Ediční plán #9 - říjen 2016

By Hanka the bookworm - 16:33:00

Ahoj všichni, dnes (jak jistě většina z Vás dobře ví) je Velký knižní čtvrtek, proto mi přišlo takové tematické publikovat ediční plán alias knihy, které mě zaujaly v tomto měsíci, právě dneska. Rozhodně jich není málo a já doufám, že někteří z Vás v nich naleznou inspiraci. :)

Tentokráte se to bude jen hemžit knihami od mého oblíbeného Domina, protože jak už jsem psala minule, jejich ediční plán je tento podzim opravdu plný skvělých kousků. Pátého října vyšli Stalkeři od Paula Finche – kniha s atraktivním tématem a minimalistickou, zato však zajímavou obálkou. Právě tento titul je mým říjnovým must have. :)

No a myslím, že se můžeme přesunout na dnešek, zajímavých knih se na pultech knihkupectví objeví velká spousta. Aristokratku na koni od Evžena Bočka si nemohu nechat ujít. Jistě víte, že mám tuhle sérii docela ráda (na blogu jsou i recenze na předchozí dva díly, kdybyste se chtěli mrknout tady a tady), nicméně já dávám přednost audio verzi, proto si pravděpodobně i tentokrát počkám, až bude tento formát dostupný. Doufám, že tak jako v předchozích knihách bude narátorkou Verča Kubařová, tu mám totiž s Aristokratkou neodmyslitelně spojenou.
Nebyl by to ten správný ediční plán, kdybych zde nezmínila nějaké knížky od Hostu. Na Velký knižní čtvrtek vychází hned dvě zajímavé novinky – Všemi dary obdarovaná od Mikea Careyho je v současnosti celkem velkým fenoménem i proto, že do kin (ne však českých) vstoupil stejnojmenný snímek. Příběh vypráví o desetileté Melanii, která žije na vojenské základně, kde se vzdělává. Základna je přísně střežená, protože za jejími zdmi se rozprostírá zpustošená krajina plná hladovců – kanibalistických monster. Když je však základna jednoho dne napadena, Melanii, její učitelce, seržantovi, doktorce a vojínovi se podaří uprchnout – skupinka se snaží dostat k Majáku, což je poslední bezpečné místo v Británii. Přijmou tam ale Melanii, když ji v blízkosti lidí popadá neuvěřitelný hlad?
 
Druhým titulem je Dešťová hůl Jiřího Hájíčka. Více než kniha samotná mě láká právě autor, poněvadž Dešťová hůl je až závěrečným dílem z volné „venkovské trilogie morálního neklidu“. Ráda bych se proto prvně podívala na předchozí (v Čechách velmi slavné) knihy – Selský baroko a Rybí krev.

19. říjen by se snad taky dal považovat za nějaký knihomolský svátek, vychází totiž opět tři velmi zajímavé a atraktivní tituly. Prvním z nich je kniha, na kterou si jistě brousí zuby spousta z vás, obzvláště ti, jenž už od autora mají něco načteno. Samozřejmě mluvím o Anthonym Doerrovi a jeho novince Sběratel mušlí. Já se nejprve chystám pustit do povídkové sbírky Zeď vzpomínek, protože ji mám doma a stále jsem ji ještě nečetla, pakliže se mi ale autor zalíbí, ráda se mrknu právě i po této knize. Titul jako už tradičně všechny Doerrovky vydává MOBA.

Další, už svou obálkou zajímavá kniha, je Maják v bouři, na který jsem narazila snad už na všech blozích publikujících podobný typ článků. Knihu vydává Baronet a autorkou je Tara Sivec. Téma posttraumatického stresového syndromu je velmi zajímavé a mám dojem, že jsem knihu s podobným námětem ještě nečetla; body k dobru má pro mě jednoznačně i zvolené prostředí. Nemůžu si pomoct, ale jakmile je děj zasazen na nějaký ostrov, k majáku, u moře, na nějakých teskných skalách, hned mě to zaujme.

