Volání netvora - Patrick Ness

By Hanka the bookworm - 18:20:00

Originální název: A Monster calls
Překlad: Anežka Sedláková
Ilustrace: Jim Kay
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2012
Počet stran: 216

Volání netvora vypráví příběh malého Conora O’Malleyho, jehož maminka je těžce nemocná, babička se k němu chová jako k cizímu, spolužáci se mu posmívají nebo ho prostě přehlížejí a tatínek bydlí s jinou rodinou moc daleko. Není proto divu, že má Conor pocit, že je na všechno sám. Uprostřed nocí, vždy krátce po půlnoci, ho však začne navštěvovat Netvor – obrovský chodící, mluvící, starý tis, který roste na kopci za domem. Postupně mu vypráví tři příběhy, ve kterých Conora učí, že ne vždy je vše takové, jaké se zdá být. Poslední noci chce po Conorovi, aby vyprávěl poslední – čtvrtý příběh, aby jeho prostřednictvím čelil sám sobě a podíval se do očí děsivé pravdě.

 Volání netvora je kniha, po které jsem dlouho toužila. Už si ani nevzpomínám, kde jsem se o ní dozvěděla poprvé, ale pamatuji se, že mě strašně upoutala nejen námětem, ale hlavně nádherným zpracováním, které musí zaujmout prostě každého.

„Příběhy jsou divoké šelmy, nikdy nevíš, jakou spoušť napáchají.“

„Jak řekl netvor: Jsou i horší věci než být neviditelný, a měl pravdu.“

Příběh Conora vás chytne za srdce, Patrick Ness sepsal tuto knihu na námět Siobhan Dowdové, která knihu nestihla dokončit, protože sama trpěla vážnou nemocí, jíž podlehla. Moc se mi líbilo, že Patrick i přesto, že si sám obdobnou situací neprošel, dokázal sepsat tak silný příběh a je od něj také úctyhodné, že knihu Siobhan na počest věnoval. Upřímně přiznávám, že se mě kniha hluboce dotkla, rozervala mě a na konci jsem si málem vyplakala oči. Podle mého by musel být člověk z kamene, aby s ním toto dílo nezamávalo.

„Knihu našeho života nepíšeme slovy. Píšeme ji činy. Není důležité, co si myslíš. Záleží na tom, co děláš.“

„Zdálo se to neuvěřitelné, ale život šel dál. Čas na nikoho nečeká.“

Autorův styl je podmanivý, vybroušený a celým příběhem jsou prodchnuty hluboké myšlenky, které ve vás budou rezonovat ještě dlouho po přečtení. Jak už jsem říkala, atmosféru knihy navíc umocňuje její dokonalé zpracování. O ilustrace se postaral famózní Jim Kay (v poslední době nejznámější díky kresbám v novém ilustrovaném vydání Harryho Pottera).

„Příběhy jsou velice důležité. Někdy jsou důležitější než cokoli jiného. Bývá to tehdy, sdělují-li pravdu.“

Je pro mě hrozně těžké nějakým způsobem přenést na papír ten pocit, jaký ve mně Volání netvora dokázalo vyvolat. Je rozhodně výjimečné, zarylo se hluboko do mě, budu na něj dlouho vzpomínat a určitě jsem ho nečetla naposledy. Má co nabídnout každému, o tom jsem přesvědčená. Doporučuji toto dílo bezvýhradně vám všem, ale předem vás varuji, abyste se připravili na jednu z nejemocionálnějších náloží, jaké lze v knihkupectvích sehnat. 5/5

  • Share:

You Might Also Like

16 komentářů

  1. Hani, naprosto úžasná recenze! Předat dojmy z takovéto knihy musí být nesmírně složité a Tobě se to povedlo parádně. O knize jsem poprvé slyšela před nějakým časem a hned jsem si ji zařadila na seznam k přečtení. Když vidím, jak zapůsobila na Tebe, posunu ji o několik příček výše a co nejdříve si ji také pořídím. Děkuji Ti :*) Přeji krásný večer!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já děkuju Tobě, Kristý :) A ano, přenést pocity z takovéto knihy je podobně těžké, jako to udělat třeba u Malého prince :) Každopádně si to určitě přečti, jedna z nejsilnějších knih za poslední dobu (alespoň pro mě).
      Hezký zbytek večera

      Vymazat
  2. Na tuhle knihu se po několika nadšených recenzích taky chystám! Opravdu krásná recenze, Hanko! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, Leni a do knížky se určitě pusť. Podle mě rozhodně stojí za to!
      Hezký večer :)

      Vymazat
  3. To zpracování je prostě a jednoduše božské. A je to, přiznávám, asi ten hlavní důvod, proč jsem se sama začala o knihu zajímat a proč je na mém seznamu knih, které si chci pořídit. No a jak tomu mám odolat, když jsem si teď přečetla takhle pozitivní názor??????

    Krásný zbytek večera přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neodolávej Kačí! Není čemu :)
      Hezký den, doufám, že se ke knize dostaneš, ráda bych znala Tvůj názor

      Vymazat
  4. Knihu mám doma už dlouho, ale zatím na přečtení čeká. Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Šárí, potěšilo mě, že jsi zavítala na můj blog. Určitě se do knihy pusť brzo, je to rychločtení, které v tobě ale hodně zanechá :)
      Pěkný večer

      Vymazat
  5. Krásna recenzie a veľmi sa mi páči, ako si ju spracovala :)) U nás táto kniha vyšla pod názvom Sedem minút po polnoci a tak veľmi po nej túžim, no stále nie a nie si ju zakúpiť. No po tvojej recenzii s tým už musím začať niečo robiť :D
    Inak som veľmi rada, že som na tvoj blog natrafila a veľmi rada sa tu budem vracať ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju Mony za krásný komentář. Moc jsi mě potěšila :) Určitě si knihu pořiď, stojí za to mít ji doma. I v mojí knihovničce zaujímá čestné místo :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Emoce? Sem s nimi. :D Vkládám na to read list. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře děláš!!
      Těším se na Tvé dojmy, až na ni přijde řada.
      Hezký zbytek večera :)

      Vymazat
  7. Krásna recenzia! :D Tie obrázky v knihe vyzerajú vážne hrôzostrašne! :D Som rada, že sa ti kniha páčila a teším sa na ďalšie články. Prajem pekný zvyšok dňa. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to výjimečná kniha, jak už jsem psala. Jak graficky, tak ale i obsahově :)
      Díky mockrát za pochvalu a měj se krásně

      Vymazat
  8. Sakriš,ještě rok si musím počkat:-D si mě, Hani, pekne navnadila. Až přijedu domů,přeji si seznam top knih,abych o nic nepřišla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se neboj! Akorát nevím, jestli Ti nedám nálož na rok dopředu :D
      Měj se krásně, Petí

      Vymazat