RECENZE | Illuminae - Amie Kaufman, Jay Kristoff

By Hanka the bookworm - 16:52:00

Píše se rok 2575 a na maličké planetce Kerenze se právě rozešli dva hlavní hrdinové příběhu. Kady a Ezra si pro to však nemohli vybrat horší chvíli. Na planetu totiž právě toho dne zaútočí nepřátelská korporace BeiTech a obyvatelům Kerenzy nezbývá než prchnout na paluby záchranných lodí. Nepřátelé se však nehodlají jen tak vzdát a chtějí zničit všechny důkazy o útoku; začíná tak nebezpečný vesmírný závod o čas!


Illuminae – kniha, do které jsem se platonicky zamilovala ihned, jakmile jsem ji zahlédla u zahraničních blogerů. Trvalo asi rok, než došla na pulty českých knihkupectví, a když se tak stalo, pořídila jsem si ji téměř okamžitě. Mnoho z Vás (a vlastně i mě samotnou) to možná překvapuje, protože YA ani sci-fi rozhodně nejsou mými žánry. Jejich spojení, ještě navíc v tak netradiční podobě, mě ale zlákalo…


Příběh knihy je vystaven pouze na základě e-mailových konverzací, přepisů zpráv techniků, válečné dokumentace a novinových článků, čehož jsem se nejprve obávala. Nebyla jsem si jistá, jestli se dá tímto způsobem vytvořit kompaktní příběh, který zaujme a vyvolá emoce. Bála jsem se však naprosto zbytečně, protože se nakonec ukázalo, že dvojice talentovaných australských autorů dokázala naopak děj knihy nádherně vykreslit a vygradovat do dechberoucího finále. Díky zvolenému stylu vyprávění je navíc příběh neuvěřitelně svižný, proto Vám těch 600 stránek uteče jako voda.


Postavy si lehko oblíbíte; já jim propadla už snad po první mailové konverzaci. Jejich vykreslení je nicméně samozřejmě podřízeno příběhu. Kady je drzá intelektuálka a počítačový všeuměl, což je pro knihu naprosto stěžejní. Ezra je docela naivní, bezhlavě zamilovaný a figuruje tak trochu jako chudinka, který musí být zachráněn. Možná tak autoři chtěli rozbít klasický stereotyp muže hrdiny. Nevím. Kdo (možná by se hodilo říci spíše co) však upoutal moji pozornost mnohem více, je umělá inteligence – SPIRO, který rozhýbe děj na záchranných flotilách více, než by si jejich obyvatelé přáli. Myslím, že každý v jeho případě dojde k bivalentnímu vztahu – nenávist a následné pochopení, možná dokonce láska. Pro mě se stal nejděsivější, nejzajímavější a nejlépe vykreslenou „postavou“ příběhu.

Styl autorů je vedle grafického zpracování nejzásadnější. Jak už jsem psala, díky formě je velmi svižný a přitom výstižný. Není tady čas na nějaké kudrlinky, příkrasy, na metafory úplně zapomeňte. Naopak. Je to úderné, tvrdé, nemilosrdné, zkrátka takové, jak to odpovídá situaci na Kerenze. Amie Kaufman a Jay Kristoff dokázali skrze e-maily také perfektně přenést celou škálu emocí. Strach, úzkost, smutek, naděje, láska, ale i humor, to všechno v knize najdete. Rovněž i spoustu sprostých slov, která jsou ale „nenápadně“ vycenzurovaná. ☺


Podle mého se celkově jedná o jeden z nejzásadnějších počinů minulého (potažmo předminulého – v zahraničí) roku. Minimálně na poli YA literatury rozhodně ano, protože autoři dokázali, že i knihy z této škatule dokáží mít hloubku, dokáží předat emoce i myšlenku a hlavně dokáží zaujmout širší publikum. Doposud jsem nečetla jedinou negativní recenzi a k všeobecné oblibě knihy určitě přispívá i výjimečné grafické zpracování, které Illuminae povyšuje na naprosto nový level. Kniha díky tomu zaujme i nečtenáře a pro knihomoly je to jízda od začátku do konce. Nebojím se tento titul doporučit všem, bez rozdílu pohlaví či věku. Hodnotím 5/5 a nemohu se dočkat druhého dílu, který nese název Gemina a zahraniční blogeři ho chválí podobně jako právě Illuminae.


