Přečteno za prosinec 2016

By Hanka the bookworm - 13:30:00

Ahoj všichni, vítejte u posledního mého restu z minulého roku. Dneska si společně projdeme knihy, které se mi podařilo přečíst v průběhu prosince. Celkově se jedná o pět dokončených, jednu rozečtenou a jednu rozposlouchanou. Tak jdeme na to. ♥


Jako první jsem dokončila výjimečné Osudy a běsy od Lauren Groff, které mi k recenzi poskytlo Domino. Recenze je už nějakou dobu online na blogu, takže pokud si chcete počíst, jak se rozplývám, můžete tady. 5/5

Následovala kniha, na níž jsem publikovala recenzi teprve předevčírem – Illuminae od dvojice australských autorů Amie Kaufman a Jaye Kristoffa. Tento titul mě naprosto uchvátil, ať už po grafické či příběhové stránce a nestydím se za své zcela nekritické nadšení, ačkoliv to i mě samotnou docela překvapilo. YA ani sci-fi totiž příliš nevyhledávám. Se sci-fi bych to ale ráda napravila, protože se mi za poslední dobu líbily hned dvě knihy (vedle Illuminae ještě Všemi dary obdarovaná). Novinku z CooBoo jsem ohodnotila 5/5.

Ani v měsíci prosinci nechybí audiokniha; předvánoční čas mi zpříjemňoval Medvídek Paddington od Michaela Bonda. Namluvil ho skvělý Tomáš Juřička, kterého můžete znát jako Oslíka (ze Shreka). Paddington je často přirovnávám k našemu Krtečkovi a já musím říct, že tento příměr je namístě. Dlužím Vám recenzi, tak pokud byste o ni měli zájem, napište do komentářů. I tady jasných 5/5.

Nedávno jsem zhlédla film The Perks of being a wallflower a natolik mě zaujal, že jsem se rozhodla pustit i do knižní předlohy. Tu má na svědomí Stephen Chbosky a v překladu nese název Ten, kdo stojí v koutě. Kniha je primárně určená mladším teenagerům (od 12 let), ale myslím, že když se naladíte na správnou notu, má co nabídnout každému. Znovu se jedná o titul, na který jsem zatím nesepsala recenzi, ale ráda bych, Vaše povzbuzení v komentářích mě tak jistě nakopne. 5/5.

Posledním kouskem je skvělý povídkový soubor Co nám oheň vzal od Mariany Enríquez. Knihu jsem dostala v e-podobě k recenzi od Hostu a toto nakladatelství mě znovu přesvědčilo o své kvalitě. Povídky této Argentinky jsou velmi naturalistické, současné a svým způsobem i děsivé a doporučuji je bez výjimky každému, obzvlášť pak těm, které zajímá současná situace Jižní Ameriky, nebo se rádi trochu bojí. I tady 5/5 a recenzi najdete zde.


Jak vidíte, rok 2016 jsem nemohla zakončit lépe – 5 knih a všech případech pětihvězdičkové hodnocení, to se mi dlouho nestalo. Navíc můj dnešní výčet tvoří opravdu pestrá směsice, najdeme tu pohádku, sci-fi, psychologický příběh pro dospívající, naturalistické děsivé povídky i román, který neumím zaškatulkovat, tvoří však bezesporu jeden z vrcholů mého čtenářského úsilí za minulý rok. Když ke zmiňovaným titulům připočtu ještě rozečtenou Dceru sněhu a rozposlouchané Přiznání Alana Turinga myslím, že mám za sebou výjimečný čtenářský měsíc. Doufám, že se v podobném duchu ponese i rok 2017.

