Ediční plán #10 - listopad 2016

By Hanka the bookworm - 8:00:00

Ahoj všichni, opět po měsíci vítejte u výčtu knih, které v nejbližších dnech vychází (nebo už dokonce vyšly) a zaujaly mne natolik, že bych se dnes o ně s Vámi chtěla podělit. Je to docela zvláštní, ale v listopadu mě výrazně zajímají pouze čtyři novinky. Tak jdeme na to.

První knížka, kterou zmíním, snad u mě nikoho nepřekvapí. Ano, jedná se o nového Petera Maye a jeho Umrlčí cestu. Vyšla, jako všechny Mayovky, u nakladatelství Host 1. 11. V knize se protínají hned tři linie a autor, jako už tradičně, zasadil i tentokrát děj na velmi atraktivní místo, na hebridské ostrovy. Na všechny, kdo od autora ještě nic nezkusili, důrazně apeluji, aby s tím něco udělali. Myslím, že tahle kniha bude skvělou volbou, na databázi knih se může pyšnit hodnocením 93%!

Další knihou, kterou snad nelze nezmínit, je všemi nastokrát skloňovaná novinka Illuminae od A. Kaufmanové a J. Kristoffa. Jedná se o YA sci-fi, kterou vydalo CooBoo 7. 11. Mnoho blogerů mělo možnost přečíst ji v předstihu, protože jim byla věnována na Humbooku. Snad všechny recenze, které jsem zatím četla, jsou velmi pozitivní a tak, ač mě to samotnou překvapuje, protože nečtu ani YA ani sci-fi, se na knihu chystám i já.

Nebylo by to úplné, kdyby se v mém edičním plánu neobjevila aspoň jedna kniha od Domina. Dnes je to Nehoda od C. L. Taylorové, od které už jsem v létě četla Lež a ta se mi moc líbila (recenze když tak tady). Kniha vyšla 9. 11. a pokud mě sledujete na sociálních sítích (FB, Instagram), pak víte, že už ji mám doma a myslím, že můžu prozradit, že se do ní tento víkend pustím.

S Hostem jsme to začali a s Hostem taky skončíme. 16. 11. u nich vychází kniha Co nám oheň vzal od Argentinky Mariany Enríquez. Jedná se o soubor povídek, které svou anotací snad nalákají každého. Neumím to tak krásně přepsat, proto anotaci z databáze knih připojuji:

„Velmi současný mix „špinavého realismu“, fantastična Julia Cortázara a hororu Edgara Allana Poea a Shirley Jacksonové.
Povídky argentinské autorky přibližují zemité prostředí buenosaireské metropole i jejích předměstí se vší syrovostí, krutostí i krásou. Jsou zároveň klasické i originální, realistické i fantastické, feministické i anti­-feministické, politické i apolitické, hrůzostrašné i humorné. Autorka v nich mistrně míchá žánry, narativní prostředky, velká témata i drobné motivy a jejich prostřednictvím vytváří nelítostný a současně závratně poutavý obraz skutečnosti, která svádí čtenáře, aby pronikl ještě dál a hlouběji a odhalil její podstatu. Banální každodennost se často a bez varování mění v cosi neznámého a čtenář zjišťuje, že svět kolem něj je pouze slupka složité reality, jejíž některé vrstvy zůstávají skryty a jejich existence se vyjevuje jen v krátkých záblescích. Ženy upalující se na protest proti domácímu násilí, dospívající dívky hnané úzkostí, děti ulice, mladé ženy znuděné manželstvím nebo devítiletý sériový vrah malých dětí, ti všichni jako protagonisté příběhů přispívají ke zneklidňujícímu vědomí přítomnosti jiného řádu v našem známém světě.“

A to je pro dnešek vše… Zaujalo Vás něco z mého výběru? A na co se chystáte Vy? Budu jako vždy ráda, pokud mi dáte vědět v komentářích.

  • Share:

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Ráda bych ti dala nějaké tipy na čtení, ale bohužel fakt vůbec netuším, co tento listopad vychází. Až se trochu stydím, ale je to tak. :)
    Tak se měj krásně, něco na čtení se vždycky najde! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, jak píšeš. Něco na čtení se vždycky najde, kolikrát je toho až moc, takže jsem ráda, že tentokrát mne zaujaly "jen" čtyři novinky :)
      Měj se krásně, Vlasti

      Vymazat
  2. Mým favoritem je Illuminae! :)
    Nehoda taky vypadá dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Nehodu už mám doma a Illuminae na cestě :D Nemůžu se dočkat :D
      Měj se krásně, Magdi :)

      Vymazat
  3. Nehoda mi tenhle týden přišla k recenzi a Illuminae mi slíbil Ježíšek, tak to musím vydržet, což je děsný :D Na Co nám oheň vzal jsem včera někde koukala a taky mě to zaujalo, takže možná dám šanci i tomuhle titulu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem ti psala, Co nám oheň mi právě dorazila, moc se těším a trošinku mě mrzí, že ji mám "jen" v e-verzi, protože ta obálka je prostě nádherná :)
      Třeba ti pak pomůžu rozmyslet se :) Užij si Nehodu a těším se i na tvůj názor na Illuminae, já jsem nadšená...

      Vymazat