Jaký je Váš názor na tuhle nebojím se říct ještě pořád novinku? Zaujala Vás forma? A co obsah? Nebo se snad na knihu teprve chystáte? Čtete rádi netradičně zpracované knihy, případně máte nějaká doporučení? Na všechny komentáře se samozřejmě jako vždy moc těším. ♥

Akta Illuminae – 1. díl
Originální název: Illuminae
Překlad: Richard Podaný
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2016
Počet stran: 608

  • Share:

You Might Also Like

18 komentářů

  1. Telepatie - "postavy podřízené příběhu" :D Jsem ráda, že se Ti kniha líbila stejně jako mně, a teď se můžeme společně třást na druhý díl :)) Měj se moc hezky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď vypadám jak kopírka :D :D Jak už jsem psala u tebe, doufám, že ani Gemina nás nezklame. Těším se moc :)
      Měj se krásně, Kristý ♥

      Vymazat
  2. Mě se strašně líbí po grafické stránce. Zaujala mě a snad se mi někdy dostane do ruk...

    OdpovědětVymazat
  3. Psala jsem to i Kristýnce, nejspíš by to nebylo nic pro mě, ale to zpracování mě hodně překvapilo. Prohlížela jsem knihu v knihkupectví, protože jsem prostě musela nahlédnout do té obří bichličky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona trochu klame tělem, no. Sice je to fakt obr, ale díky zpracování se zvládne přečíst opravdu rychle. Neumím posoudit, jestli by tě kniha zaujala, ale já taky nejsem zrovna cílovka a koukni, jak to dopadlo :D
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  4. Na druhý díl se také moc těším, Illuminae jsem úplně propadla! Jsem ráda, že se ti líbila taky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Asi nás bude víc, kdo Geminu vyhlížejí :D :)

      Vymazat
  5. Kniha se mi líbí po grafické stránce, ale po tom jak se ty recenze mění ještě počkám. Nedávno jsem četla, že je to zbytečně dlouhé a neutíká to. Dnes a včera jsem četla recenze, které říkají opak. Je to těžké :D
    Mimochodem vítej po zasloužené pauze zpět :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, a kdes to četla? Já ještě nic negativního neviděla, tak bych ráda mrkla, jak to vidí někdo jiný :) Jinak já samozřejmě knihu (jak je znát z recenze) doporučuji všemi deseti :)
      Díky a měj se krásně, Katy ♥

      Vymazat
  6. No páni! Tak toto som vážne nečakala. Úprimne poviem, že som knihu z prvého pohľadu podcenila, no z tvojej recenzie ma kniha neskutočne láka a aj keď som taktiež tip, ktorý YA a scifi veľmi nemusí, toto znie jednoducho dokonale ^_^
    Tiež by som sa bála tej formy akou je kniha poňatá, no ako tak čítam, čitateľský zážitok nechýbal. Píšem si ju na zoznam! :))
    P.S.: Tá prvá fotka je vážne vydarená♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, věřím, že by tě tato kniha ohromila jako spoustu dalších, je vážně netradiční, budu se těšit, jestli se do ní pustíš :)
      Moc děkuju a měj se krásně ♥

      Vymazat
  7. Vida, tahle kniha má potenciál překonat i můj blok ohledně čtení bichlí :D Hodně jsi mě nalákala! A krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě, tuhle zvládneš za pár dní, díky za pochvalu a budu se těšit, jestli se do knihy pustíš :)

      Vymazat
  8. Krásná recenze! :) Na Illuminae se chystám a přijde mi, že je ta knížka naprosto vymazlená :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vymazlená rozhodně je! Je to must have, určitě si ji pořiď, bude se líbit :)

      Vymazat
  9. Ahoj, nad touto knihou stala váham, Nemám ráda sci-fi a tachnicke popisy, ale na druhou stranu těch kladných názorů je velmi mnoho. A teď tvoje recenze mě zase malinko naklonila k ano kup si jí .Tak ji dám asi šanci.😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě taky ne, v téhle knize jich rozhodně není přespříliš a i pro nenadšence do sci-fi je to lehce stravitelné hlavně díky formě a svižnému ději :)
      Určitě to zkus, měj se krásně :)

      Vymazat