Knihy mého srdce #2 - Povinná četba

By Hanka the bookworm - 18:50:00

Krásný dobrý podvečer, Vám všem. Vítejte u pokračování „Knih mého srdce“. Dnes Vám představím další tři knížky, které mě oslovily natolik, že neváhám a bezvýhradně je doporučuji. Název povinná četba je z mé strany trošinku dvojsmyslný – za prvé, tyto knihy by si měl podle mého přečíst opravdu každý povinně, protože to jsou zkrátka skvosty, zároveň ale všechny patří doopravdy do „povinné školní četby“, tudíž zde třeba budoucí maturanti mohou najít malou inspiraci na díla, kterých opravdu netřeba se bát. J

První knihou je Vyhoďme ho z kola ven (můžete znát také jako Přelet nad kukaččím hnízdem díky filmovému zpracování). Jedná se o klasiku od amerického spisovatele Kena Keseyho. Kniha vypráví příběh Randlea McMurphyho, který se rozhodne předstírat šílenství, aby se vyhnul vězeňskému trestu za sexuální zneužití. Dostává se do ústavu vedeného velice přísnou vrchní sestrou Mildred Ratchedovou a zjišťuje, že pobyt v léčebně nebude taková procházka růžovým sadem, jak si nejprve myslel. Ostatní pacienti jsou velice apatičtí a zcela pod vlivem Ratchedové, a tak se Randle rozhodne život v ústavu trochu rozproudit. Kniha tak v podstatě představuje boj jednotlivce proti nastaveným hodnotám společenského systému. Kromě knihy určitě doporučuji i filmové zpracování s Jackem Nicholsonem v hlavní roli. Film nerežíroval nikdo menší než Miloš Forman a získal pět hlavních Oscarů (režie, herec, herečka, scénář i nejlepší film). Upozorňuji ale, že film končí jinak než kniha.


Další v pořadí je můj milovaný Obraz Doriana Graye od Oscara Wildea. Děj příběhu je asi většině z vás dobře známý, přesto pro připomenutí: Dorian Gray je spořádaný, nevinný, pohledný mladík, alespoň do doby, než se nechá vyportrétovat a zjistí, že veškeré špatné skutky, které provede, se otiskují do obrazu. On sám nestárne a jeho duše je navenek pořád stejně čistá jako na začátku. Kniha o rozporu mezi morálkou a estetickým prožitkem, z níž se dokonce citovalo při soudním procesu s Oscarem Wildem. Sama jsem ji četla už nejméně třikrát a určitě ještě mnohokrát budu a pokaždé v ní najdu něco nového. Na rozdíl od první zmíněné knihy, tady tedy filmové zpracování rozhodně nedoporučuji!


No a dnešní poslední poklad je kniha, ke které jsem se dostala teprve nedávno. Ano, je to Jako zabít ptáčka od Harper Lee. Vzhledem k tomu, že jsem na knihu nedávno psala recenzi (tu si můžete přečíst tady), tak už se o ní dnes nebudu více rozepisovat. Věřte mi ale, že přestože na to kniha na první pohled možná tolik nevypadá, patří do dnešního seznamu zcela právem a je to přesně ten případ, kdy ve mně rezonuje příběh ještě dlouho po dočtení. Filmové zpracování jsem v tomto případě ještě neviděla, ale je rovněž ověnčeno několika Oscary, takže to jistě bude velice kvalitní podívaná. J


Věřím, že i Vy máte nějaké takové knihy z řad klasiky, které Vás ovlivnily na hodně, hodně dlouho, rádi na ně vzpomínáte a čtete je pořád do kolečka. Pokud ano, budu moc ráda, pokud se se mnou o ně podělíte, protože já osobně sice nečtu klasiku až tak často, ale skoro vždycky mě pak nesmírně nadchne. I já sama bych do dnešního výčtu mohla zařadit několik dalších srdcovek – třeba Farmu zvířat či Olivera Twista, ale o nich zase třeba někdy příště. J Tak se mějte báječně!