No a dnešní výčet uzavírá opět Domino a jeho novinka Osudy a běsy od Lauren Groff. Podle anotace mi to zní na společenský román zachycující jedno manželství v průběhu dvaceti čtyř let, kdy zpočátku je samozřejmě všechno růžové, ale postupem času na povrch vyplouvají nejrůznější tajemství a protagonisté tak zjistí, že klíčem k dobrému manželství možná není způsobilost říkat pravdu, ale spíše schopnost tato tajemství udržet. (Z anotace to zní mnohem poetičtěji, takže se když tak radši mrkněte na ni). :)

Jak vidíte, není toho málo a já věřím, že nejsem jediná, komu se zase ostudně rozšířil TBR list. Jak jste na tom Vy? Co Vás nejvíc láká a zaujalo Vás něco z mého výběru? Četli jste něco od Hájíčka nebo Doerra? Doporučujete je? Za každou zpětnou vazbu budu moc ráda!

  • Share:

You Might Also Like

14 komentářů

  1. Přemýšlela jsem, že bych třetí Aristokratku koupila mamce třeba k Vánocům, vím, že z předchozích dílů byla nadšená. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je určitě super nápad, myslím si, že Boček bude pokračovat přesně tak, jak začal, takže pokud mamku bavily první dva díly, určitě si zamiluje i tento, já si holt počkám na audio :)
      Měj se krásně, Vlasti

      Vymazat
  2. Na Aristokratku už nějakou dobu koukám, ale furt nevím... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radím vyzkoušet první díl, buď se ti zalíbí anebo ne, nic mezi tím asi není :) Očekávej "laciný" humor, já se nemohu ubránit příměru třeba s komedií Slunce, seno. Ne, že by to bylo nějaké světové, ale účel pobavit jistě splní :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Nejvívc mě oslovil Maják v bouři. Doufám, že se k němu někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi my všichni, jak jsem psala, viděla jsem ho snad na každém blogu, tak snad nám brzy někdo přinese nějakou recenzi a usnadní rozhodování :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Takže. Pokud si dobře pamatuju, tak minimálně Maják v bouři, Doerra, Stalkery a Aristokratku jsem viděla i v "edičním plánu" u Kristýnky, že? Hrozně mě baví, jak vy holky máte hrozně podobný vkus na knihy. :)

    Doufám, že pokud se rozhodneš knihy číst, tak že se ti všechny budou líbit. Krásný zbytek dne přeju a měj pěkný víkend. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, s Týnou jsme v tomhle směru jak dvojčata :D Jsem sama zvědavá, k jaké knize se každá z nás dostane, doufám, že to bude tak půl na půl, abychom se mohly podělit navzájem o své dojmy, opravdu na ni totiž dám :)
      Hezký víkend i tobě a moc se těším na setkání! :)

      Vymazat
  5. Kdepak, Haničko, to jsme prostě my <3 Samozřejmě, že nás zaujalo prakticky totéž. Jsem zvědavá, jaké knihy si k nám nakonec najdou cestu a jak se nám budou líbit :) Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, ale pevně věřím, že obě zvládnem Aristokratku a doufám, že alespoň jedna z nás půjde do těch Stalkerů :)

      Vymazat
  6. Ahoj Hani, já už dlouho uvažuji o Hájíčkovi. Recenze jsou takové sporné, ale když se do toho nepustím, pravdu se nedovím. Můj TBR list se každopádně rozšiřuje a díky plnému pracovnímu nasazení z něj knih ubývá opravdu malinko. Už aby byly nějaké prázdniny a trošička toho času na čtení. Krásný víkend přeji :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já do Hájíčka rozhodně půjdu a budu se moc těšit, jestli si na něj taky vyšetříš čas :)
      Přeju, ať se ti to trošku uklidní a máš více volného času :)
      Měj se krásně, Zdeni

      Vymazat
  7. Z Tvého výběru mě zaujal hlavně nový Host- Všemi dary obdarovaná, Baronet- Maják v bouři a z Domina Stalkeři, tak uvidím, jaké se ke mně nakonec dostanou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, právě tyhle tři lákají nejvíc i mě :)
      Tak uvidíme, k čemu se která z nás nakonec vlastně dostane :)
      Měj se krásně, Lucí

      Vymazat