Dobrý proti severáku - Daniel Glattauer

By Hanka the bookworm - 8:00:00

Originální název: Gut gegen Nordwind
Překlad: Iva Kratochvílová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2010
Počet stran: 256

Netradiční formou pojatý román Dobrý proti severáku nám představí dva hlavní hrdiny – Emmi Rothnerovou a Lea Leikeho. Emmi by ráda zrušila předplatné časopisu Like, upíše se ale a omylem e-mail odešle právě Leovi. Když svou chybu zopakuje, Leo ji na to upozorní, ale oba hlavní hrdinové si píšou dál. Vznikne tak neobvyklá e-mailová korespondence možná právě pouze mezi dvěma naprosto neznámými osobami. Otázkou zůstává: odhodlají se tito dva i k setkání tváří v tvář?

Tento román svého času dobyl bloggerský svět, hodně se o něm mluvilo, a protože ohlasy byly veskrze pozitivní, odhodlala jsem se (s velkým zpožděním) k jeho koupi i já. Sehnala jsem ho ve výprodeji v antikvariátu na Národní třídě, který vám mohu jen a jen doporučit. J

Co asi každého na první pohled zaujme, je forma. Román je totiž „variací na epistolární román“ (čili román dopisech, jsem ostuda, ale musela jsem googlit). Až na to, že komunikace mezi Emmi a Leem samozřejmě neprobíhá formou klasických dopisů, nýbrž e-mailů. Musím se přiznat, že nejprve jsem se toho trochu zalekla. Nikdy jsem nic podobného nečetla a vůbec jsem si neuměla představit, že by autor jen pomocí korespondence mezi dvěma hlavními hrdiny, dokázal vystavět plnohodnotný příběh, že by dokázal přenést emoce.


Opak se ale ukázal býti pravdou. Glattauer je kouzelník – na necelých tři sta stranách (a to ještě pokrytých textem dost sporadicky) předvedl mistrné vypravěčské umění. Příběh má spád, graduje, napne vás a vyvolá celou škálu emocí. V jednu chvíli vás pobaví, v druhé dojme, jednou budete sympatizovat s Emmi, pak zase s Leem. A co je nejdůležitější – když už si budete myslet, že je všechno jasné, že už autor předvedl všechno, co je v jeho silách, posadí vás na zadek (nebo v mém případě – postaví na nohy). Závěr příběhu je totiž natolik brilantní, že vůbec není divu, že fanoušci donutili Glattauera napsat pokračování.

"O 2 sekundy později
Odp:
Odpověď v nepřítomnosti. Adresát odcestoval a může si e-maily přečíst až 18.května. V naléhavých případech se obraťte na Psychologický ústav univerzity na e-mailové adrese: psy-uni@gr.vln.com.

O minutu později
Re:
Tak to je vrchol!"

Pokud bych se měla vyjádřit k postavám, moc se mi líbil jejich vývoj a proměny. Emmi je, řekla bych, taková typicky ženská – chce býti vychvalovanou, chce se líbit, je žárlivá, ale když už jde do tuhého, zatáhne zpátečku. Mám pocit, že většina žen při čtení nad jejím chováním kroutí hlavou, ale ruku na srdce, nejsme ve skutečnosti stejné? Leo na mě působil trošičku snově, je totiž takový něžný, romantický, ale zase ne přeslazený, na to pozor. Je nesmírně inteligentní, hravý a vynalézavý. Mně osobně oba hrdinové děsně sedli, zdálo se mi, že se perfektně doplňovali. Obdivuji autora za to, že tak mistrovsky popsal ženský i mužský charakter. Při čtení jejich korespondence máte opravdu místy pocit, že šmírujete, že je to opravdové a vy jste se nějakým záhadným způsobem nabourali do jejich soukromí. Další velký palec nahoru rozhodně za to, že vy vlastně nevíte, jak oba protagonisté vypadají, představujete si je jen na základě e-mailů, na základě toho, jak si Emmi představuje Lea a naopak. Při čtení tedy jede vaše imaginace naplno, spoustu věcí je třeba si domýšlet.

Celkově pro mě bylo čtení Dobrého proti severáku naprosto netradičním a fascinujícím zážitkem. Celou knihu jsem slupla jako malinu na jedno posezení, ale vím, že až se ke knize vrátím, budu se snažit více číst mezi řádky, protože je to u téhle knihy obzvláště důležité. Pokud tedy chcete zkusit netradiční romantický příběh ještě navíc v netradiční formě, rozhodně neváhejte ani minutu, protože tohle je bez přehánění to nejlepší, po čem můžete sáhnout. Mým jediným dilematem zůstává, zda se pustit do pokračování, které nese název Každá sedmá vlna, protože si nejsem jistá, jestli chci, aby to „dopadlo jinak“, ačkoliv samozřejmě i já jsem po dočtení byla šokována. Je myslím zcela jasné, že knize uděluji 5/5.


