Ediční plán #8 - září 2016

By Hanka the bookworm - 14:53:00

Hezké sychravé úterý přeji a vítám Vás u nového edičního plánu, tedy u výčtu knih, které vychází v průběhu září a zaujaly mne. Asi se už stane takovou malou tradicí, že tento typ článku vyjde vždy až ke konci měsíce, dříve mi to jaksi nevychází. No, snad to pro Vás i tak bude inspirativní a třeba objevíte tituly, o kterých jste dosud neslyšeli a rádi byste je měli ve své knihovničce. Tak jdeme na to. :)

Hned 1. září vydalo Argo velice zajímavou knihu Kdysi od Morrise Gleitzmana. Přestože se jedná primárně o literaturu určenou dětem, myslím, že právě tento titul by mohl oslovit velmi široké spektrum čtenářů. Hlavním hrdinou je malý chlapec Felix, který byl svými rodiči poslán do bezpečí sirotčince. Jeho matka s otcem jsou totiž Židé a navíc knihkupci, což je v Polsku roku 1942 samozřejmě nejen nepřípustné, ale hlavně velmi nebezpečné. Přestože Felix pevně věří, že se pro něj rodiče vrátí, jen co vyřeší nastalou situaci, jak válka pokračuje, zjišťuje, že jediný na koho se může spolehnout, je on sám. Při čtení anotace mi na mysli hned vytanulo např. Volání netvora (recenzi si můžete přečíst tady), které podobně jako Kdysi řeší závažné téma z dětsky naivního pohledu.

Další zajímavou novinkou je bezpochyby thriller Vdova od Fiony Barton. Knihu vydalo nakladatelství Domino 8. 9. a má velice zajímavý a neotřelý námět. Dost bylo vrahů a jejich pohnutek, tady na scénu přichází někdo docela jiný – manželka jednoho takového monstra, pedofilního vraha dětí. Jaké to bylo žít po jeho boku? A vyplují po jeho smrti na povrch všechna stará tajemství? Přiznávám, že tato kniha je pro mě možná nejočekávanějším titulem měsíce. :)

19. září vyšla novinka od velmi úspěšné Ruty Sepetys Sůl moře. Autorka je u nás známá zejména díky románu V šedých tónech, který jsem četla, a dost se mi líbil, proto mám v hledáčku právě i její nejnovější knihu. Nedávno jsem v rozhovoru s ní slyšela, že se ráda věnuje velkým historickým katastrofám, které byly tak trochu upozaděny v důsledku jiných slavnějších událostí. V šedých tónech se proto věnuje deportacím na Sibiř v době druhé světové války, které zastínily koncentrační tábory, kdežto Sůl moře vypráví příběh největší námořní katastrofy v dějinách lidstva, kdy v závěru druhé světové války přišlo o život přes devět tisíc lidí naráz v důsledku potopení lodi Wilhelm Gustloff. Nemusím Vám asi radit, kterou slavnější námořní katastrofou byla tato zastíněna… Na knihách Ruty Sepetys se mi velmi líbí, že nejen, že připomínají důležité historické milníky, na které bychom možná zapomněli nebo o nich dokonce nevíme, ale navíc své tituly píše takovým jazykem, že jsou přístupny i velmi mladým čtenářům, o čemž mimo jiné svědčí i fakt, že u nás je vydává nakladatelství CooBoo.

22. 9. by měly vyjít Oběti honu od Danijela, autora, jenž ze strachu raději používá pseudonym. Jeho kniha se totiž dotýká závažných témat zneužívání dětí a dětské pornografie a vzhledem k tomu, že sám autor je investigativním novinářem, lze se jen domýšlet, co v knize je skutečnost a co fikce. Oběti honu vydává nakladatelství Olympia.
 
Dále tu mám Harryho Pottera a prokleté dítě od J. K. Rowlingové (a dalších autorů), což asi nikoho nepřekvapí. Sama jsem z toho trošku rozpačitá, nicméně knihu si samozřejmě pořídím, abych si na ni mohla udělat obrázek. Nejprve jsem přemýšlela, zda si nového Pottera nepořídit v angličtině, ale vzhledem k tomu, že všechny předchozí díly jsem četla pouze v češtině, jsem se nakonec rozhodla počkat do 24. 9., kdy knížka vyjde u Albatrosu.

