Ségry - Raina Telgermeier

By Hanka the bookworm - 8:24:00

Originální název: Sisters
Překlad: Michala Marková
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2016
Počet stran: 208

Když Raina dovrší čtvrtého roku, jejím jediným přáním je mít sestřičku. To se jí o několik měsíců později splní, nicméně Amara vůbec není taková, jakou by ji Raina chtěla mít. Je sice roztomilá, to ano, ale taky pěkně ubrečená a protivná. Vztah sester se ani s přibývajícím věkem nelepší, když se jim však narodí bratříček a mezi rodiči to začne skřípat, nezbývá jim nic jiného, než začít tahat za jeden provaz. Jsou přece ségry!

Začínám mít pocit, že se ze mě stává komiksový fanda. Po Zámku a klíči, který je samozřejmě úplně jiný, jsem dostala chuť pustit se do dalšího „obrázkové čtení“ a vybrala si nenáročné Ségry, které mě naprosto pohltily a rozhodně mám v hledáčku i další autorčiny knihy!


Raina Telgermeierová sepsala autobiografický příběh o nelehkém vztahu se svou mladší sestrou, který dokonce sama opatřila kresbou. Jedná se o velmi milé a vtipné čtení, nic náročného, a přesto ve mně kniha zanechala něco navíc. Myslím si, že každý, kdo má sourozence si na něj při čtení vzpomene. Já sama mám starší sestru a náš vztah taky nebyl zrovna jednoduchý, narodila jsem se, když ona byla v pubertě, takže si asi dokážete představit, jak moc mě milovala. I přes jednoduché obrázky a úsměvné momenty dřímá pod povrchem mnohem víc – autorka poukazuje na to, jak je rodina důležitá, jak by se její členové měli navzájem podporovat a milovat a to je moc pěkné.



Z postav mi překvapivě byla sympatičtější mladší Amara – je ztřeštěná, neposedná a (to hlavně) miluje zvířata. Obě holky spojuje vášeň pro malování, která jim zůstala až do dospělosti a to, že se autorka sama postarala i o obrázky knize rozhodně přináší body k dobru. Ilustrace jsou na první pohled docela jednoduché, ale skvěle zachycují emoce hlavních hrdinů a jsou pro příběh rozhodně stěžejní, protože textu je v knize opravdu pomálu.


Ségry rozhodně doporučuji všem, především pak ženám/dívkám, které samy mají sourozence. Garantuji vám, že se při čtení pobavíte, i když je ten humor někdy trochu hořkosladký – předpokládám, že každému, kdo komiks už četl, utkví v hlavě zejména scéna s rybičkami. :) Pod slupkou nevinných dětských strkanic a malicherných problémů, se rozhodně skrývá něco navíc – vhled do jedné tradičně netradiční rodiny, která (tak jako každá) má své problémy. Za mě uděluji rozhodně 5/5 a jak už jsem říkala, chystám se i na další autorčiny knihy, u nás je slavný zejména Úsměv, který v loňském roce zaznamenal enormní úspěch, a který rozhodně také přispěl k tomu, že se zájem o komiks (hlavně u dívek) navrací.



Jaký máte názor na Ségry? Četli jste i Úsměv? A co komiksy obecně? Fandíte jim nebo jste spíše skeptičtí a věnujete se „opravdovější“ literatuře? Moc se těším na Vaše komentáře.

  • Share:

You Might Also Like

26 komentářů

  1. Moc hezká recenze, která mě opět nalákala na něco, co jsem s klidem přecházela. Komiksová docela jsem, ale spíše superhrdinsky komiksová. Ty jsi ve mně ale probudila zvědavost a já se dost možná po téhle knížce podívám. Díky, Hani! Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, Kristý a určitě doporučuji, je to nádherně milé čtení na hodinku, kresba je úsměvná, takže pro zlepšení nálady jako dělané :)
      Taky se měj krásně :)

      Vymazat
  2. Já komiksák vůbec nejsem. Nejdelší komiksy, který jsem kdy četla, jsou takový ty, na který omylem narazíš v časopisech. A většinou to byly časopisy jako Bridge, ve kterých jsme komiksy četli na základce jako domácí úkoly.

    Tenhle komiks, however, mi přijde děsně rozkošnej. Nevím, jestli to je tím, že jsem o 3 a půl roku starší sestra nebo tím, že ty ilustrace jsou naprosto rozkošné, každopádně tenhle komiks mi rozhodně přijde jako něco, co bych určitě ráda zkoukla.