Četli jste Dobrý proti severáku? Jak se Vám to líbilo? A co pokračování? Mám se do toho pouštět? Budu moc ráda, když se se mnou podělíte v komentářích, protože já opravdu nevím…

  • Share:

You Might Also Like

25 komentářů

  1. Haničko, úplně senzační recenze, která mě na knihu neuvěřitelně nalákala. Zaznamenala jsem, že si ji bereš, ale v té záplavě povídání jsem se pak už nestihla na ní zeptat. Teď tedy vím, že si ji musím také pořídit! :) Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, pořiď! Pro mě jedna z nejlepších knih roku a rozhodně nejlepší "romanťárna", co jsem kdy četla :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Vůbec neznám! Ale já naopak tento styl mám strašně ráda. Dopisy, emaily, vzkazy atd. Děkuju za tip :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se zalíbí, měj se krásně a mockrát děkuju za komentář :)

      Vymazat
  3. Páni, knihu vůbec neznám, ale rozhodně jsi mě na ní pořádně nalákala! Zní to fantasticky. Zkusím se mrknout na net a třeba si ji přát k narozeninám. :)

    Recenze se mi líbí moc, ostatně jako vždycky. Hlavně ty tvoje fotky jsou dneska mimořádně povedené.

    Měj se nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí, hrozně moc doufám, že se ti bude líbit tak jako mně! Moc, moc díky za pochvalu, já jsem děsný fotograf, takže si toho vážně cením :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze, Hani :) Knížku jsem objevila díky Ohaně, která byla nadšená z obou dílů, ale neměla jsem pořád odvahu se po ní podívat. Trošku mě právě brzdila ta emailová forma knihy. Ale možná to risknu... někdy... docela dost jsi mě nalákala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji také znám zejména od Ohany, ale zmiňovali ji i jiní. Ta e-amilová forma mě také nejprve trošku zarazila, ale nakonec to bylo vážně něco naprosto netradičního a úžasného, takže opravdu netřeba se bát :)
      Měj se krásně, Šári

      Vymazat
  5. Skvělá recenze! :)
    Knihu jsem poprvé viděla u Ohany a o té doby po knize (i po druhém dílu) pokukuji :)
    Knihy psané ve formě dopisů, e-mailů, atd... mám hrozně ráda, takže tu mám další důvod, proč se do knih pustit :)
    Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát za pochvalu, Lucí, vážím si toho a do knihy se rozhodně pusť, je to fakt prvotřídní, není to prvoplánové a zkrátka - je to báječné!
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Ta myš je fakt dobrá! :D
    Kniha by mohla být něco pro mě :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pekna recenze na knihu, po ktere jsem uz take koukala diky Ohany, uvidime, treba si ji prece jenom poridim :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, zdá se, že alespoň od Ohany o knize všichni slyšeli, to jsem ráda :) Rozhodně stojí za přečtení, takže neváhej!

      Vymazat
  8. Hani, opět jsi ve mně vzbudila zvědavost, musím si knížku připsat na seznam. Recenze se ti moc povedla, díky za ni. O knize jsem doposud neslyšela, až díky Tobě. Přeju krásné letní dny :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc a moc, Zdeni. Doufám, že se ke knize dostaneš, a že se ti bude líbit. Pevně věřím, že ano :) Určitě dej pak vědět a měj se krásně

      Vymazat
  9. Jsem ráda, že ses k téhle knize dostala a že se ti taky hodně líbila! Jedna z mých srdcovek :) A fakt dobře jsi ji vystihla :)
    Pokud můžu radit ohledně pokračování, nečti ho. Já vím, že je to těžké, ale Každá sedmá vlna už je prostě jenom průměrná, trochu moc sladká a uměle natahovaná vztahovka. Byla bych radši, kdyby pokračování nenapsal, jako celek byl první díl geniální.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si to právě taky myslím, proto nad tou Sedmou vlnou tak váhám, ale přesně jak píšeš, je to zatraceně těžké!
      Každopádně Dobrý proti severáku také řadím mezi srdcovky, rozhodně nejlepší "romanťárna", co jsem kdy četla :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  10. Ačkoliv tvrdíš, jak je knížka známá, já se s ní setkávám asi prvně a no... nevím, asi bych se do ní moc nezačetla, i když se nejspíš nejedná o špatnou knížku - jsme prostě jen hrozně vybíravá.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Být vybíravá je v pořádku, Lory :) Kdo ví ale, třeba se ke knize někdy dostaneš a zalíbí se ti :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  11. Tohle si chci moc moc přečíst a tak jsem srdečně ráda, že se ti knížka líbila! :) Pokračování už prý - podle recenzí - není tak boží, ale pořád je o co stát. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, jdi do toho! (s vykřičníkem!). Nad tím pokračováním stále váhám, opravdu si nechci pokazit ten naprosto úžasný dojem z prvního dílu...Uvidíme.
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  12. Tohle je typický Zajoncův efekt pouhého vystavení. Ze začátku mě kniha nelákala ani trochu, ale čím víc se s ní setkávám, tím víc se mi líbí a chci si ji přečíst :D Skvělé fotky a moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to tak občas mívám :) Snad se ke knížce dostaneš, rozhodně to stojí za to! Měj se překrásně a hrozně moc díky za pochvalu :)

      Vymazat
  13. Jsem moc ráda, že se ti kniha taky tak líbila! :) Jak asi víš, já pokračování nedoporučuju... četla jsem a lituju toho. Ale co se dá dělat, Každá sedmá vlna je stále jedna z mých srdcovek <3

    OdpovědětVymazat