Barva kouzel - Terry Pratchett

By Hanka the bookworm - 19:47:00

Úžasná Zeměplocha – 1. díl
Originální název: The Colour of magic
Překlad: Jan Kantůrek
Nakladatelství: Talpress
Rok vydání: 1993
Počet stran: 290

Barva kouzel je prvním dílem epické (a nekonečné) série o Úžasné Zeměploše. V tomto díle se setkáváme s nesourodou dvojicí hlavních postav – Mrakoplaš je nepoctivý, lakomý a hlavně naprosto neschopný, nedostudovaný čaroděj, který se stává průvodcem zvědavého, naivního Dvoukvítka, historicky prvního cestovatele po Zeměploše. Dvoukvítka při cestách doprovází svérázné Zavadlo, které, zdá se, má vlastní hlavu a hlavně vlastních sto nožiček. Už teď je Vám jistě jasné, že se tato výprava dostane do nejednoho maléru.

Série o Úžasné Zeměploše mi byla neustále doporučována ze všech stran mými přáteli. Sama vlastně vůbec nechápu, proč jsem s jejím čtením tak dlouho otálela. Mám ráda fantasy a tohle navíc ještě slibovalo spoustu humoru, no, jsem ráda, že jsem se do téhle epické ságy konečně zakousla.

Barva kouzel je něco naprosto jiného, než co jsem doposud měla tu možnost číst. Je to jízda. Jde o bláznivou směsici humorných postav, situací a dialogů. Celou knihu jsem zhltla jako malinu, doslova jsem tou knihou proletěla. Příběh sám vlastně není až tak podstatný, ale líbilo se mi, že nejde o klasické heroické putování za splněním konkrétního cíle, ne – Mrakoplaš, Dvoukvítek a Zavazadlo se v podstatě bezcílně potulují tou nejzvláštnější krajinou, jakou si lze představit. Po cestě je ale potká tolik dobrodružství, ze kterých se v mnoha případech vykroutí tak, tak, že se rozhodně nebudete nudit.


Postavy mi přirostly k srdci úplně hned. Jsou tak rozdílné, originální, vtipné…Mají tolik skutečných lidských vlastností, a přesto se do toho fantasy světa nesmírně hodí. Rovněž celé prostředí Zeměplochy je nadmíru propracované, zároveň ale Pratchett čtenáře nenudí sáhodlouhými popisy krajiny, toho, co je možné a co není a celkově takovým tím balastem, který bývá součástí většiny úvodů do epických fantasy sérií.

Úplně nejlepší na celé knize je zkrátka ale Pratchettův styl, jeho humor, jeho imaginace. Nad všemi těmito věcmi lze jen vzdychat obdivem a říkat si, sakra, proč já tohle nikdy nedokážu. Skvělou práci odvedl rozhodně i Pratchettův dvorní překladatel Jan Kantůrek, který s autorem osobně komunikoval a umně převedl vtipné situace a hlášky do češtiny. Přikládám několik ukázek:

"Dvoukvítek byl turista, první v dějinách Zeměplochy. Slovo "turista" Mrakoplaš považoval za ekvivalent slova "idiot"."

"Vytáhl meč a plynulou tercií trolla bezchybně minul"

"Tou druhou věcí, která, jak tvrdil, byla skutečnou příčinou jeho porážky, bylo to, že si čaroděj při boji zakrýval volnou rukou oči."


Celkově jsem tedy z prvního dílu Zeměplochy nadšená a to i přesto, že mě většina lidí od čtení „popořadě“ odrazovala. Všichni říkali, že ty další díly jsou ještě lepší. Pravdou zůstává, že zrovna tuhle sérii není nezbytně nutné číst chronologicky, já si to ale prostě neumím představit a navíc byl tento díl podle mého prostě famózní. Barvu kouzel jsem nakonec ohodnotila 4/5, ale to jen proto, že si tu jednu hvězdičku šetřím do zásoby na ty „ještě lepší“. Pokud jste se tedy do Zeměplochy ještě nepustili, rozhodně to urychleně napravte, vzhledem k počtu dílů (mám pocit kolem čtyřicítky), Vám to na nějakou dobu vystačí.


Jestli jste se už k této sérii dostali, moc mě zajímá, jaký je Váš nejoblíbenější díl a postavy? Předem díky za všechny komentáře a užívejte počínajících prázdnin a dovolených. J

  • Share:

You Might Also Like

20 komentářů

  1. I mě je tahle série ze všech stran doporučována - kamarádka četla hned několik knih a strašně si Prachetta vychvaluje. Já osobně jsem zatím taky otálela, ale myslím, že po téhle recenzi bych si měla pospíšit. Vypadá to jako něco úplně nového v porovnání s tím, co jsem doposud četla :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lory, já myslím, že by se ti to mohlo určitě líbit. Opravdu je to něco naprosto odlišného od klasických fantasy, na které jsme zvyklí, tady v popředí opravdu stojí hlavně humor a postavy.
      Budu moc ráda, když se do série pustíš, snad si to budeš užívat jako já.
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  2. Za poslední týden jsem kolem knih z téhle série dvakrát prošla v Dobrovském (kde jsem si poprvé koupila Obraz Doriana Graye a podruhé dvě famózní záložky, musím se pochlubit), a pokaždé jsem po knihách pokukovala - možná i proto, že fantasy sekci mají v našem obchodě hned vedle anglických polic. Spousta lidí mě na tohle lákalo, a já jsem hrozně v pokušení. Ta představa, kolik dobrých knih je na světě a jak na ně vůbec nemám čas je naprosto mučivá.

    Každopádně, recenze jako vždycky božská. Jsem ráda, že se ti kniha líbila a doufám, že i z dalších dílů budeš stejně (ne-li víc) nadšená.