    Díky moc za tuhle recenzi a doporučení a měj se nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo na ty v Bridgi taky vzpomínám ze školních let :D A tohle určitě vyzkoušej, to se musí líbit snad každému :) Budu se těšit, jestli se do toho vrhneš :)
      Měj se krásně, Kačí

      Vymazat
  3. Páni, vyzerá to zaujímavo. :) Doteraz som komiks ešte nečítala ale vďaka tomuto odporúčaniu po tom určite pokuknem. :) Maj sa nádherne a užívaj víkend! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bleise, tak tímhle komiksem je rozhodně skvělé začít, určitě se do toho pusť :)
      Měj se krásně a taky užívej :)

      Vymazat
  4. Od Rainy jsem už četla komiks Drama a ten byl hrozně příjemná oddechovka. Tohle vypadá ještě lépe a hrozně mě to láká. Snad se k tomu brzy dostanu, protože zpracované je to nádherně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super tak po Úsměvu určitě mrknu i po Dramatu, Raina mě fakt zaujala a baví mě, takže je to must read. Užij si Ségry, jestli se do nich budeš pouštět.
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  5. Tento komiks si chci přečíst už pěkně dlouho a stále to odkládám a odkládám, ale jsem si jistá, že se k němu určitě brzy dostanu!
    Moc povedená recenze a krásné fotky! :-)

    Jinak na mém blogu je soutěž o knihy, tak kdyby ses chtěla zapojit, byla bych moc ráda. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju za pochvalu i za pozvání do soutěže, určitě se ráda podívám :)
      No a co říct k samotným Ségrám - rozhodně to už déle neodkládej a jdi do toho! :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Mrzí mě, že jsem si ke komiksům ještě cestu nenašla... Každopádně to chci určitě napravit, takže by bylo fajn, najít zrovna třeba Ségry v knihovně :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Ségrami je rozhodně super začít, Lucí, určitě budeš nadšená :)
      Díky za pochvalu a měj se krásně

      Vymazat
  7. Ke komiksům rozhodně nejsem skeptická, ale ještě jsem se konkrétně k tomuhle nedostala. Asi nejvíc mě zatím dostala Persepolis o vyrůstání v Íránu za doby revoluce, to je výborné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Persepolis se rozhodně brzy chystám, zrovna nedávno jsem ho držela v knihkupectví v rukou a to "filmové" zpracování ve mně zanechalo hlubokou stopu, takže se už moc těším na čtení/prohlížení kresby :)
      Měj se krásně, Leni

      Vymazat
  8. Já na ty komiksy moc nejsem, ale tento vypadá skvěle, takže díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem ti trošku pomohla, snad se bude líbit :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  9. Ráda bych se ke knize dostala, neboť úsměv mě nadchl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, na Úsměv se teďka těším o to víc :)
      Měj se krásně, Magdi

      Vymazat
  10. Miluji komiksy, děkuji za tip na dobré počtení, při čtení povinné četby k maturitě. :)

    Lifestyle and beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se určitě ráda odreaguješ, to chápu :) Ať se líbí :)
      Měj se krásně a mockrát děkuju za komentář :)

      Vymazat
  11. Ó, tak toto vyzerá vážne skvelo! Vždy som chcela skúsiť aj takéto komiksové čítanie, len som nevedela, kde začať. No problém je už vyriešený :D
    Naozaj si ma svojou recenziou, ktorá je mimochodom veľmi krásna♥, nalákala na túto knihu a keďže aj ja mám súrodencov, určite by ma čítanie bavilo :) A ešte k tomu si autorka knihu ilustrovala sama...klobúk dole, už teraz mi je sympatická. Takže vďaka za tip, len čo bude príležitosť, po knihe určite siahnem :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, ty mi těmi svými komentáři vždycky uděláš takovou radost :) <3 Ségry se ti určitě budou líbit a jako start do komiksového světa je to prostě paráda, tak si čtení užij, budu se moc a moc těšit na recenzi :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  12. Tuhle knížku bych strašně moc chtěla věnovat sestře, někdy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je rozhodně skvělý nápad a moc pěkný dárek, možná bych jí ségře taky mohla pořídit k Vánocům :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  13. Nejsem komiksový čtenář, ale ilustrace jsou moc pěkné :)
    Krásný den, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíš, Šári, třeba po knize někdy sáhneš, už kvůli ilustracím se to vyplatí :)
      Taky se měj krásně :)

      Vymazat