RC | Bazar zlých snů - Stephen King

By Hanka the bookworm - 17:04:00

Originální název: The Bazaar of bad dreams
Překlad: Linda Bartošková
Nakladatelství: Beta - Pavel Dobrovský
Rok vydání: 2016
Počet stran: 472

Nejnovější povídkový soubor z pera Stephena Kinga nám představí dvacet různorodých povídek, které spojuje téma morálky, posmrtného života či odpovědnosti nad vlastními činy. Zajímavostí je, že autor před každý příběh přidal doplňující komentář o tom, jak a kdy vznikal a co bylo motivem pro jeho vytvoření. Skrze vlastní komentáře nás tak Stephen nechá tak trochu nahlédnout do jeho hlavy a podívat se „za oponu“.

Má vůbec ještě cenu psát, jak moc Kinga miluju? Asi ne, proto nejspíš nikoho z vás nepřekvapí, že jsem se do této nové povídkové sbírky musela pustit ASAP (čti při nejbližší možné příležitosti).

Prvně musím zdůraznit, že čtení povídek je vždycky tak trochu úskalím, neboť je jasné, že při dvaceti povídkách se vám asi všechny nebudou líbit. Proto jsem se hned na začátku malinko obrnila a srazila svá očekávání pokud možno na minimum. Naštěstí jsem to ani nemusela dělat, protože starouš King prostě pořád umí. Jeho styl je pohlazením pro každého skalního fanouška a nevím, jestli jste ten pocit někdy zažili, ale já mám zkrátka takové jakési brnění pokaždé, když otevírám jeho další knihu. Je to totiž jako setkání se starým přítelem. Už jeho úvodní slova: …
Přichystal jsem pro tebe pár kousků, Věrný čtenáři. Máš je před sebou, vyložené v měsíčním světle. Ale než se na ty ručně vypracované vzácnosti, které mám na prodej, důkladněji podíváš, trochu si o nich popovídáme, ano? Nebude to trvat dlouho. Tak, posaď se vedle mě. A přisuň se trochu blíž. Já nekoušu.
I když… známe se už hodně dlouho a zřejmě už víš, že to není tak úplně pravda.
Že?
… jsou pro „věrného čtenáře“ takovým uspokojením, že to ani nedokážu popsat. Mám z něj pocit, jako když všechny ty příběhy opravdu píše pro nás, pro čtenáře. Ne, vlastně ne pro „nás“, ale pro „mě“. Pevně doufám, že jste takový pocit taky někdy zažili, nebo zažijete…

Autor tentokráte před každou z povídek přidal doplňující komentář, takže můžeme trošinku nakouknou do "zákulisí"

Dvacet povídek – to je i na Kinga docela dost, jsou rozsahově kratší, než bývá zvykem a dokonce zde najdete i trochu poezie. Celkově se mi většina povídek opravdu dostala pod kůži. Tentokráte se totiž nejedná tak úplně o horory jako takové (s potoky krve, zástupy duchů a bandou oživlých zombie), ne, tady šel Stephen k samotnému jádru – strach z budoucnosti, ta lezavá všudypřítomná hrůza, odpovědnost nad vlastními činy, otázka morálky, ale třeba i malý chlapeček s vrtulí na čepici. To jsou ti praví strašáci. Obecně se mi zdá, že jak nám autor stárne, začíná nad tímhle vším mnohem víc uvažovat; s otázkou posmrtného života jsme se mohli setkat třeba i v jeho nedávném románu Revival. Ono je to asi logické, když je vám sedmdesát, už ten strašák smrtky s kosou není tak abstraktní (co to povídám smrtky, spíše pěkného chlapíka – pana Mňamky, což? Ale to už předbíhám, to si musíte nejprve přečíst tu knihu, abyste pochopili tyhle mé interní vtípky :)).


Líbí se mi, že King pořád umí šokovat. Mám pocit, že toho chlápka už znám jako svý boty a vím, co od něj čekat, ale přesto mi v některých povídkách uštědřil takový políček, až to bolelo. Nejrazantněji jsem to pocítila v povídkách Duna a Smrt, jejichž závěry jsou prostě famózní. Dále se mi hóóódně líbily Nekrology a taky Zlý chlapeček. Ale se zajímavými a netradičními náměty přišel i v jiných. Naopak právě třeba bez zmiňované poezie by té sbírce bylo mnohem líp.


