RC | Lež - C. L. Taylor

By Hanka the bookworm - 8:00:00

Originální název: The Lie
Překlad: Zuzana Pernicová
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2016
Počet stran: 392

Hlavní hrdinka Jane Hughesová má zdánlivě ideální život – pracuje ve zvířecím útulku, do kterého to má z domova sotva pár minut a slibně se rozvíjející vztah, navíc si rozumí i s partnerovou dcerou z předchozího manželství. Celé to má ale háček, Jane Hughesová není skutečná, před pěti lety se vydala s kamarádkami na dobrodružnou cestu do Nepálu, kde se událo mnoho podivných věcí, které vyústily až ve smrt spousty lidí. Jane přežila…a snaží se zapomenout a začít znovu. Kdosi jí v tom ale chce zabránit a udělá pro to cokoliv.

Horká novinka Lež od nakladatelství Domino mi byla (jak už asi víte) nabídnuta k recenzi, no a vzhledem k tomu, že já thrillery zkrátka miluji a navíc i podle anotace kniha vypadala velice zajímavě, neváhala jsem a pustila se do ní.

Příběh je rozdělen do dvou časových linií, jak už tomu tak bývá zvykem. První sleduje současný život Jane Hughesové, její počínání v útulku, rozvíjející se vztah s přítelem Willem, ale také strach klíčící v ní v důsledku několika dopisů a e-mailů, které v poslední době obdržela. Ty poukazují na to, že někdo ví o hrůzných událostech z Nepálu a že vše možná nedopadlo tak, jak si Jane původně myslela. Druhá linka (před pěti lety) je zaměřena právě na Nepál. Jane (tehdy ještě Emma) se spolu se třemi kamarádkami vydává na životní pouť do odlehlé uvolněné komunity vysoko v horách. Každá z žen si od tohoto zážitku slibuje něco jiného, žádná z nich však nečeká, že události naberou rychlý spád, a co se původně zdálo býti bezvadnou dovolenou, promění se v boj o holý život.


Musím podotknout, že snad vůbec poprvé mě bavily obě linky příběhu naprosto rovnocenně. Autorka C. L. Taylor umí výborně pracovat s tempem a napětím a ukončí kapitolu vždy přesně tak, že musíte číst dál. Oba příběhy jsou perfektně propracované, dávají smysl a samozřejmě na sebe plynule navazují. Byla jsem také příjemně překvapena autorčinou nebojácností dopředu odhalit, k čemu vlastně dojde – je těžké to vysvětlit bez spoilerů, ale Jane třeba „v současnosti“ prozradí Willovi něco z Nepálu a teprve poté, v linii „před pěti lety“ dovysvětlí, jak to tedy vlastně bylo. To zdánlivě může narušovat plynulost děje, ale opak byl pravdou. Cítila jsem o to větší napětí, protože jsem chtěla vědět, jak k tomu došlo a proč.


Mám takový pocit, že postavy čtyř kamarádek budou možná někomu připadat otravné. Přestože jsou to dospělé ženy přes dvacet, jejich chování je místy dost dětinské. Za hlavní zábavu považují večírky a tunu alkoholu, ale když je „blíže poznáte“, zjistíte, že jejich povaha se k příběhu nesmírně hodí. Ta jejich ufňukanost, povýšenost a nafoukanost je totiž jen přetvářkou, aby zakryly skutečnost, že jejich život vlastně vůbec není tak růžový, jak se zdá. Jane (Emma) je z nich rozhodně nejracionálnější, nejumírněnější, ale přesto má i ona své slabé stránky. A právě díky těmto slabostem a problémům jejích kamarádek jsem uvěřila, že to, k čemu došlo v Nepálu, je klidně možné. Ať si říká, kdo chce, co chce – ženské kolektivy jsou zlo a narušená mysl ovlivněná alkoholem a podmanivými muži manipulátory, podle mého určitě může vést k tomu, že mezi kamarádkami vznikne tak velký rozkol, který zapříčiní takovou tragédii.

