Letní čtení naprosto netradičně vybraných knih

By Hanka the bookworm - 19:52:00

Ahoj všichni, vítám Vás u nového článku, který je netradiční naprosto celý. Za prvé jsem tento typ na blog ještě nikdy nepřidávala a za druhé, ten výběr knih, no počkejte si… Při sepisování jsem se nechala inspirovat Týnkou a jejím článkem o dohánění knižních restů v průběhu prázdnin (můžete ho najít tady a určitě doporučuji se na něj podívat). Já jsem se však rozhodla svou výzvu pojmout zcela jinak, než to udělala ona. J Můj výběr knih je totiž abecední!


Jednoho dne jsem si zkrátka sedla, prohlédla si své knihy na poličkách a zjistila, že jich je prostě tolik, že kdybych tuto netradiční výzvu udělala „tradičně“ a šla po sériích, klasikách, Češích atd…musela bych si k přečtení naplánovat aspoň padesát kusů, což je samozřejmě nesmyslné číslo. Místo toho jsem si tedy vypsala písmenka z abecedy (tedy aspoň ta normální, kniha na W mě fakt nenapadla) a ke každému písmenku připsala knihu, kterou si chci opravdu hodně přečíst. Vznikla tak podle mého docela zajímavá směsice knih různých žánrů a autorů, jak zahraničních, tak českých, jak klasik, tak nových kousků. Samozřejmě se tohoto plánu nehodlám držet úplně striktně, ale pokud budu mít po létě přečtenou alespoň polovinu z vybraných knih, budu to považovat za úspěch J.

Tady je tedy můj seznam:

A – Anna a vlaštovčí muž (Gavriel Savit)

B – Bábovky (Radka Třeštíková)

Č – Čaroprávnost (Terry Pratchett)

D – Dokonalý cizinec (Reneé Knight)

E – Emma (Jane Austen)

F – Francouzova milenka (John Fowles)

G – trilogie Gormenghast (Mervyn Peake)

H – Hedvábník (Robert Galbraith)

J – Jak voní tymián (Marcel Pagnol)

K – Kráva nebeská (David Duchovny)

L – Literární spolek Laury Sněžné (ach bože, zas to jméno - Pasi Ilmari Jääskeläinen)

M – Mrtvá a živá (Daphne du Maurier)

N – Nuselskej punk (Green Scum)

O – Oněgin byl Rusák (Irena Dousková)

P – Pamatuji si vás všechny (Yrsa Sigurdardóttir)

R – Rytíř Sedmi království (G. R. R. Martin)

S – Sítě (Petra Dvořáková)

T – Tanec s draky (G. R. R. Martin)

U – Utrpení knížete Sternenhocha (Ladislav Klíma; re-reading)

V – Všude kolem černý les (Ruth Ware)

Z – Zmizet (Petra Soukupová)

Ž – Žítkovské bohyně (Kateřina Tučková)

hm, až teď, při vkládání fotek do článku, jsem si všimla, že evidentně neumím abecedu, tak se nezlobte :D


Celkem mi to tedy dává něco přes dvacet kousků, což by se mi snad v průběhu následujících tří měsíců mohlo podařit přečíst. Někdy začátkem září Vás budu informovat, jak se mi vedlo.

Jaké jsou Vaše čtecí plány na léto? Přichystáte spolu se mnou a s Týnkou taky nějaký podobný článek? A napadá vás kniha na W? :D Mějte se krásně a následující tři (klidnější) měsíce si královsky užijte s nějakými dobrými knihami. J

  • Share:

You Might Also Like

22 komentářů

  1. Velmi pěkný výběr knih! Četla jsem zrovna nedávno Všude kolem černý les a rozhodně schvaluju jeho místo na seznamu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Magdi, věřím, že mě to taky nadchne! :)
      Krásný den

      Vymazat
  2. Jééé, to je tak dobrý nápad tohle!

    Samé parádní kousky. Jsem hodně zvědavá na tvoje dojmy především z Austenky a z Martina (obě knihy mě teprve čekají, ale stejně). Přeju hodně štěstí se seznamem!

    A co se týče toho W. Hm, do češtiny přeložené názvy začínající tímhle písmenkem mě nenapadají, každopádně z těch anglických ti sem pár hodím (protože jsem to prostě já a musím).
    Wuthering heights, Emily Brontë. Water for elephants, Sara Gruen. We were liars, E. Lockhart. Will Grayson, Will Grayson, John Green & David Levithan. Warm bodies, Isaac Marion (moc dobrý je film, btw). We all looked up, Tommy Wallach. White Oleander, Janet Fitch. Winter Folly, Lulu Taylor. To myslím stačí. Slibuju, že jsou to všechno dobré zálěžitosti. Minimálně těch pár, které jsem už stihla odškrtnout se svého TBR seznamu. :)

    No, já plánuju na léto dočíst ty knihy, co jsem si přivezla z Anglie. Především teda Harryho, kterého jsem včera začala (a už teď, po nějakých 150 stranách, zbožňuju). Taky se psychicky připravím na Me before you, All the light we cannot see a Six of crows. Tak uvidíme. Já už teď mám totiž pocit, že mě ty knihy zrujnujou. :D

    Měj se nádherně, Haničko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Kačí, tak anglické kousky mě vůbec nenapadly (asi je to tím, že žádnou nemám doma). Léto je ale celkem ideální čas na vyzkoušení něčeho (pro mě) netradičního, tak se zkusím mrknout, jestli třeba něco neseženu v knihovně, takže díky za tipy, většinu knih znám a chystala jsem se na ně v češtině, tak asi zkusím vystoupit ze své komfortní zóny ;)
      Harryho nelze nezbožňovat (v jakémkoliv věku :)) - hrozně ti závidím to čtení poprvé :) Určitě si užiješ i další věci z Anglie, přivezla sis samé poklady :)
      Jojo knihy ruinují, o tom není pochyb!
      Měj se krásně, Kačí :)

      Vymazat
  3. To je plánů, to je cílů. Věřím, že se ti podaří všechno přečíst! :)
    A je to moc hezký nápad s tou abecedou. Já asi prostě budu číst, co mi padne do ruky nebo spíš co hodím do batohu a odtáhnu na cesty. :D Ale taky mám v plánu přinejmenším dokončit svou Goodreads výzvu za tenhle rok. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já se obávám, že všechno nepřečtu, protože, jak už jsem někde psala, jsem dost spontánní čtenář, takže určitě často sáhnu i po něčem, co na seznamu nemám, ale tak zdálo se mi fajn, vytvořit si takový nějaký volný TBR, který může posloužit třeba i jako inspirace někomu dalšímu :)
      Věřím, že toho přes prázdniny taky přelouskáš dost, Vlasti.
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  4. S tou abecedou je to super nápad :) Držím palce, ať jde čtení v létě pěkně od ruky a ať se máme v září čím chlubit :) Těším se na Tvoje dojmy z Dokonalého cizince a taky z Všude kolem černý les, na tu se sama brzo chystám. Hedvábníka mám také na seznamu a dnes jsem začala uvažovat i o Pamatuji si vás všechny, ale asi to pro mě - strašpytla - bude moc. Jsem zkrátka moc zvědavá úplně na všechno, jak jinak, a přeji hlavně příjemné čtení :) Měj se krásně, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Kristý, věřím, že se nám oběma povede dobře, ale stejně je nakonec nejpodstatnější, si ty knihy vychutnat :) Na Yrsu se těším nesmííírně moc, ale zrovna teď jsem nějaká přehororovaná(přethrillerovaná, takže asi sáhnu po něčem klidnějším a až skončí to školní martirium, tak se zas vrhnu na něco temnějšího :)
      Jo a jak jsi na tom s časem od 22 do 30.6.? Já budu mít po zkouškách, po přijímačkách, tak jsme mohly zkusit něco spáchat :)
      Měj se krásně!