  • Share:

You Might Also Like

18 komentářů

  1. Jé, krásný, krásný výběr!

    Já osobně první dvě zmiňované naprosto miluju (a všechny jsem četla letos, mimochodem). Obraz Doriana Graye je kniha, kterou jsem dočetla a měla jsem hned chuť jí začít číst znovu, protože byla užasná a já jsem měla pocit, že jsem určitě nemohla vstřebat všechno dostatečně. Takže jo, Wilde naprostá paráda. U Keseyho jakbysmet. Naprosto dokonalá záležitost, zajímavě pojatá, skvěle vyprávěná, úžasná kniha. U Jako zabít ptáčka jsem si prostě nebyla úplně jistá, jestli se mi ta kniha líbila nebo ne. Druhá polovina knížky byla super, to jo, ale ta první polovina mi zabrala strašně dlouhou dobu, než jsem se tím prokousala.

    Každopádně jo, výběr naprosto parádní, článek naprosto parádní, jako vždycky. <3 Měj se nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Kačí, já právě jak jsem to publikovala, tak jsem si řekla, že si znova přečtu tu tvojí bájo recenzi na Keseyho, a tam jsem ostuda zjistila, že jsem ti to zapomněla okomentovat...
      Hele pořád si myslím, že Jako zabít není pro každýho (na rozdíl od těch předchozích dvou), ale mnou to zkrátka pohnulo nebo jak to říct :) Jsem ráda, že aspoň na Wildeovi a Keseym jsme se shodly :)
      Měj se báječně a díky, díky za pochvalu, moc si toho vážím!

      Vymazat
  2. Já osobně jsem četla jen Obraz Doriana Graye a viděla jsem i jednu ze zfilmovaných verzí, moc se mi líbila jak kniha tak i film :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tedy viděla ten "novej" film z roku 2009 a zdálo se mi to strašný, tak nevím, jestli jsme viděly to samé :)
      Díky za komentář a hezký zbytek večera :)

      Vymazat
  3. Budu si muset Doriana Graye přečíst ještě jednou. Nějak ve mně ten příběh nic nezanechal, i když rozhodně je dobře napsaný. Potřebuju pochopit, co na tom všichni tak mají :D Naopak ale miluju Wildeovu hru Ideální manžel.
    Jinak super článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na Ideálního manžela se zase já teprve chystám :) Věřím, že se mi bude líbit.
      Díky za pochvalu, Leni a měj se krásně

      Vymazat
  4. Já bych se asi nejvíc pustila do Oscara Wildea, láká mě Obraz Doriana Graye :)
    Pěkný výběr :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdi, určitě neváhej a do Doriana se pusť, většině lidí co znám, se opravdu líbil :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Na obraz Doriana a Jako zabít ptáčka si nás opravdu naladila :) super ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát, tak snad se budou líbit tak moc jako mně :)

      Vymazat
  6. Vyhoďme ho z kola ven a Jako zabít ptáčka mám určitě v plánu si přečíst. Pěkný článek, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, Šári a určitě se do nich pusť :)
      Krásný víkend

      Vymazat
  7. Žádnou z těchto knížek jsem zatím nečetla, ale na všechny se chystám. Z klasiky a povinné četby mám ráda spoustu děl, mnohá patří k mým srdcovým záležitostem. Třeba Velký Gatsby. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gatsbyho taky miluju :) A jak říkám, s těmito třemi určitě nešlápneš vedle!
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  8. Tuhle rubriku prostě miluji, Hani. Opět skvělý výběr. Strašně mě mrzí, že tak válčím s Harper Lee, opravdu bych si chtěla Jako zabít ptáčka už konečně s požitkem přečíst... Snad brzy :) Přeji hezký pátek a víkend :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, díky díky. Nelámej to přes koleno, však ona přijde chvíle, kdy si knihu náležitě vychutnáš :) Já to tak měla třeba právě s Oliverem - zkoušela jsem ho přečíst několikrát a teprve když jsem ho dočetla celého, jsem si uvědomila, jak úžasná kniha to vlastně je a teď na něj nedám dopustit :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  9. Obraz Doriana Graye a Jako zabit ptacka se mi take moc libily :-)Strasidlo na mne teprve ceka :-)Pekny zbytek nedele :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, Strašidlo se mi také líbilo, ale určitě méně než Dorian, přeci jen je to jen taková kraťounká povídka :)
      Měj se krásně

      Vymazat