání introverta, takže proto mě ten konec neuspokojil :) Ale očividně jsem jedna z mála, takže možná zas nějaký problém mého očekávání :)
      Dobře, třeba se k filmu někdy dostanu. Taky se měj!

      Vymazat
    3. Tomu rozumím, máš určitě pravdu, já jen, že s tím nemám ve svém okolí vlastně žádnou zkušenost, většina lidí, které znám a měli v dospívání nějaký problém, to měli zakořeněné z dětství...ale každý je jiný :)

      Vymazat
  2. O knížce jsem už hodně slyšela, tak snad se k ní taky jednou dostanu. Krásná recenze Hani a fotky naprosto úžasné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se ti bude líbit, Šári a moc děkuju za pochvalu :)

      Vymazat
  3. Tak u mňa to bolo podobne. O knižke som vedela, no nevenovala som jej takmer žiadnu pozornosť. Neverila som, žeby ma zaujala a je to YA a k tým sa staviam už inak a vyberám si ich dôkladnejšie :D Ale z tvojej krásnej recenzie usudzujem, žeby sa mi mohla páčiť a nejaví sa tak, ako som mala v predstave ja :) Hm, uvidím, možno raz po nej siahnem, šancu si zaslúži ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně takové byly i moje pocity, Mony a vidíš - mně se kniha líbila, snad bude i tobě. Pokud se po ní do budoucna podíváš, určitě se budu těšit na recenzi :)
      Děkuju za krásný komentář a měj se hezky ♥

      Vymazat
  4. Já před pár lety viděla nějakou část filmu, ale naprosto mě to nechytilo a nedokoukala jsem se. A musím říct, že mě ani knižní předloha vůbec neláká, byť je v ní dle Tebe hlavní postava zpracovaná lépe. Ale jsem samozřejmě moc ráda, že se to Tobě líbilo, a kdo ví... třeba jednou :) Měj se moc krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, Kristý, tomu rozumím, nemůže nás lákat všecko, žejo? :D A ještě, že tak :)
      Taky se měj krásně :)

      Vymazat
  5. Je to geniální knížka, mohla bych ji číst znovu a znovu. Vlastní výtisk ti fakt závidím! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není nic jednoduššího, než si knížku pořídit, Majdi, a pak můžeš číst znovu a znovu :) Já mám také několik takových knih, které často otevírám :)

      Vymazat
  6. Četla jsem to tři roky zpátky. Milovala jsem to tři roky zpátky. Ale skoro úplně si pamatuju, o čem to bylo, jak jsem to vnímala. Jak jsem se vymluvila z hodiny tělocviku a četla si to v šatně, zelenou knížku, malou, rychle stránku za stránkou, vdechovala každé slovo, byla okouzlena Charliem i stylem vyprávění. Film mě rozbrečel. Bojím se podívat se na něj znovu. Ale udělám to. A knížku si letos taky určitě přečtu. Musím. Brzy. ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je krása, že se ti kniha tak vryla pod kůži :) Já to nevnímala až tak intenzivně, přesto jsem si její čtení moc užila. Film na mě tak intenzivně nezapůsobil, ale byl dobrý, to ano.
      Tak si re-reading i re-watching užij ♥

      Vymazat
  7. Film jsem viděla, ale už je to docela dlouho a moc si nepamatuji, o čem to bylo. Ale knihu jsem si nedávno koupila a určitě si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat