Farma - Tom Rob Smith

By Hanka the bookworm - 13:03:00

Originální název: The farm
Překlad: Drahomíra Michnová
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2016
Počet stran: 320

Rodinný psychothriller Farma vypráví příběh Daniela, který je přesvědčen, že jeho rodiče žijí poklidným spořádaným životem na odlehlé farmě ve Švédsku, kam se z Anglie odstěhovali na důchod. Jeho vize je však zcela zničena jednoho dne, kdy mu zavolá otec a tvrdí, že maminka není v pořádku, že blázní. Daniel neváhá a zarezervuje si letenku do Švédska, když vtom mu volá matka, která popírá otcovo tvrzení. Prohlašuje, že se zapojil do hrozného spiknutí, že má důkazy, a že přiletí za Danielem do Londýna a vše mu vysvětlí. Daniel se rázem ocitne na životní křižovatce – věřit matce nebo otci? Do toho má sám tajemství, s jehož odhalením rodičům už tak dlouho váhá…

Tom Rob Smith celosvětově proslul svou trilogií o Leu Demidovovi, s nímž jsme se poprvé mohli setkat díky románu Dítě číslo 44. Já sama se na tuhle sérii určitě chystám, Farma však byla mým prvním seznámením se s autorem. Hodně mě zaujala anotace, obdobnou situaci je velice těžké si vůbec představit. Co byste dělali vy, kdyby vám každý z rodičů tvrdil něco jiného?

Farma dostala nálepku rodinný psychothriller, já se ale domnívám, že jde spíše o takové komorní psychologické drama. Ústřední motiv vlastně není nijak složitý – každý z rodičů tvrdí něco jiného a je jen na vás, na čí stranu se přikloníte. A co Daniel? Rozhodne se správně?


Stěžejní je zde určitě vykreslení jednotlivých charakterů a událostí, ke kterým ve Švédsku došlo. Příběh je vyprávěn především z pohledu Danielovy matky, která je ve velkém nervovém vypětí a úzkostlivě si střeží všechny důkazy, které se jí podařilo nasbírat na podporu svých tvrzení. V průběhu knihy působí podle mého Danielův otec mnohem racionálněji, to ale vůbec nemusí znamenat, že je pravda na jeho straně. Veškeré příhody ze Švédska jsou popsány velmi autenticky a je vlastně lehké jim uvěřit. Skrze matčinu verzi se na chladný sever dokážete přenést a představit si, co se tam vlastně odehrálo a jak tamní lidé smýšlejí.

Přestože se mi tedy celkový námět a hlavně Smithův styl psaní velmi líbily, mám ke knize jednu docela velkou výtku a tou je samotný závěr. Ne, že by se mi nelíbilo, jak to autor celé vymyslel a zakončil, ale vadí mi, že to působilo hrozně uspěchaně. Na celé knize je vidět, že Tom Rob velmi přemýšlel a snažil se dotáhnout věci do nejjemnějších detailů, tak, aby po dočtení nevyvstaly nějaké otázky, ale ten závěr je zkrátka hrozně uspíšený a ubírá tak na celkovém dojmu z knihy.


Farma je ale určitě i přesto dobrou knihou a věřím, že milovníky poklidnějších psychologických románů může zaujmout. Smithův styl je vytříbený a čtivý a celý příběh je určitě originální. Takových knih je v té záplavě krvavých a nervy drásajících thrillerů zapotřebí, takže neváhejte a rozhodně se po Farmě poohlédněte. Já hodnotím celkově 4/5.