No a poslední na seznamu je další z knih od Domina, jejichž ediční plán na letošní podzim je opravdu nacpaný k prasknutí. Jedná se o pro mě tak trošku netradiční čtení – Srdeční záležitost od Gillese Legardiniera totiž vypráví o na první pohled spokojené středoškolačce, která má vše, co by si každá dospívající dívka mohla přát. Až do chvíle, kdy zjistí, že její nejlepší kamarádka Lea trpí nevyléčitelnou nemocí. Úkol je jasný, hlavní hrdinka se spolu se svými spolužáky snaží zpříjemnit Lee každičký den, který jí ještě zbývá. Tato kniha vyjde na moje narozeniny 27. 9., což beru jako znamení, pořídit si ji. :D

Na jaké tituly se letošní podzim těšíte Vy? Co Harry Potter? Jdete do toho nebo odoláte? A znáte Rutu Sepetys? To a mnohem víc mě bude určitě zajímat v komentářích. :)

  • Share:

You Might Also Like

14 komentářů

  1. Tak Harry Potter je klasika. Pokud ho ale vynechám, zaujal mě třeba hned první titul, i když o něm dnes slyším nejspíš prvně :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že jsi objevila něco nového. Třeba se ke knize někdy dostaneš :)
      Měj se krásně, Lory

      Vymazat
  2. Myslím, že Ti je jasné, že já si brousím zuby na Vdovu, to je pro mě tutovka. Nad HP stále váhám, a myslím, že odolám. Nechci si ty vzpomínky jakkoliv narušit, ani ne pokazit, ale narušit. Jinak já se v září těším na nového (ZASE!) Sparkse, ten prostě musí přibýt do sbírky :D Měj se moc krásně, Haničko :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vdova bude pro nás jako dělaná! (doufám) :D Sparkse si užij a měj se taky krásně :)

      Vymazat
  3. Já jsem na Harryho Pottera strašně zvědavá, ale nehrnu se do toho, jednak mám teď hodně povinné literatury a rozečtených knížek, jednak chci počkat, jestli se mi nepodaří to někde získat k recenzi nebo sehnat aspoň o trochu levnější než počáteční cena. :)
    A Sůl moře mě láká, stejně jako další knížky od Ruty Sepetis. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu držet palce, jestli se ti podaří sehnat k recenzi, určitě by to bylo příjemné :)
      Měj se krásně, Vlasti

      Vymazat
  4. Samé skvělé tipy, kromě HP bych se nechala zlákat na všechny vybrané tituly :) Jinak se těším ještě na Nezlomnou od Lesley Pearse a Dokonalé ticho Rosamund Lupton.
    Měj se krásně, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda a na ty dva, co zmiňuješ, se určitě podívám :) Tipů od tebe není nikdy dost :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Ze zmiňovaných knih znám jen dvě — Harryho a Salt to the sea. S tím Harrym jsem furt na rozpacích. Nevim, jestli si tu knihu chci pořizovat (nejsem si prostě jistá, jestli za to chci dát pětikilo, když jsem slyšela tolik špatnejch názorů). Uvidím. Třeba časem. Na Salt to the sea si dělám zálusk od chvíle, co ta kniha vyšla v originále, jen jsem prostě nějak neměla čas a cash. A je to právě kvůli tomu, že jsem slyšela strašně strašně strašně obrovskou chválu na Šedý tóny (Between shades od gray je to myslím v originále??)

    Vdova zní strašně zajímavě. Pokud si jí pořídíš a přečteš, budu moc zvědavá na tvůj názor. :) Oběti honu bych si koupila snad už jenom kvůli Munchovi a obálce. Moc super, skvělej lákač pro takovýho milovníka umění, jako jsem já. Obálka Srdeční záležitosti mě taky dost obměkčila.

    Máš dvacátýho sedmýho narozky??? Já ti určitě zapomenu popřát, protože jsem děsná s datumama a mam paměť zlatý rybky, ale slibuju, že se pokusim to někde mezi vybalováním krabic a zařizováním novýho pokojíku zvládnout.

    Měj se nádherně a krásný víkend přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí, já s tím Harrym taky váhám, ale jak se znám, neodolám a Sůl moře je opravdu must have :) V šedých tónech (ano Between shades of gray) určitě doporučuji, ohodnotila jsem to čtyřmi hvězdami, protože autorka z příběhu mohla vytěžit ještě mnohem víc, ale kniha za přečtení rozhodně stojí!
      Vdovu si pořídím určitě (mám zálusk na recenzní výtisk, tak snad se zadaří :)) a Oběti honu mě stejně jako tebe zaujaly zejména obálkou :D
      I kdybys zapomněla popřát, vůbec nic se neděje :) Užij si zařizování pokojíku a měj se krásně :)

      Vymazat
    2. Sakra, nakonec jsem fakt zapomněla! Opožděně přeju všechno nejlepší, drahá. Hodně zdraví, lásky a tak, však to znáš. Krásně si to užívej a kup si něco pěkného. <3

      Vymazat
    3. Kačí, tak jsi mi popřála dvakrát, co na tom, že ne v ten den :D i tak moc děkuju :) Měj se krásně a myslím, že sama uhádneš, za co narozeninové penízky utratím :D

      Vymazat
  6. Sůl moře mám v plánu na 100%, ale Kdysi i Vdova mě také docela dost zaujaly :) U těch ale nejspíše počkám na ohlasy a recenze :)
    Měj se hezky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak do Sůl moře půjdem obě a já plánuji i Vdovu a Kdysi, tak třeba ti moje recenze pomůžou :)
      Měj se krásně, Lucí

      Vymazat