Přečteno za červenec 2016

By Hanka the bookworm - 14:47:00

Ahoj všichni, vítejte u dalšího opožděného článku. Dneska bych se s Vámi ráda podělila o dojmy z těch několika knih, které se mi podařilo přečíst v průběhu uplynulého měsíce. Nebylo jich mnoho, pouze čtyři, nicméně i tak jsem spokojená, protože se vesměs jednalo o samé kvalitní kousky a navíc jsem zabrouzdala i do žánrů, kterým se obvykle tolik nevěnuji. :)

Paradoxně hned v prvních dvou dnech července jsem přelouskala dvě knížky a celý zbytek měsíce mi zabraly ty zbývající. První byla naprosto dokonalá kniha Dobrý proti severáku od Daniela Glattauera. Na blogu už můžete najít celou recenzi (pokud jste ji ještě nečetli, mrkněte na ni tady). E-mailová korespondence mezi dvěma hlavními hrdiny příběhu mě opravdu zasáhla a na knihu tak budu vzpomínat ještě dlouho. Bez nadsázky ji považuji za jednu z nejlepších, jaké jsem kdy četla a zcela bez přemýšlení za nejlepší „romantickou“ záležitost, jež dodnes prošla mýma rukama. Hodnotím samozřejmě 5/5. :)

Následovala další romantika, což je u mě docela neobvyklé, protože tomuto žánru se většinou vyhýbám. Řekla jsem si ale, že k létu to přeci jen tak nějak patří, a tak jsem se rozhodla pro Volbu od Nicholase Sparkse. Kniha je takovou klasickou sparksovkou, jestli mohu soudit. Dva lidé – ona zadaná, on bohatý a charismatický…jak to asi dopadne, že? Nicméně nebylo to tak ploché, jak to z mého popisu může vypadat. Volba je pro tuto knihu opravdu příhodným názvem a to v mnoha směrech a věřím, že spoustě z vás, by se mohla líbit. Já se však prostě Sparksovou fanynkou asi nikdy tak docela nestanu, přesto však ode mě kniha dostala průměrné 3/5, protože se velmi snadno četla, a i když byla většina věcí jasná, stejně jsem se těšila na úplný závěr.


No, a pak už na mě bylo těch sladkostí asi trochu moc, tak jsem otočila o 180° a pustila se do mrazivé detektivky od Jussiho Adlera-Olsena, do Ženy v kleci. Jedná se o první díl ze série a lidi, říkám to tu už po milionté, ale do tohohle se prostě musíte pustit. Celou recenzi už naleznete rovněž na blogu (tady), takže si můžete o mých dojmech přečíst detailněji. Ve zkratce jsem však byla naprosto nadšená motivem, zápletkou, vyšetřovateli, autorovým stylem a vším dalším možným i nemožným a nesmírně se těším, až se začtu i do ostatních dílů. 5/5 a velké doporučení!

Poslední dokončenou knihou měsíce byl Literární spolek Laury Sněžné, původně jsem si myslela, že to bude docela jednoduché, magické čtení, ale opak se ukázal býti pravdou. U čtení jsem se musela opravdu dost soustředit a nebylo to vůbec nic lehkého. Nepozorný člověk by se v textu dokázal snadno ztratit a i přesto, že jsem se knize myslím věnovala dosti pečlivě, se mi zdá, že jsem nepochopila ani polovinu z toho, co sděluje. Jsem si jistá, že jsem Literární spolek nečetla naposledy, protože je to tak mnohovrstevná záležitost, že se to na jeden zátah prostě nedá uchopit (alespoň podle mě). Kniha se mi i přesto velmi líbila, působila na mě dosti abstraktně; je tam opravdu pouze tenoučká hranicí mezi realitou a fantazií. Zkrátka magický realismus ve své nejryzejší podobě, řekla bych. Knihu Vám rozhodně doporučuji minimálně pro její originalitu, připravte se ale, že se budete muset soustředit. Mám k ní pár výtek, které detailněji proberu v recenzi (kterou se mi doufám podaří sepsat), a tak uděluji 4/5.


No a pár klasických otázek na Vás. :) Četli jste některou z výše zmíněných? Jak se Vám líbily? Jaká je Vaše nejoblíbenější „romantická“ kniha a vůbec, kterému žánru holdujete nejvíce? Vystupujete občas i ze své „komfortní zóny“ a pouštíte se i do záležitostí, které tak úplně nejsou Vaším šálkem kávy? To a mnohem víc mě bude určitě zajímat v komentářích. :) Mějte se krásně!