    Měj se nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bude asi znamení, Kačí. Určitě do toho jdi, stojí to za to. Navíc je výhoda, že díly na sebe navazují dosti volně, takže když si dá člověk od čtení třeba rok pauzu, nic se neděje :)
      Díky za pochvalu, druhý díl se mi líbil ještě možná o něco víc a právě louskám třetí, který se mi zdá trochu slabší, protože tam jsou jiné postavy, které mi zas až tak k srdci nepřirostly. Pak mám na poličce ještě další dva díly, tak uvidím, jestli je stihnu za léto. :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Tahle série vypadá zajímavě :) Já ji zatím nečetla, a dozvěděla jsem se o ní až od tebe, ale docela mě začala lákat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně to stojí za to! Doporučuji všemi deseti.
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  4. Moc hezka recenze. Knihu mi take vsichni doporucuji, ale ja jaksi stale nemam cas. Pritom to vypada jako perfektni kniha :) Mej se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, až si uděláš trošku času, rozhodně do toho jdi, je to takové rychlé, humorné, fantasy čtení, na léto ideál :)
      Měj se krásbě

      Vymazat
  5. Terryho Pratcheta jsem četla zatím jednou, ale líbil se mi :)
    Jinak k tomu Eliz a Magdaléna Fiedlerová. Jelikož jsem začínala ještě na jiném blogu, zvolila jsem si přezdívku Eliz.... Jenže pak jsem přešla na blogspot a propojila si blog s účtem google+, takže se zobrazuji jako Magdaléna Fiedlerová. Nicméně stále se tak trochu považuji za Eliz, i když moje celé jméno zní profesionálněji :D Kdo se v tom má vyznat, že? :D Můžeš mě oslovat, jak se ti to líbí víc, slyším na Eliz i na Majdu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem moc ráda za objasnění, už jsem se bála, že jsem tě celou dobu oslovovala špatně :D
      Určitě se pusť i do dalších Pratchettů, je to super :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Já nevím :/
    Tuhle sérii čas od času vídám, ale nějak se bojím, že by ji můj mozek nepobral :/
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu nepobere asi ničí mozek, Lucí. Je to přesně ten typ nepochopitelné geniality spojené s humorem, líp to popsat nedokážu :D Snad se do toho někdy pustíš, díky za pochvalu a měj se krásně

      Vymazat
  7. Hezky jsi to sepsala, Hani. Mě zatím Zeměplocha příliš neláká, ale věřím, že se k ní časem dostanu, protože by byla škoda o takové veledílo jako čtenář přijít. Zatím si to ale budu užívat skrz Tvoje recenze ;) Ať se další díly také líbí! Hezký pátek přeji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, díky, já s ní taky dlouho váhala, ale nakonec jsem fakt moc ráda, že jsem se do toho pustila :) Druhý díl podle mě ještě lepší, ale s trojkou to teďka nějak vázne, nové postavy mi zatím příliš nepřirostly k srdci, ale určitě tě zlomím :) Na dvojku asi psát recenzi nebudu, protože by to bylo v bledě modrém totéž, co toto, ale o trojce asi něco kratšího zkusím sepsat :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  8. Jsem ráda, že ses do Pratchetta pustila a že se ti líbí! :) Je to můj velký oblíbenec... Krásně jsi to vystihla - taky při čtení vždycky jen zírám a říkám si, jak tohle mohl někdo vymyslet...
    Nejradši mám asi dějovou linii okolo Ankh-morkporské Hlídky (zvlášť první, Stráže! Stráže!), ale vlastně většinu mám ráda, skvělé jsou třeba ty novější Nadělat prachy a Zaslaná pošta (právě už příběhově propracovanější než první díly), nebo "vánoční" Otec prasátek. Myslím, že neuděláš chybu, když sáhneš po kterékoliv z nich :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na ty "novější" děsně zvědavá, protože je každý hrozně chválí, ale pravděpodobně pojedu pěkně popořadě, kamarád ještě navrhoval alternativu, že můžu přečíst vždy komplet knihy, které se týkají "jedné" postavy, a pak se přesunout k dalším, tak uvidíme...každopádně se na to na všechno moc těším a jsem ráda, že to mám ještě před sebou.
      Zatím se měj krásně :) a díky za tipy

      Vymazat
  9. Zeměplochu si chci už dlouho přečíst, ale taky jako ty bych i já ráda začala od prvního dílu. Když už, tak pořádně a úplně, to dá rozum! :) Super recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Vlasti, já vůbec nelituji a jsem moc ráda, že toho mám ještě tolik před sebou :) Budu se těšit, jestli se do Zeměplochy taky do budoucna pustíš :)
      Měj se krásně a mockrát děkuju za pochvalu

      Vymazat
  10. Super recenzia! :) Barvu kouzel mám veľmi rada - je to chutná kniha. Naposledy som ale čítala Soudný den a to je tiež riadne podarená kniha. Terry Pratchett bol proste úchvatným spisovateľom. Ak ťa bavila Barva kouzel, tak ti odporúčam aj filmy - sú síce len tri - Barva kouzel, Zaslaná pošta a Otec prasiatok, ale sú vážne krásne spracované (nádherné efekty a A'tuin je priam veľkolepá) ...a hral v nich aj pán Pratchett :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju za překrásný komentář :) Zatím jsem zvládla ještě další dva díly, Lehké fantastično se mi moc líbilo, zatímco Čaroprávnost mě zklamala, ale věřím, že další knížky budou zase povedené :)
      Do filmů se časem určitě pustím, díky za tip
      Ještě jednou děkuji a měj se krásně :)

      Vymazat