Kráva nebeská - David Duchovny

By Hanka the bookworm - 8:07:00

Originální název: Holy cow
Překlad: Jana Jašová
Ilustrace: Natalya Balnova
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2016
Počet stran: 184

Prvotina známého amerického herce Davida Duchovnyho Kráva nebeská vypráví příběh kravičky Elsie, která žije obyčejným a celkem šťastným životem na jedné farmě. Spolu se svou kamarádkou Mallory ale jednoho dne z ničeho nic zatouží po svobodě a utečou z kravína. Mallory je okouzlena především zájmem býků o její osobu, kdežto Elsie se vydá prozkoumat dům farmářů. Přes okno v televizi zahlédne pořad o masokombinátech a to jí obrátí život vzhůru nohama. Rozhodne se, že z toho strašlivého místa musí okamžitě odejít, a když zjistí, že v Indii jsou krávy posvátné, není už co řešit. Nebyla by to ale správná farma, kdyby se o jejím plánu nedozvěděl kdekdo, a tak se k chudákovi Elsie vetře ještě vepř Jerry a krocan Karl a začíná se dobrodružství, které změní svět!

Ahoj všichni, asi se budete divit, že jsem recenzi na tuhle knížku sepsala tak brzy, ale já jsem prostě tááák nadšená, že jsem jí dala přednost před všemi ostatními, které ještě na zrecenzování čekají. Musím říct, že jsem od knihy nic závratného neočekávala. Jasně, chtěla jsem se pobavit, ale jinak jsem si myslela, že Kráva nebeská bude zas jen další z produktů úspěšné reklamy. No, tak to jsem se tedy spletla, a hodně! Po dlouhé době se knížce podařilo předčít má očekávání, a když říkám předčít, tak myslím úplně!

Kráva nebeská je útlounká jednohubka, kterou zvládnete za jedno odpoledne (k vodě ideální). Je to knížka zatraceně vtipná, ale nejen to. Ten humor není úplně laciný, v knize lze nalézt opravdu spoustu inteligentních míst. Samozřejmě, že je také moralizující – ale nějak si neumím představit, že by se někdo pohoršoval nad tím, že kniha svým způsobem (střízlivě) hlásá: „Mějme se rádi a buďme hodní na zvířata.“ Vždyť za tím účelem byla v podstatě stvořená. A co víc – ta kniha to o sobě ví, rozhodně se nejedná o žádnou skrytou agitaci, ba naopak, autor se svým záměrem vůbec netají. To hodně oceňuji, protože právě tím, že nic neskrývá a navíc ono poselství zaobalil do opravdu velmi vtipného příběhu, může pro svou věc možná někoho získat. Určitě vás kniha donutí se alespoň malinko zamyslet, a když už ne nad osudem zvířat, tak alespoň nad námi samými, protože faktem je, že to, jak se vlivem elektronických zařízení chováme, je na jedné straně k smíchu a na druhé k pláči.

Malá ukázka: „Nevěděla jsem, jak si vysvětlit to, co jsem spatřila. Celá rodina tam jen mlčky seděla a dívala se na osvětlenou bedničku. Všichni byli úplně zticha a nehýbali se, jako by ta bednička byla jejich Bohem a ten na ně mluvil. Vypadali uchváceně a zároveň znuděně. K tomu jedli ze sáčků něco, co hodně křupalo, a pili barevnou bublinkovou vodu z nádob větších než můj čumák. Asi nějaký náboženský rituál, prolétlo mi hlavou, ale vlastně jsem netušila, co si mám myslet. Jak jsem říkala, lidi jsou divní.“ Už chápete, o čem mluvím? J

Za pochvalu překvapivě stojí i Duchovnyho styl – je velmi svěží, celá kniha se rychle čte a překladatelka Jana Jašová rovněž odvedla skvělou práci. Místo aby jen slepě přeložila vtipy z angličtiny, vymyslela vlastní, českému čtenáři daleko přístupnější, což oceňuji.


No, a abych tedy jen nevychvalovala až úplně do nebes, musím přiznat, že zhruba po polovině kniha malinko ztrácí švih. I tak je to ale hodně nadprůměrný počin, sama se ke knize určitě budu vracet. Za své hovoří i to, že (jak jistě víte) si na zajímavá (především vtipná či dobře napsaná) místa v knihách lepím lepíky. V Krávě jsem to nedělala, protože by mi ty lepíky brzy došly. Opravdu, především v první polovině knihy něco najdete snad na každé stránce!

Připojuji ještě jeden citát: „Chápu, chceš do Turecka, jenže já už mám na hřbetě prase, který musím dostat do Izraele. Pták by mě zpomalil ještě mnohem víc, a co je horší, ty ani neumíš lítat. Pták, co nelítá - ty seš vlastně oxymóron.“

Doporučuji knihu naprosto všem bez rozdílu a hodnotím samozřejmě 5/5.


Budu ráda, když mi dáte vědět, jaký máte na Krávu nebeskou názor Vy. Přijde Vám, že se jedná jen o další reklamní masáž, nebo Vás zaujala a pustíte se do ní? Připojte prosím také Vaše tipy na humorné knihy, poslední dobou na ně mám opravdu náladu – asi to bude tím, že ve škole je to teďka takový horor, že už ani nemám sílu, číst je pak ještě doma. J Mějte se krásně, mí milí. 

