Snídaně u Tiffanyho - Truman Capote

By Hanka the bookworm - 8:00:00

Originální název: Breakfast at Tiffany‘s
Překlad: Jarmila Fastrová
Nakladatelství: Československý spisovatel
Rok vydání: 1969
Počet stran: 105

Tato kultovní novela Trumana Capoteho vypráví o mladé krásce Holly Golightlyové. Dívka, která neměla v dětství štěstí, využívá svého šarmu na cestě k dosažení „amerického snu“, jenž je pro ni reprezentován v podobě nábytkového zařízení z obchodního domu Tiffany. K proslavení tohoto díla notně přispěl film z roku 1961 s Audrey Hepburn v hlavní roli.

Toto kraťoučké dílko je myslím tak notoricky známé, že není divu, že i já jsem se s ním chtěla blíže seznámit. Capoteho tvorbu jsem kdysi tak trochu nakousla díky povídce Miriam, nicméně právě Snídaně u Tiffanyho je považována za jedno z jeho stěžejních děl, a proto když jsem ho zahlédla v antikvariátu za pár korun, neváhala jsem a doplnila si svou skromnou sbírku klasiky.

Musím se ale hned v úvodu přiznat, že jsem z této knihy hrozně rozpačitá. Příběh sám nemá špatný námět, nicméně díky velice krátkému rozsahu ve mně nedokázal vyvolat větší reakci. Není to tak dávno, co jsem knihu četla, a přesto si na něho skoro nevzpomínám. Je to příběh, který zapadne. Není na něm (alespoň podle mého) nic vzrušujícího. V podstatě jde jen o velice krátký výsek života jedné dívky, která je opředena mnoha tajemstvími. Rovněž atmosféra není vykreslena příliš mistrně, jsou spisovatelé, kteří i na malém prostoru dokáží velké věci a náladu daných let vystihnou na výbornou (viz F. S. Fitzgerald), tady se to ale bohužel nepodařilo.


Postavy už jsou o něčem jiném. Mám takový pocit, že v celém díle jde opravdu pouze Holly – jak už jsem řekla, příběh i atmosféra ustupují do pozadí patrně proto, aby ona vynikla. Je naprosto jasné, že v té době to musela být postava přímo ikonická, obzvláště poté, co byla tak mistrně ztvárněna Audrey Hepburnovou. Mladičká krasavice koketující s mnoha muži opředená tajemstvím. Co víc si přát? Bohužel (nebo bohudík) si ale myslím, že v dnešní době už je žen tohoto typu takový přehršel, že na to žádný muž snad už ani nemůže skočit… Smutné je, že dnes již Hollyinu noblesu střídá spíše okatá vypočítavost a ziskuchtivost. Zkrátka – zájmy zůstávají stejné, ale Holly to alespoň uměla dobře navléknout, jestli mi rozumíte…J O ostatních postavách myslím netřeba se více rozepisovat, jen bych zmínila, že vypravěč příběhu mi k srdci příliš nepřirostl.


Co se týče autorova stylu, nemám k němu výhrady, na druhou stranu si zase ale nemyslím, že by se jednalo o něco obzvlášť výjimečného, což možná mnohé z vás překvapí. I já si totiž myslela, že klasika = styl na vysoké úrovni, ale u Trumana to podle mě prostě neplatí. Ano, čte se to dobře, ale nadbytek noblesních jazykových prostředků tedy nečekejte (nebo jsem možná ignorant a nepostřehla jsem je…).

Znovu tedy opakuji, že mám z knihy rozpačité pocity. Příběh mě více nezaujal, Holly je sice výjimečná postava na svou dobu, ale dnes už podle mého trochu zapadá a navíc se zkrátka nemůžu ubránit pocitu, že to celé za pár měsíců zapomenu. Snídani u Tiffanyho jsem nakonec udělila průměrné 3/5.


Co Vy a tato klasika? Znáte knižní, případně alespoň filmové zpracování? Budu ráda, když se se mnou podělíte v komentářích. J

  • Share:

You Might Also Like

14 komentářů

  1. Na tuhle klasiku slýchám rozporuplné názory - buď že je skvělá, nebo právě jak píšeš ty, že je taková průměrná a brzy se ztratí pod nánosem nových a lepších příběhů. Přesto ji na svém to read listu mám a doufám, že se k ní brzy dostanu a budu moct všechny ty dohady posoudit podle svého. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, u klasik to tak zkrátka bývá a je dobré, aby si na ně každý vytvořil názor sám. Třeba se právě tobě zalíbí :)
      Měj se krásně, Vlasti

      Vymazat
  2. Když ne knihu, alespoň bych ráda viděla film :) Ale do knižní podoby se také chci pustit, je to klasika, která by mě neměla minout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, jak je knížka kraťoučká, tak se do ní určitě pusť, jak píšeš, je to klasika a je dobré si na ni utvořit názor sám. Film jsem rozkoukala, ale neměla jsem tolik času, kolik bych chtěla, takže jsem ho ještě nedokončila. Nicméně ten se mi zatím líbí :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Já jsem s klasikou maximálně pozadu, ale Snídani u Tiffanyho mám určitě v plánu co nejdříve :)
    Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucí, klasice se určitě nevyhýbej, stojí to za to, jen je potřeba si dobře vybrat vzhledem k náladě, ale taky k věku :) Zrovna Snídaně není na čtení nic náročného a třeba se právě tobě zalíbí :)
      Měj se krásně a díky za pochvalu

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze, přestože s knížky nejsi nadšená. Knihu jsem nečetla, takže sama soudit nemůžu. Měj se krásně, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, Šári, od tebe mě obzvláště těší :) Pokud se k ní někdy dostaneš, určitě budu zvědavá na tvůj názor. Měj se krásně :)

      Vymazat
  5. Tak ja som videla film a ten bol celkom fajn, ale ja mám trošku problém pochopiť také tie "jemne divné" postavy. Takže musím priznať, že tam boli časti, kde som sa nudila. Do knihy sa teda radšej púšťať nebudem, ale od autora si chcem prečítať "Chladnokrvne", tak tam snáď trafím do čierneho :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se film zatím líbí (ale jak už jsem psala někde výše, ještě ho nemám dokoukaný), nicméně je pravda, že to taky nemusí být každého šálek kávy. Kniha je podle mého o poznání horší, já ji doporučit nemůžu. Snad se ti Chladnokrevně zalíbí :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Já se přiznám - nejen, že jsem nečetla, já jsem ani neviděla filmové zpracováni s Audrey!

    Každopádně recenze parádní, jako vždycky. Mrzí mě, že se ti povídka tolik nelíbila - já na tohle dílko taky buď slýchám úplně až úchylné vychvalování, a nebo se setkám s názorem, jako máš ty, že je to prostě takový průměr. (Protože klasika neznamená vždycky vysokou úroveň!) A hrozně mě potěšilo, žes zmínila Fitzgeralda (já na něj nedám dopustit), protože obzvlášť potom, co jsem četla Curious Case & Other Stories, oceňuju, jak on dělá na malým místě velký věci.

    Takže jo, recenze super. Už se zas těším na další, doufám, pozitivnější. :)

    Měj se nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát, Kačenko, ty vždycky umíš člověka tak vychválit, až se tady červenám :) Fitzgerald je polobůh, budu ho muset prozkoumat více :)
      Měj se překrásně :)

      Vymazat