      Vymazat
  5. Skvělý nápad s abecedou i výběr knih :) Na spoustu z nich se v létě také chystám :) Doufám, že konečně dočtu Píseň ledu a ohně, Hedvábníka a Všude kolem černý les :) Tak hezké letní čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát za pochvalu :) Já se Písně nemůžu dočkat, zbývá mi právě jen ten poslední díl, tak si ho chci vychutnat, až na to budu mít opravdu klid! Na Všude kolem se těším taky nesmírně, pějí na něj chválu snad všichni :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Páni! To je super nápad! Asi to vyzkouším také, protože nepřečtených knih na mých poličkách a čtečce je přes 400, což.... jsem blázen :-D
    Každopádně se strašně moc těším na Tvé dojmy z Všude kolem černý les, protože do té knihy jsem zamilovala od prvního řádku! :)
    Stejně tak se těším i na dojmy z Pamatuji si vás všechny, protože tuto knihu si chci opravdu už dlouho pořídit :)
    Měj se hezky a krásné čtení! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, Lucí a budu moc ráda, pokud se do něčeho podobného taky pustíš :) 400 je fakt bláznivé číslo, tolik knih mám já možná celkem :D Z toho tedy asi 120 nepřečtených, takže taky žádná sláva...
      Na Všude kolem (jak píšu už asi po sté :D) se taky nesmírně těším!
      Měj se krásně

      Vymazat
  7. Tak tenhle nápad se mi líbí, možná bych se mohla inspirovat a vyzkoušet ho :) S nepřečtenými knihami jsem na tom asi stejně jako Lucka, strašné číslo. Jen u mě je problém dodržet nějaký plán. Ale zkusit to můžu :) Přeji příjemné čtení, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, určitě se do toho pusť :) I mně tento seznam slouží spíše jako inspirace, než že bych ho striktně dodržovala :) Budu se moc těšit, co vybereš ty!
      Měj se krásně

      Vymazat
  8. Hani, to bude ale krásné léto :). Jupí! Moc Ti ho přeju. A nadšeně hlásím, že ze seznamu jsem jednu knížku četla (u mě úspěch) a to Žítkovské bohyně. Líbilo se mi to. Kniha mě tak oslovila, že jsem dokonce vyrazila na Žítkovou do Bílých Karpat. Nebylo to sice veselé čtení, ale pod kůži se mi dostalo. Jsem zvědavá, jestli se k té knížce dostaneš a jak se Ti bude případně líbit. Z :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem moc ráda, že se kniha líbila natolik, že ses do dokonce rozhodla zavítat do Bílých Karpat. Mimochodem, ty musejí být úžasné :) Věřím, že mě kniha nadchne úplně stejně jako tebe, už se na ní moc těším. Měj se krásně, Zdeni a přeju, ať je tvé léto plné pohody a lásky :)

      Vymazat
  9. Pojmout to abecedním způsobem byl dobrý nápad. Musím sice přiznat, že více méně znám akorát tak Tanec s draky a Terryho Prachetta, ale aspoň mám co dohánět :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lory, inspirace není nikdy dost :) A mimochodem tedy zrovna Pratchett i Martin jsou mé srdcovky <3
      Měj se krásně

      Vymazat
  10. To je dobrý nápad. Držím palce, aby se ti to povedlo splnit :) Já nic neplánuji. V létě mám stejně tolik času jako po celý rok, takže vezmu knihy, na které budu mít zrovna náladu. Jinak na Pamatuji si vás všechny a Literární spolek (mě to jméno nepřijde hrozné :D) se taky chystám. Kniha začínající na W? To je pěkný oříšek. Nic mě nenapadá..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát, Ivet - ani já tedy v létě nemám až tolik volného času navíc, nicméně to, co mám, chci plně využít :)
      Jak ti to jméno může nepřipadat hrozné? Napsat ho, je nemožné!!! :D Budu se každopádně těšit na tvé dojmy z obou knih, měj se krásně :)

      Vymazat
    2. To bude asi tím, že mám Finsko opravdu ráda a ty jména už mě neděsí. Zvykla jsem si na ně a ta jejich hatmatilka je prostě krásná :D A myslím, že jsem určitě narazila i na horší jména :) Jen si na žádné nemůžu vzpomenout :D

      Vymazat
    3. Aha, tak to potom jo :) kéž bych taky pronikla do tajů finštiny :) Až si vzpomeneš, dej vědět :D

      Vymazat