  • Share:

You Might Also Like

22 komentářů

  1. Tahle kniha mě, jak už jsem Ti někde psala, vůbec nelákala. O to překvapenější jsem z Tvého nadšení - a samozřejmě, jak jinak, to má za následek to, že po ní asi taky juknu. Achjo :D Super recenze, baví mě, když je někdo knihou takhle nadšen :) Měj se krásně, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, vážně hrozně moc doufám, že se ti bude líbit, ale pevně věřím, že ano! A díky za pochvalu.
      Hezký víkend :)

      Vymazat
  2. Nádherná recenzia ^.^ Malý kúsok z tejto knihy som si čítala v TESCU a hneď sa mi zapáčila. Naozaj z nej cítiť vtip a sviežosť, čo sľubuje skvelý príbeh, takže po nej na 100% siahnem...a k tým percentám pomohla aj tvoja recenzia ;)) Inak, čo sa týka tých kníh s vtipným námetom, tak mám dva tipy (neviem však, či si ich čítala). Prvým je Muž menom Ove od Frederika Backmana, ktorá je jedna z mojich srdcoviek. Vrelo odporúčam, bavila som sa a aj krásne myšlienky tam mohol človek postrehnúť presne ako aj v knihe O dievčatku, ktoré prehltlo oblak veľký ako Eiffelova veža od Puértolasa. Obidve mám zrecenzované a obidve sú úžasné...stoja za to ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, mockrát děkuju za pochvalu a určitě do ní běž, stojí za to :)
      A taky velký dík za tvá doporučení, Oveho už jsem četla a líbil se mi, naproti tomu od Puértolaise jsem četla Fakíra, který mě absolutně nebavil - toho humoru tam na mě bylo až příliš, nicméně třeba mě jeho druhá kniha (o které mimochodem vůbec nevím) příjemně překvapí :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Po tvé recenze bych neměla už délé váhat! :)
    Moc pěkně jsi svůj názor popsala :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já prostě miluju tvoje recenze. Knížka sice asi nebude přímo pro mě to pravé ořechové (proto ti ani nejsem schopná nic doporučit, protože takovéhle humorné knížky nejsou něco, co já bych zrovna četla), každopádně mám radost, že jsi takhle nadšená! :)

    Měj se nádherně a přeju ti, ať se ti to brzo uklidní ve škole.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí, moc moc ti děkuju :) fakt si toho vážím! A aspoň máš tip, kdybys třeba někdy na něco čistě humorného měla chuť.
      Užij si víkend

      Vymazat
  5. Tak po tvé recenzi budu muset knihu upřednostnit. Vážně pěkně jsi to napsala a akorát jsi mě navnadila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, tak to mě vážně moc těším a opravdu doufám, že se ti kniha zalíbí :)
      Krásný víkend přeju

      Vymazat
  6. Tak to nejvíc!!! Super recenze a kniha zřejmě napsaná pro mě:-) jen tak dal,Hani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťul, moc díky za pochvalu. A ano, mám pocit, že je to knížka přesně pro tebe! Zkus po ní mrknout v angličtině, myslím, že to nebude nic náročného :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  7. Já o téhle knížce vím už hrozně dlouho a hrozně dlouho se nemůžu rozhodnout. Každopádně kamarádka měla v plánu ji číst, takže jí vyřídím tvůj názor a já osobně ale ještě nejspíš zůstanu v ústraní, protože tenhle žánr není zrovna moje přednost.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se kamarádce (případně někdy v budoucnu i tobě) líbí :)
      Užij si víkend, Lory

      Vymazat
  8. Skvělá recenze! :)
    Není to asi nic, co bych musela mít, ale pokud ji najdu v knihovně, tak po ní určitě sáhnu :)
    Krásný víkend! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Moc pěkná recenze, Hani :) A krásně nafoceno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, moc díky za pochvalu, ty umíš zpříjemnit den :)
      Krásný víkend, Šári

      Vymazat
  10. Tahle kniha vypadá fakt zajímavě a vtipně :) Tedy já jsem byla skeptická právě kvůli Duchovnymu (taky bych čekala spíš marketingový tah), ale už kvůli těm vtipům to vypadá slibně :) A ty fotky se ti vážně povedly, vlčí máky jsou krásné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, taky jsem měla předsudky a o to víc jsem ráda, že je kniha dokázala smáznout :) Vtipné je to zatraceně, určitě doporučuji. A díky moc za pochvalu, Leni :)
      Hezký zbytek neděle

      Vymazat
  11. Báječná recenze, která mě také nalákala! Po knize pokukuji už delší dobu a budu odolávat asi ještě chvilinku. Počkám si totiž na to správné duševní rozpoložení a pak ji zhltnu :)
    Já jsem mnohdy zvědavá na počiny autorů, kteří nejsou primárně spisovateli, spíš třeba právě herci. U Davida Duchovnyho to platí dvojnásob, jeho "kritizování nynější společnosti" jistě probíhá neotřelou formou, která vnese čerstvý vítr do knižního světa a čtenáře náramně ale inteligentně pobaví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju za komentář a hlavně pochvalu, hrozně si toho vážím. :) Opravdu moc doufám, že se ti kniha zalíbí tak jako mně, a že se u ní od srdce zasměješ. A ano, ač se to tak na první pohled nezdá, humor je to inteligentní, takže před Davidem skláním klobouk :)
      Měj se krásně :)

      Vymazat