A co Vy a Tom Rob Smith? Už jste se dostali k některé z jeho knih? Jak na Vás jako autor působí? Máte doporučení na nějaké knihy podobného rázu, které by mi určitě neměly uniknout? Všechny Vaše komentáře mě vždycky hrozně potěší, tak se mějte krásně, moji milí. J

  • Share:

You Might Also Like

16 komentářů

  1. Moc pěkná recenze, Hani. Mně se Farma moc líbila, zatím jsem tedy nečetla nic jiného od autora, ale touto knihou si mě získal. Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě taky, takže se do budoucna určitě chystám i na Dítě. Díky za pochvalu, Šári a měj se krásně

      Vymazat
  2. Já osobně Farmu nečetla, ale M. jí četl a moc ho nezaujala (recenze též na blogu) ale já četla Dítě č 44 a byla jsem z něj nadšená, v budoucnu se chystám i na další pokračování Dítě č 44 Měj se, ahoj, moc pěkná recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, Farma určitě není pro každého, ale mě zaujala. Na Dítě se určitě chystám :)
      Můžeš mi prosím nalinkovat odkaz na vaší recenzi, ať se můžu taky mrknout? Díky :)

      Vymazat
  3. ja cetla prvni Dite a tam si me naprosto ziskal, je to fenomenalni. teda film je desnej, na ten nekoukat :-D a docela vaham, jestli, kdybych cetla prvni farmu bych ho taky mela tak rada, nebo ho treba na zaklade tohohle uplne minula, protoze obe knizky jsou uplne jiny. ale dite doporucuju, ja si nedavno koupila dvojku a trojku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď se na Dítě těším ještě víc, asi si ho budu muset co nejdříve pořídit :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Já už jsem o Farmě slyšela a pořád uvažuji o tom, jestli si jí přečíst anebo ne.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za mě určitě jo, je to skvělá kniha, jen má pár mušek no :D
      Díky za komentář a měj se krásně :)

      Vymazat
  5. K Farmě jsem se ještě nedostala, přeci jen se ke mně thrillery dostávají spíš náhodou a jednou za čas než pravidelně. Ale určitě si ji přidám na svůj to read list. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se k ní někdy dostaneš, a že se bude líbit :) Není to takový ten klasický thriller, tak třeba by tě právě to, mohlo zaujmout :)
      Měj se krásně, Vlasti

      Vymazat
  6. Moc hezká recenze, Hani. Já sama nad Farmou dost váhám. Nedávno jsem dočetla Dítě číslo 44 a byla to pecka - až na ten konec, kterej mi tam prostě ani trošičku neseděl. Nakonec dost pochybuji o tom, že se pustím do pokračování Dítěte, a jak říkám, Farma je taky nejistá. Docela blbě se mi to popisuje, ale něco mi prostě nesedlo. Třeba Ti to dokážu vyložit líp osobně :D Měj se zatím moc pěkně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Kristý. Já mám z Farmy dobrý pocit, líbilo se mi to, ale na druhou stranu to zase rozhodně není kniha, na kterou bych vzpomínala ještě za dlouhé roky (možná ani měsíce). Na tvůj názor na Dítě jsem obzvlášť zvědavá, zrovna jsem totiž zvažovala, že když už budu v té Praze (:D), jestli si ho tedy nekoupit, tak uvidíme ;)
      Tak zítra :)

      Vymazat
  7. Krásná recenze, jako vždycky! Jsem ráda, že vesměs se ti kniha líbila, i když teda znám to zklamání, když je kniha super, a pak to konec celé pokazí.

    Já osobně bych ráda zkusila Dítě číslo 44, ale momentálně na to vůbec nemám čas. Budu se moc těšit na tvoje dojmy, jestli si knížku taky přečteš. :)

    Měj se nádherně, Hani!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Kačí :) No jo, ten konec byl zkrátka děsně uspěchaný, kdyby to autor ještě trochu natáhl a dotáhl :D bylo by to lepší, ale jako celkové rozuzlení mě nezklamalo.
      Já se do Dítěte určitě pustím, otázka je jen, kdy :)
      Taky se měj krásně a užívej prázdniny!

      Vymazat
  8. Ja jsem cetla od tohoto autora knihu Dite cislo 44 a ta se mi moc libila. Mam doma i druhy a treti dil z teto serie, ale jeste jsem se k nim nedostala.Farmu bych si take urcite v budoucnu chtela precist, pekna recenze :-)Preji krasne leto:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem si s autorem nesedla. Dítě číslo 44 na které jsem se klepala jsem ani nedočetla, protože jsem neměla důvod to dočítat. Nebavilo mě to a konec mě nezajímal :/
    Proto se do Farmy asi pouštět nebudu :/
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat