RC | Všemi dary obdarovaná - Mike R. Carey

By Hanka the bookworm - 16:18:00

Originální název: The Girl with all the gifts
Překlad: Lucie Horáková
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Počet stran: 412

Desetiletá Melanie žije na vojenské základně, za jejímiž zdmi ve zpustošeném světě vládnou kanibalistická monstra – hladovci. Ze všech lidí má nejraději svou učitelku slečnu Justineauovou, s ostatními dospělými už vychází o poznání hůře. Jednoho dne však dojde k útoku, základna a celý svět, který Melanie doposud znala, padne a jí, slečně J., seržantu Parksovi, vojínu Gallagherovi a doktorce Caldwellové nezbývá nic jiného, než uprchnout. Vytouženým cílem jim je Maják – poslední bezpečné místo na zemi. Dostanou se tam ale, když jim v cestě stojí tisíce hladovců? A dovolí Melanii vstoupit i přesto, že ji v blízkosti lidí popadá neodolatelná chuť na maso?

Dnešní recenzi začnu jedním velkým přiznáním – Všemi dary obdarovaná byla mým prvním přečteným postapo v životě. Filmům s touto tématikou se vyhýbám velkým obloukem, protože mi obvykle bůhví proč připadají směšné a dodnes jsem to tak úspěšně dělala i s knihami. A nyní nemůžu pochopit, proč vlastně. 

Námět příběhu je v rámci žánru asi vcelku klasický. Zborcený svět, hrstka přeživších, snaha najít lék…Oživujícím prvkem je dozajista Melanie (a jí podobní). Dítě, které je napůl člověkem, napůl monstrem je velice přitažlivý detail, skrze který autor umně manipuluje se čtenářem. Budete ji mít rádi? Budete se jí bát? Budete jí fandit anebo ji zatratíte?

Myslím, že odpověď můžu prozradit, a přesto vás neochudím o vynikající požitek ze čtení. Budete ji milovat! Melanie je bezesporu tou nejvýraznější postavou celého příběhu. Jako hrdinku jsem si ji opravdu nesmírně oblíbila a to zejména pro to skvěle vybalancované spojení naivity a inteligence, které Carey dovedl vytvořit. Neméně si ale pohrál i s ostatními postavami. Oceňuji, že nezůstal pouze u klasického stereotypu dobro (slečna Justineauová) a zlo (doktorka Caldwellová), ale vytvořil i nešablonovitého hrdinu v podání seržanta Parkse či vojína Gallaghera. Samozřejmě, zachoval profesní vzorec chování a myšlení, ale zároveň jim vdechl osobnost.

Za veliké plus knihy považuji styl. Nedávno jsem v rozhovoru s Petrou Nečkovou (která má v nakladatelství Host na starosti propagaci, sociální sítě, ale třeba i nás bloggery) četla, že díla pro překlad vybírají zejména podle literární kvality. A tohle, přesto, že se jedná o velmi odpočinkový žánr, je podle mého po literární stránce kniha opravdu na úrovni. Nejen, že se čte doslova sama, ale má v sobě skrytou i hlubší filozofii. Autor dokázal perfektně vystihnout myšlení lidí, aniž by nám to musel servírovat na stříbrném podnose. Všemi dary obdarovaná má podle mého jakýsi hlubší smysl (nebo alespoň pro mne). Rovněž celá apokalypsa, přestože není nejoriginálnější na světě, dává smysl. Velice si cením i různých úhlů pohledu při vyprávění. Od chladného a veskrze logického uvažování doktorky Caldwellové, po ryze praktický náhled seržanta Parkse. V knize se vyskytuje i množství technických informací, které mi (jako „biologovi“) udělaly radost, a přesto si myslím, že ani laik se v nich neztratí. Znovu mi na mysli vyvstává spojení „perfektní balance“ – v ději, v akčních scénách, kterých není ani příliš mnoho ani příliš málo, v postavách, ve stylu, v dávkování informací. Všemi dary obdarovaná to prostě v sobě všechno má. Samotný závěr knihy je skvěle vymyšlený, není ani příliš sluníčkovský, ani příliš beznadějný. Hodí se a je asi reálný.


Já si celkově knihu užila. Vychutnala jsem si každou stránku a s potěšením zjistila, že mě dokáží uspokojit i jiné žánry než jen krimi a thrillery (tohle bylo trošku s nadsázkou ☺). Nemyslím si, že by postapo ode dneška bylo něco, co budu číst pravidelně každý měsíc, ráda se ale k tomu žánru někdy v budoucnu vrátím – třeba budu zklamaná, že jsou všechny knihy na jedno brdo, třeba budu ale příjemně překvapená. Všemi dary obdarovanou rozhodně doporučuji všem – nevím, jak moc originální a úžasná bude připadat opravdovým fajnšmejkrům, to nedokáži posoudit, ale pro vás ostatní, kteří máte jen nějakou povrchní zkušenost nebo jste dokonce nečetli, tak jako já, ještě nic, knihu doporučit určitě můžu už pro úžasnou hlavní hrdinku či onu literární kvalitu, kterou dílo bezesporu má. Dneska je to za krásné 4/5 (ale do plného počtu opravdu nechybí mnoho), protože bych na autora přeci jen měla pár všetečných otázek.

Za poskytnutí recenzního výtisku a nezapomenutelný čtenářský zážitek děkuji tímto z celého srdce nakladatelství Host, jmenovitě právě Petře, se kterou je spolupráce opravdová radost!

No a teď je řada na Vás, mí milí čtenáři. Jaký je Váš vztah k postapu? Máte nějaké stálice, které můžete bezvýhradně doporučit? Četli jste snad dokonce konkrétně tuto knihu? Jaký na ni máte názor? Moc se těším, jako vždy ♥

  • Share:

You Might Also Like

16 komentářů

  1. O téhle knížce už slýchám nějakou dobu, ale abych pravdu řekla, dneska je to poprvé, co jsem si přečetla anotaci a nějakou recenzi - podle názvu jsem čekala nejspíš YA nebo něco v tom smyslu, ale tohle mě hodně překvapilo. Sama postapo moc nevyhledávám, protože se právě vyskytl ten problém, že mi všechny knížky s touhle tématikou tak nějak splývají - ale už je to docela dlouho, co jsem po tomto žánru sáhla, takže bych to možná mohla napravit :)

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lory, myslím, že zrovna tohle by se ti mohlo určitě líbit :)
      Taky se trochu bojím, že kdybych četla jednu postapo za druhou, přesytím se, ale do budoucna chci určitě ještě něco zkusit. Dost mě láká třeba Den trifidů :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Knihu mám na svém wishlistu a opravdu dost uvažuji o koupi v co nejbližší době :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Lucí, budu se moc těšit na recenzi, jestli si tedy knihu pořídíš. Myslím, že je to skvělá volba, tobě se určitě bude líbit :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. No, něco málo jsem z tohoto žánru četla, ale nejsem v tom zběhlá. Tahle knížka mě však láká, už jsem na ni četla pár recenzí a většina byla stejně jako ta tvá pozitivní. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu ráda, když se do ní pustíš. Mně se líbila moc, tak snad bude i tobě :)
      Měj se krásně, Vlasti

      Vymazat
  4. Gratuluji k první postapo knize! :) Díky tvé recenzi mě opravdu zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  5. Výborná recenze :) Gratulace k první postapo knize, je dobře, že se ti hned tahle tématika zalíbila :) Já mám postapo světy ráda, osobní srdcovka je asi Den trifidů :) A na Všemi dary obdarovanou se určitě také chystám :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Den trifidů mě taky dost láká, dokonce ho mám i doma, takže na něj určitě někdy dojde řada :) Budu se moc těšit na tvou recenzi Všemi dary obdarované, určitě stojí za pozornost :)
      Taky se měj krásně

      Vymazat
  6. Knizka me zaujala do te doby, nez jsem zjistila, ze tam jsou ti kanibalove... to bych asi nedala :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to nic strašného :) Žádné detailní popisy atak..i pro slabší povahy, řekla bych :)
      Měj se krásně, Lucí

      Vymazat
  7. Já osobně postapokalyptický záležitosti mám dost ráda. I když teda, samozřejmě zase záleží, žejo. Třeba filmy postapo mám ráda nesmírně, když jsou pěkně natočené. Knížek jsem z tohohle žánru tolik nečetla, ale rozhodně to hodlám napravit.

    O téhle knize jsem ještě neslyšela (já teď poslední dobou totiž nějak vůbec nemám čas na zjišťování novinek, ani třeba z tumblru, protože jsem ráda, když stíhám měsíčně jednu knížku z poličky nepřečtených). Jsem moc ráda, že se ti čtení líbilo a určitě, když bude někdy příležitost, po téhle knížce ráda sáhnu. :)

    Měj se nádherně a krásný zbytek dne přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu ráda, když se do budoucna po knížce mrkneš. Určitě by se ti líbila :)
      Koukám, že teď máš asi nějaký fofry, tak doufám, že už se budeš mít jen lépe a o Vánocích si náležitě odpočineš.
      Měj se moc krásně :)

      Vymazat
  8. Haničko, trochu Ti to tu zaspamuju, jo? Nějak teď nebyl vůbec čas, sotva jsem stíhala trochu pečovat o články u sebe... Na tuhle knížku jsi mě hrozně nalákala, určitě se po ní podívám a připisuju ji na seznam. Moc děkuju! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spamuj, spamuj :) Já ráda, stýskalo se mi :D Budu moc ráda, když se do téhle pustíš, pro mě osobně to bylo nezvyklé čtení, jak říkám první postapo, ale jojo...líbilo se mi to :)

      Vymazat