  • Share:

You Might Also Like

14 komentářů

  1. Moc pěkné čtenářské konto za červenec :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, na mě trochu slabší, ale zase ty knihy za to stály :)

      Vymazat
  2. Přesně takhle já to mám teď v srpenci. Během prvních dvou dnů jsem přečetla tři knihy, a pak jsem se dostala do absolutního čtenářskýho bloku (viním Cestu sněžných ptáků). Pobíhám kolem té svojí TBR a nemůžu se pořád rozhodnout, co číst dál. Jsem úplně vyřízená z toho. Doufám, že následující měsíce se nám povedou líp. :)

    Každopádně knihy sis minulý měsíc vybrala krásné. Už jsem to říkala, ale Dobrý proti severáku mě opravdu zajímá. Podle té tvé recenze mi to přijde naprosto skvělé, nic podobného jsem ještě nečetla, takže se po knize určitě zkusim někde mrknout. Adler-Olsen asi nebude úplně můj šálek čaje co se žánru týče, ale na druhou stranu — říká se, že člověk má vystoupit ze svý comfort zone a zkoušet nový věci, takže je možný, že sama sebe překvapím a někdy ho zkusím. Sparkse taky plánuju zkusit a myslím, že to buď bude právě Volba a nebo Zápisník jedné lásky (který už mám doma v takovém tom souboru "Nejlepší světové čtení" či jak se to jmenuje). Uvidím. No a poslední knihu, od toho spisovatele (o kterém jsem mimochodem až teď zjistila, že je spisovatel a ne spisovatelka), jak nikdo nemá čas psát celé jeho jméno (a i když ten čas je, tak to zabere spoustu pokusů, než to člověk napíše správně.), asi zkoušet nebudu, i když to vypadá jako zajímavá záležitost. Nejsem si jistá, jestli bych to svou mozkovou kapacitou byla schopná zpracovat. :)

    Prostě ti přeju krásné léto, užívej si to a ať je srpenec čtenářsky aspoň stejně povedený, jako předchozí měsíc. <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach ty čtecí krize :D Věřím, že ty tu svou brzy překonáš :)
      Do Dobrého proti severáku se rozhodně pusť, tuhle knihu teďka fakt doporučuju kudy chodím :) Myslím, že i tobě by se to mohlo určitě líbit, navíc je to takové rychločtení, takže by to mohlo možná dokonce pomoci překonat tvou krizi.
      S tím vystupováním z comfort zone souhlasím, i já se o to letos trochu pokouším, viz třeba právě případ Sparkse. Není to špatné čtení a pokud očekáváš jednoduchou oddechovku na léto, je to fajn volba, nicméně mně ty klasické romantické příběhy prostě nějak nesedí...Asi jsem na to moc velký realista (nebo pesimista?? :D) - každopádně dej vědět, až se od něj do nečeho pustíš, moc by mě zajímal tvůj názor. Já jsem si jistá, že mu do budoucna pár šancí ještě dám, protože upřímně - jednou za čas mám chuť na něco opravdu nenáročného.
      Literárního spolku netřeba se bát - je to zvláštní kniha, na dlouhé zimní večery, až budeš mít přemýšlivou náladu ideál :D
      Užij si zbytek léta, Kačí :)

      Vymazat
  3. Hani, taky nemám za červenec nijak vrcholný počet, ale to vůbec nevadí. Hlavně, když knihy stojí za to. Z tvých mám doma Olsena, ale zatím na přečtení čeká :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, určitě - jde o kvalitu, ne o kvantitu, že? :) Jsem moc zvědavá, co na Olsena řekneš, protože jsem si téměř jistá, že je to knížka jako dělaná pro tebe :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Není důležité, kolik knih přečteš za měsíc. Hlavně že se knihy líbily ;)
    Tak já četla jen Spolek a v jedné věci se s tebou shoduji. Také jsem musela udržet pozornost, protože jsem se lehce ztrácela. Dokonce jsem párkrát nevěděla, co jsem četla :D (ale to jsem psala v recenzi). Každopádně se těším na tvůj celkový dojem, až sepíšeš recenzi :) Zbylé knihy neznám. Na Olsena se budu muset podívat, narážím na něj na každém rohu :D A od Sparkse mám půjčen Talisman, ale nemůžu se dokopat k přečtení. Nevím proč, ale trochu se té knihy děsím :D
    Měj se hezky a ať je srpen tak úspěšný jak měsíc předešlý, co se čtení knih týče :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, souhlasím, já měla poměrně šťastnou ruku, takže jsem moc spokojená :)
      Tu recenzi nevím nevím, jestli se mi podaří sepsat, takový problém jsem snad ještě nikdy neměla :D Na Olsena se rozhodně podívej - je to krimi poklad! :) No a na tvůj názor na Sparkse jsem docela zvědavá, nejsem si tak úplně jistá, jestli to bude zrovna šálek tvé kávy :D
      Měj se překrásně :)

      Vymazat
  5. Znám asi dvě ze zmiňovaných knížek. Na Literární spolek bych se taky ráda mrkla, ale na druhou stranu na náročnou literaturu si příliš nepotrpím, a tak nevím, jak by to v konečném výsledku dopadlo... no, ale uvidíme :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíš, třeba se k němu někdy dostaneš, jak už jsem psala někomu výše - na dlouhé zimní večery, ideál :)
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  6. Olsen patri take k mym oblibenym, hodne mne laka kniha Literarni spolek Laury Snezne,snad se k ni nekdy dostanu:-)Preji krasny den:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc zvědavá, pokud se k němu dostaneš, na tvůj názor :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  7. Nejvíc mě zaujala Žena v kleci. A vůbec, ráda bych si od tohoto autora konečně něco přečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě do Olsena jdi - Žena v kleci je první díl ze série, takže určitě nejlepší volba, kterou můžeš učinit :)
      Měj se krásně, Magdi

      Vymazat