Abych to tedy shrnula, strejda King zaválel. Jsem moc ráda, že to můžu napsat, protože jsem se upřímně docela bála. Tuto povídkovou sbírku určitě nemusí zavrhovat ani ti, kteří hororům neholdují, protože jak už jsem napsala, tady zombíky ani jiné „reálné“ strašáky nečekejte, opravdu jde spíše o neblahé vize budoucnosti, o mrazivý pocit v zádech… King ve své knize O psaní říká, že psaní je řemeslo jako každé jiné a povím vám, že kdyby všichni řemeslníci pracovali tak svědomitě jako on, bylo by nám všem na tom světě líp. Celkově knize uděluji 4/5 a nebojím se ji doporučit vám všem, i těm, kteří nejsou zrovna fanoušci číslo jedna! :)


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji e-shopu Dobré knihy. Bazar zlých snů si můžete zakoupit tady, v sekci Detektivky a napětí.

Tak co Vy a Pan spisovatel? Donutily Vás už ty mé pochvalné recenze po něčem sáhnout nebo jste imunní a King Vás zkrátka nechává chladnými? A máte nějakého autora, u kterého když otevřete jeho novou knihu, cítíte ono brnění a až nezdravé vzrušení? :) Budu se moc těšit na Vaše komentáře, moji milí.

  • Share:

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Konečně se vracím, Haničko, a konečně se dostávám na Tvůj blog. Moc hezká recenze. Na mě zatím stále čekají Čtyři roční doby (jojojo, jsem ostuda, já to vim!). Ale díky Tobě jsem se posunula od řečí k nákupu a odtud už je jen krůček k přečtení :) Takže mě jsi rozhodně nalákala. Jinak brnění rozhodně cítím při otevření knih od Adlera-Olsena, on je pro mě prostě miláček a nemá konkurenci :) Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, Kristý, protože se mi už upřímně moc stýskalo :) Určitě se ke Čtyřem ročním dobám brzy dostaneš, opravdu moc doufám, že se ti budou líbit :) A bnění u Olsena je určitě zcela namístě. Já konečně tento měsíc zkompletovala série, takže se určitě brzy pistím do Zabijáků a moc se těším :)
      Měj se krásně!

      Vymazat
  2. Duna byla opravdu parádní, prostě typický King. Také se mi líbilo Pod psa a Letní bouře. Povídkové knihy moc nemusím, ale tahle patří mezi ty povedenější.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to úplně stejně, povídky u mě často bývají kamenem úrazu, ale občas se zadaří a jsem moc ráda, že právě tahle patří mez ty povedené :) Letní bouře se mi taky líbila dost :)
      Měj se krásně a mockrát děkuju za komentář :)

      Vymazat
  3. Veľmi pekná recenzia! :) Aj keď ja takéto knihy nevyhľadávam, som veľmi rada, že sa Ti páčila a užila si si čítanie! :) Maj sa krásne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju za pochvalu :) Doufám, že i ty si teď užíváš nějakou skvělou knihu, která je více podle tvého gusta. Taky se měj krásně :)

      Vymazat
  4. "Starouš" a "strejda" King, to je pěkné. :D To úvodní oslovení čtenářů je tak krásně creepy, úplně mi z toho naběhla husina. Navíc i obálka vypadá naprosto famózně.

    Já vím, že to říkám pořád, ale vážně si už konečně musím něco od Kinga pořídit. Jsem v oblasti jeho tvorby naprosto nevzdělaná. Jsem taky ráda, že tobě se kniha líbila. :)

    Měj se nádherně a krásný zbytek dne přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo on "starouš" i "strejda" umí být pěkně creepy, to mi věř :) A ano, o obálce jsem se zapomněla zmínit, ale je famózní. Konečně si začala Beta dávat trochu víc záležet a myslím, že nikdo si to nezaslouží víc než King, protože kdybys viděla obálku třeba takového Osvícení, které vlastním, to bys musela brečet...
      Moc se těším, až se od něj do něčeho pustíš, snad se ti bude líbit
      Taky se měj krásně, Kačí :)

      Vymazat
  5. Kniha mne urcite zaujala, vypada to zajimave a moooc se mi libi obalka :-)
    Ja od nej cetla Dlouhy pochod a to jsem se fakt nemohla odtrhnout co si tak vzpominam. Krasny den preji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, určitě stojí za přečtení a obálka je opravdu překrásná :)
      Na Dlouhý pochod se stále chystám, ale je vysoko na mém TBR, tak snad se k němu dostanu brzy :) Měj se krásně

      Vymazat