Žena v kleci - Jussi Adler-Olsen

By Hanka the bookworm - 18:21:00

Carl Mørck, série případů z oddělení Q – 1. díl
Originální název: Kvinden i buret
Překlad: Kristina Václavů
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2012
Počet stran: 408

Žena v kleci je v pořadí prvním případem z nově otevřeného oddělení Q, které vede svérázný vyšetřovatel Carl Mørck s pohnutou minulostí. Toto oddělení se specializuje na nevyřešené případy z minulosti a právě případ zmizelé, nadějné, mladé političky Merete Lynggaardové Carla natolik zaujme, že se rozhodne pro jeho znovuotevření. Při vyšetřování mu pomáhá arabský imigrant Asad, jehož postupy jsou přinejmenším kontroverzní. Podaří se této nesourodé dvojici případ rozlousknout?

Jussi Adler-Olsen je v současnosti velkým pojmem, v sérii z oddělení Q vyšlo doposud šest knížek a mimo tuto řadu pak ještě Washingtonský dekret. Samotnou mě proto udivuje, proč jsem se k němu nedostala dříve. Samozřejmě jsem ho na svém TBR seznamu měla už pěknou řádků měsíců (no, spíše let), ale tak nějak jsem ho pořád obcházela (a to mi byl, mimochodem, doporučován ze všech stran). Ke koupi prvního dílu – Ženy v kleci, mě přiměla až Kristýnka, která mi knihu doslova vrazila v knihkupectví do ruky a řekla: „Tohle si kup!“ A já bych jí za to chtěla tímto strašně moc poděkovat. J


Děj tohoto románu je veskrze mrazivý a vyvolá tak trochu pocit klaustrofobie. Mladá žena, která byla z neznámých důvodů beze stopy unesena, velké mezery ve vyšetřovacím procesu a jeden nesympatický sympaťák, který se za pomoci svého svérázného kolegy snaží celé věci přijít na kloub. To je zkrátka záruka dobrého čtení. V průběhu knihy se střídají dvě časové linky, první z nich se samozřejmě věnuje právě probíhajícímu vyšetřování, druhá nám pak dovolí nahlédnout do minulosti. Musím Adlerovi sklonit poklonu za to, jak bravurní zápletku a neotřelý, leč uvěřitelný motiv dokázal vymyslet. Po celou dobu jsem byla velice napjatá a doslova hltala stránky, abych už konečně věděla, jak to dopadne. Drobným plusem je i provedení celého zločinu, dříve jsem se věnovala potápění, takže se mi tento „detail“ velice zamlouval (kdo četl, pochopí) – více raději nebudu prozrazovat.

Kromě skvělého příběhu přišel Jussi i s opravdu fantastickými postavami. Hlavní vyšetřovatel Carl Mørck je takový správně ponurý sympaťák. Svým způsobem je to bručoun a pruďas, ale jeho pohnutá minulost, chladná logika a trocha lenivosti, Vám budou ve finále blízké. Kromě něho je možná ještě zajímavější postavou jeho pomocník Asad. Je totiž opředen mnoha tajemstvími a já pevně doufám, že v průběhu dalších dílů se spisovatel vyřádí na jeho vývoji. Moc ráda bych se dozvěděla více o jeho minulosti. Neméně úžasně vykreslená je i oběť Merete a její trýznitel/trýznitelé/trýznitelka (to raději ponechám otevřené). Krom těchto hlavních hrdinů, jsme měli možnost poznat i spoustu zdánlivě nepodstatných postav vedlejších, kteří však nakonec sehráli důležitou roli a příběhu nesmírně prospěli. Zejména pak Meretin bratr byl velice nosnou součástí a v závěru přispěl k možná nejdojemnějšímu okamžiku celé knihy.


Ani autorovu stylu nemám absolutně co vytknout. Umí skvěle dávkovat napětí a drží tempo knihy po celou dobu v nejvyšších frekvencích. Každá jeho věta má své místo – neprozradí toho ani příliš málo, ani příliš mnoho. Nervy drásající odstavce prokládá nenuceným humorem, takže jako celek působí kniha nesmírně autenticky.

