RC | Knihovna duší - Ransom Riggs

By Hanka the bookworm - 13:31:00

Sirotčinec slečny Peregrinové – 3. díl
Originální název: Library of souls
Překlad: Bronislava Grygová
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2016
Počet stran: 496

Knihovna duší je třetím a tedy závěrečným dílem trilogie Sirotčince slečny Peregrinové. Hlavní hrdinové Jacob Portman a Emma Bloom pokračují v záchranné misi za osvobozením svých podivných kamarádů a také ředitelky sirotčince Almy Peregrinové. Čas se krátí a Jake i Emma se budou muset vypořádat s mnohonásobnou přesilou a projevit neochvějnou odvahu, aby dosáhli svého cíle. Podaří se jim zachránit své přátele? A co ukrývá tajemná Knihovna duší?

Závěrečný díl této trilogie si ke mně našel cestu úplnou náhodou prostřednictvím soutěže o recenzní výtisk od Joty.  Musím říct, že jsem na knihu byla nesmírně zvědavá, jak už to tak s posledními díly bývá. Podle mého názoru je uzavření příběhu pro autora vždy nesmírně těžké a čtenáři na závěrečné rozuzlení obvykle kladou velké nároky, kterým spisovatel ne vždy dokáže dostát. Hned v úvodu přiznávám, že jsem nebyla úplně skalním fanouškem této trilogie, to se ale s Knihovnou duší rozhodně změnilo a ihned po dočtení jsem měla chuť pustit se do všech knih znovu. Mé počáteční rozčarování z prvního dílu totiž pramenilo z nevědomosti. Nečetla jsem anotaci a z jakéhosi záhadného důvodu (snad kvůli děsivým fotografiím) jsem očekávala horor. Teď, když už vím, že se jedná o čisté fantasy, bych na knihu možná nahlížela jinak. J

„Tihle divně vypadající lidé nebyli podivní. Byli to cvoci. Ocitli jsme se doopravdy v přítomnosti.“

„Sharon se na ni podíval, chvíli mlčel. Pak řekl: „My všichni máme datum spotřeby. Na vašem místě bych tolik nespěchal, zjistit, jaké je.“

Vzhledem k tomu, že se jedná o závěr celé série, nechci prozrazovat moc z děje, abych vás neochudila o nějaké překvapení. Co ale mohu rozhodně slíbit je, že se nebudete nudit. Tento díl je plný akce a zvratů. Celý příběh je zasazen do velice pochmurného a nepřátelského prostředí, které jen umocňuje bezmoc hlavních hrdinů, když se snaží zachránit své přátele. Budete se spolu s nimi brodit těmi nejšpinavějšími stokami a dýchat ten nejzkaženější vzduch, ale na konci vás bude čekat odměna. Možná…


Ransomův styl je velmi svižný. Jak už jsem psala, děj je nabitý akcí, ale nechybí ani popisné pasáže, které skvěle dokreslují atmosféru. Celý příběh i v tomto díle doplňují dobové fotografie, které už ale k mému mírnému zklamání nebyly tak znepokojující jako v dílech předchozích.

Postavy působí velmi reálně (tedy když opominu, že umí ovládat oheň, zvedat těžká břemena, létat a tak :D). Mají své slabé i silné stránky, chybují, ale v důležitých chvílích se umí zachovat správně. Jediné velké mínus (a to už od prvního dílu) spatřuji v milostném vztahu Jacoba a Emmy, pro ty, kdo ještě nemají přečteno, nechci prozrazovat, o co jde, tedy spíše, co mě na tom tak znepokojuje, ale vy, co už jste četli alespoň první díl…Nepřipadá vám to fakt ujeté?

„Addison zakoulel očima. „Jsem mluvící pes!“
„A to je všechno, co umíš? Mluvit?“
„Občas to tak vypadá,“ nemohl jsem odolat pokušení to říct.“

„Mám ji kousnout?“ zeptal se Addison. „Opravdu bych moc rád. Jen trošku.“

Celkově ale hodnotím Knihovnu duší vesměs velice pozitivně, má sice své mouchy (méně děsivé fotografie a hlavně zmiňovaný milostný vztah), ale co se týče příběhu, Ransom nic neponechal náhodě a všechno dotáhl do nejmenších detailů, navíc přišel s celou řadou nových originálních prvků. V neposlední řadě stojí za zmínku určitě přenádherné zpracování knihy, za což dávám nakladatelství Jota obrovský palec nahoru, protože je to bez přehánění jedna z nejkrásnějších knih v mé knihovně. Pokud tedy občas rádi zabrouzdáte do žánru fantasy, nebo máte třeba sourozence ve věku 10 – 15 let, kteří rádi čtou, určitě neváhejte a celé trilogii dejte šanci – upozorňuji ale předem, že to nejlepší si Ransom Riggs nechal až do závěrečného dílu. Za mě 4/5.


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Jota.

  • Share:

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Mám ji doma a ted ji mam v brzke dobe v planu rozecist :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se budu moc těšit i na tvou recenzi :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze, Hani, avšak tato trilogie mě vůbec neláká, takže ji v nejbližší době neplánuju :) Gratuluji k prvnímu recenznímu výtisku a ať další přibývají :) Měj se pěkně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, Kristý, chápu, svým způsobem jsem taky občas ráda, když mě nějaká kniha až tak nezaujme, protože kdyby nás zaujala úplně každá, jak by potom ten náš TBR seznam vypadal, že? Jinak ti samozřejmě mockrát děkuju a přeju to samé i tobě :) Byl to zase trochu jiný pocit (ne při čtení, ale při psaní recenze), taková trochu větší zodpovědnost...
      Taky se měj krásně

      Vymazat
  3. Já se na tuhle sérii chystám už hodně dlouho, ale po řadě negativních recenzí jsem drobet polevila - teď ale uvažuju o tom, že si zase trochu pospíším :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lory, určitě dej sérii šanci, myslím, že zrovna tobě by se líbit mohla, ale jak už jsem psala, třetí díl je rozhodně nejlepší, takže to nevzdávej, kdyby tě náhodou první až tak úplně nezaujal :)
      Měj se krásně a budu se moc těšit na tvé dojmy!

      Vymazat
  4. Pěkná recenze. :) Gratuluji k recenznímu výtisku a já se snad taky brzy dostanu k poslednímu dílu téhle série. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát. Určitě stojí za to :) Budu se pak těšit na tvou recenzi :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Knížka by asi nebyla nic pro mě, ale to zpracování je úžasné :) Moc krásná recenze doplněná skvělými fotografiemi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, zrovna u téhle série si taky myslím, že to není četba úplně pro tebe, každopádně mockrát děkuju za pochvalu, vážím si toho :)

      Vymazat