Jaký byl Váš poslední měsíc roku 2016, vzpomenete si ještě na nějaké zajímavé tituly z té doby? Co čtete právě teď? A chtěli byste recenze na Paddingtona a Ten, kdo stojí v koutě? To a mnohem víc mi napište do komentářů, těším se. ♥

  • Share:

You Might Also Like

17 komentářů

  1. Jasně,že chceme!! Po článku jsem opet nakopnutá číst jak pominutá:-) já konec roku oslavila s poněkud drsnou audio verzí My děti ze stanice Zoo. Přivezu ji! A ted jsem otevřela Černobílý svět a už po pár stranách jsem zažraná. Tak se těším na tvá další dílka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťul, ty nezklameš :D Audio My děti musí být zajímavá, doposud jsem četla jen fyzickou knihu :) No a Černobílý svět nadchl snad každého, kdo ho četl, taky se chystám, tak se těším na tvůj názor :)
      Měj se krásně a užívej si, kde vlastně jste??? Na Bali??? :D :D ♥

      Vymazat
    2. Na Bali..dnes prejezd do Singapuru. Zase ti budu o neco bliz:-)

      Vymazat
  2. Jů, Ten, kdo stojí v koutě jsem četla.. uf, o Vánocích 2013, to to letí! :D Ale pamatuju si to jako včera a asi si to letos přečtu v angličtině, už to mám v knihovničce. Recenzi určitě napiš! :)

    A přeji krásný zbytek týdne! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za povzbuzení :) V angličtině to musí být super, třeba se k tomu taky někdy dopracuju :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Illuminae je pěkný tlouštík. Závidím :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nezáviď a pusť se do toho, určitě se ti bude líbit! :D :)

      Vymazat
  4. Zvlášť by mě zajímal tvůj názor na Kdo stojí v koutě - četla jsem a ta kniha se mi nelíbila, respektive naštval mě její konec, takže nechápu, proč se všem tak líbí.
    Jinak jsem ráda, že jsem se od tebe právě dozvěděla o existenci Přiznání Alana Turinga, tenhle génius mě hodně zajímá, takže se po tom podívám (těším se na tvoji recenzi!) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě dost nadchla - od začátku do konce :)
      Přiznání je taková trochu staroanglická detektivka, ale opravdu tam jde spíše o samotného Turinga, kdo to byl, hodně se tam řeší matematické a logické věci, na mě je to dost náročné, ale určitě kvalitní čtení :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Prosincový výběr byl nádherný, jsem ráda za Tebe. Jak víš, na Osudy a běsy a Illuminae máme stejné názory, zvlášť Osudy se mi zaryly hodně a mám silné nutkání pustit se do nich brzy znovu... No a recenze samozřejmě chceme, já jsem zvlášť zvědavá na Paddingtona, byť se do něj chci pustit spíše v knižní než v audio podobě :) Měj se moc hezky a ať je i leden takto vyvedený! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Kristý a musím se přiznat, že i já mám takové nutkání pustit se do knihy znovu, ale teď ještě chvíli budu odolávat, jednak proto, že chci aby se mi ty myšlenky ještě trochu uležely a za druhé samozřejmě proto, že mám doma kupu nepřečtených knih :)
      Měj se krásně a ať se leden vydaří i tobě ♥
      PS: Jak jsi na tom s tím únorem, už máš nějakou představu? :)

      Vymazat
    2. Hani, zítra odevzdávám jednu kapitolu diplomky a budu čekat, zda mi ji dotyčný vrátí nebo ne (drž palce! :)), ale myslím, že déle jak do poloviny února by se to táhnout nemělo, takže pokud chceme mít úplnou jistotu, že do toho nevleze nějaký pitomý termín, hlasuju pro druhou polovinu února, jakýkoliv všední den :) Vyhovovalo by Ti to nějak takhle?
      Jinak je samozřejmě možný, že se to uklidní dřív, to bych dala hned vědět a zase platí jakýkoliv všední den :)

      Vymazat
    3. Super, takže předběžně počítám s nějakým povalentýnským rande :D ♥

      Vymazat
  6. Krásné kousky a nadšení z knih, to je úžasné :) Ať je i další měsíc šťastný na výběr knih :)

    OdpovědětVymazat
  7. Illuminae ti závidím! :) No, vlastně ti závidím i Ten, kdo stojí v koutě :D, jsem hrozná, já vím... :D Skvělé kousky! Recenzi určitě napiš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Recenzi sepíšu dnes, tak když se podaří, ještě večer (rozuměj v noci) se tu objeví :)
      Měj se krásně

      Vymazat