"Kolega slyšel své jméno opravdu nerad, působilo mu až fyzickou bolest. Carl si udělal jasno: uslyší ho neustále.“

Celkově musím tedy už jen doplnit, že se jedná o jednu z nejlepších krimi knih, které jsem měla možnost přečíst. Nejvíce oceňuji bravurně vymyšlený motiv a vlastně celou zápletku, nicméně ani postavy či autorův styl nezůstávají pozadu. Jedná se zkrátka o nesmírně originální knihu, která Vás chytne a nepustí až do samotného konce. Uděluji samozřejmě 5/5 a moc se těším na další díly ze série případů s Carlem Mørckem.

Jak na Vás zapůsobil Jussi Adler-Olsen? Měli jste už od něj možnost něco přečíst nebo se snad teprve chystáte? A skalní fanoušci – jaký je Váš nejoblíbenější díl? Neztrácí série na kvalitě? Budu moc ráda, když se se mnou podělíte v komentářích. J

  • Share:

You Might Also Like

12 komentářů

  1. Od tohoto autora jsem stále nic nečetla, ale snad se to změní. Na knize se mi vážně moc líbí obálka! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdi, určitě neváhej a do této série se co nejdřív pusť, vážně to stojí za to! A ano, souhlas, obálka je super.
      Měj se krásně a užívej léta :)

      Vymazat
  2. Moc pekna recenze, ja jsem knihu cetla asi pred rokem a mne se take moc libila.
    Cetla jsem od nej i Vzkaz v lahvi a za mne taky super :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, mockrát děkuju za pochvalu :) Tak jsem ráda, že má Jussi vícero fanoušků, já se na další díly chystám velice brzy, škoda, že zrovna druhý se hůře shání, ostatní už mám doma :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. První čtyři díly série na mě doma čekají už přes rok, potřebovala bych se do nich pustit. Moc se na ně těším.
    Moc pěkná recenze, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, Šári a opravdu neváhej a jdi do toho :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Mám strašnou radost! Jsem hrozně ráda, že se Ti kniha líbila a že jsi Adlerovi-Olsenovi propadla stejně jako já :) Máš před sebou ještě spoustu krásných dílů, těš se :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už teď se nemůžu dočkat, Kristý, to mi věř :D
      Měj se krásně a užívej léta :)

      Vymazat
  5. O těchhle knihách vím. Dokonce jsem jednou u nás v Dobrovském viděla celý box se všemi knihami z téhle série (mám pocit, že jsem si toho začala všímat, když jsem o téhle sérii četla u Kristýnky). Já na ty kriminálky a thrilery moc nejsem, ALE když slyším všechnu tu chválu, tak téhle sérii zkusím někdy v budoucnosti dát šanci. :)

    A musím (kromě recenze, která je parádní, jako vždy) dneska pochválit fotky, protože jsou naprosto božské. Já mám pro takovéhle polní fotky slabost.

    Měj se nádherně, Haničko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačenko, mockrát, mockrát děkuju. Pochvala fotek mě vždycky potěší :) Jinak tedy sérii určitě doporučuju, já dokoupila už i zbývající díly, akorát zrovna druhý neměli, takže se po něm musím poohlédnout jinde, abych se sérií zase mohla pokročit. Pořídila jsem taky Larse Keplera, tak chci tyto dva srovnat :)
      No, snad se i ty k Jussimu časem propracuješ a bude se ti líbit
      Taky se měj nádherně a užívej krátícího se léta :) <3

      Vymazat
  6. Úžasná recenze a nádherné fotky!! :)
    Pořád jsi mě nalákala! :o) Budu se muset po této sérii podívat! :)
    Já jsem minulý týden četla Dívej se, jak umírám a i když má takové průměrné hodnocení, pro mě to byla naprostá pecka stejně jako pro tebe tato kniha! <3 Neudržím se a musím Ti ji tady doporučit, protože byla vááážně úúúžasná (mimochodem v bazaru na databazeknih.cz je za směšné částky, takže se tam popřípadě podívej :o) ) :3
    Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za pochvalu, Lucí :)
      Určitě se po séri podívej, já se nemůžu dočkat, až se pustím do dalšího dílu. Mockrát děkuju za doporučení, určitě se po knize podívám :)
      Měj se krásně

      Vymazat