Celkově je Lež rozhodně podmanivým, skvěle napsaným románem se zajímavým příběhem, odehrávající se navíc v netradičním atraktivním prostředí. Má co nabídnout každému čtenáři, přesto si ale myslím, že se primárně zalíbí spíše ženám, právě kvůli ženským hlavním hrdinkám. Mám tak trochu obavu, že příběh, který Taylorová popisuje ve své knize, se klidně někde právě teď odehrává. Po celou dobu Lež neztrácí na tempu, udrží vás napjaté a bude bavit! Sama jí rozhodně uděluji 5/5 a nebojím se ji doporučit.


Za poskytnutí recenzního výtisku a za vynikající čtenářský zážitek mnohokrát děkuji nakladatelství Domino!

Co Vy a tato horká novinka? Chystáte se na ni nebo už jste ji dokonce stihli přelouskat? Jak se Vám líbila? Budu moc ráda, když se se mnou podělíte v komentářích. J

  • Share:

You Might Also Like

16 komentářů

  1. Skvělá recenze, knížku se také chystám číst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát, doufám, že se bude líbit tak moc jako mně :)
      Mějte se krásně

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Nad knihou opravdu dost uvažuji, protože námět není vůbec k zahození! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucí, já knihu určitě doporučuji, myslím, že by se ti mohla líbit :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Jsem strašně ráda, že se Ti kniha líbila, teď už neváhám a určitě si ji časem také pořídím :) Ještě jednou taky gratuluji ke spolupráci :) Krásný večer Hani! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, díky díky, doufám, že se ti zalíbí - je to zas trochu něco jiného, není to klasické mučení a takový ten lezavý strach, naopak, tím, že se to odehrává v teplém Nepálu to zase vyvolá úplně jiné pocity, spíš tíseň, kniha je přirovnávána k filmu Pláž, jestli jsi viděla a je pravda, že námět je malinko podobný :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Výborná recenze :) Na tuhle knížku se také chystám, teď po tvé recenzi mě zaujala ještě víc :) Krásné léto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju, snad se ti bude líbit tak jako mně :)
      I tobě krásné léto!

      Vymazat
  5. Na tuto knihu jsem několikrát narazila, ale neustále jsem ji přecházela. Ale asi se budu muset po ní podívat, protože vypadá vážně dobře. Tvou zásluhou :D Perfektní recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, díky mockrát, doufám, že se ti bude líbit :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Další pozitivní recenze na tuhle knihu! Hm hm, že bych si ji přidala do seznamu??? :) Už jen ta obálka je naprosto úžasným lákadlem tbh.

    Měj se nádherně, recenze byla super jako vždycky (a už se těším na další!)

    Krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, už obálka sama je super úžasná, moc se mi líbí, že ten obal je takový jako papírový (tak to bylo slovní spojení roku :D), takže je děsně příjemný na omak :)
      Knížku samozřejmě doporučuji, thriller pro holky/ženy jako dělaný :)
      Měj se krásně a mockrát děkuju za pochvalu, Kačí

      Vymazat
  7. Thrillerů jsem byla poslední dobou trochu přesycená ale Tvá recenze mě rozhodně zlákala! Lež vypadá skvěle, ten námět mě baví a co si budem povídat, i ta obálka vypadá víc než skvěle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc, moc díky za slova chvály :) Nezbývá než doufat, že se ke knize dostaneš a bude tě bavit tak jako mě. Za přečtení určitě stojí!
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  8. Moc povedená recenze, Hani. A jsem ráda, že tak pozitivní. Lež bych si chtěla přečíst, ale docela mě zarazilo to nízké hodnocení všude. Tak jsem ráda, že ty jsi z knihy nadšená. Skvělé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, já z toho byla upřímně dost udivená, před přečtením jsem se toho taky zalekla, ale po dočtení to naprosto nechápu. Mně se kniha líbila fakt hodně a jak už jsem psala někde výše - pro holky/ženy je to naprosto skvělý, netradiční thriller :)

      Vymazat