Přečteno za duben 2016

By Hanka the bookworm - 19:22:00

Hezký den Vám všem, vítejte u dalšího shrnujícího článku. Tak jako byl duben bohatý na nové knihy, tak byl i nesmírně bohatý na knihy přečtené, alespoň tedy na mé poměry. Podařilo se mi dokončit osm knih, doposlouchat druhý díl Hunger games a k tomu mám ještě dvě knihy rozečtené. Tak se do toho pojďme pustit…

První dokončenou knihou byla Skrytá těla od Caroline Kepnes. Z recenze na předchozí díl Ty (zde) můžete vědět, že mě autorka svým debutem až tak nezaujala. Skrytá těla jsou ale (naštěstí) úplně jinde. Má to spád, je to nepředvídatelné, fandíte záporákovi a ten twist v závěru? Nemůžu se dočkat pokračování! 5/5

Tento měsíc jsem si také konečně splnila svůj dlouholetý rest – přečíst něco od Jane Austenové. Z čistě praktických důvodů (potřebovala jsem lehký paperback) padla volba na Rozum a cit. Jsem hrozně šťastná, že jsem touto naprostou klasikou nebyla zklamaná. Jediné, co tedy ale nechápu je, že tolik holek co znám, by chtělo v té době žít. Trávit odpoledne bezduchým tlacháním a honbou za co nejlepší partii? Jako vážně? Nechápu…Ta neemancipovanost mě ubíjela, nicméně samozřejmě chápu, že tak to v té době chodilo, proto to Jane vůbec nevyčítám. Krásné 4/5.

Následoval můj oblíbenec King a jeho Revival. Příběh malinkého chlapce, který se postupem času mění ve zdrogovanou trosku, aby se následně zase uzdravil za pomoci hluboce věřícího, který ale v důsledku závažné události věřit přestane, mě bohužel moc nezaujal. Jasně, miluju Kinga, takže styl a tak, všecko v pořádku. Není to ale kniha, kterou bych od něj mohla doporučit (alespoň vidíte, že nejsem až tak zaslepená láskou k němu :D). 3/5 (což je na Kinga fakt málo).


Dále padla volba na Gillian Flynnovou a její prvotinu Ostré předměty. Už je to nějaký pátek, co jsem četla Zmizelou, která mě naprosto uchvátila, takže jsem se rozhodla, že je nejvyšší čas se k autorce opět vrátit. Bohužel jsou ale Ostré předměty o několik levelů níž. Zápletka je (alespoň podle mě) dost průhledná a to, že chce autorka šokovat, se mi v tomto díle zdálo ještě takové dost očividné. Udělila jsem knize 3/5 a jsem hrozně ráda, že Gillian jako spisovatelka tolik vyrostla. J

Po těchhle dvou drsnějších knihách, jsem dostala chuť se zase trochu zasmát. Sáhla jsem po knize Tři muži na toulkách od Jeroma Klapky Jeroma (recenze na předchozí díl – zde). Udělala jsem moc dobře – humor je obdobný jako ve Třech mužích ve člunu, jenomže tentokrát se Jerome se svými kamarády vypravil do Německa a dokonce i do Prahy, takže mi byla vyprávění mnohem bližší. Autor se strefuje přesně do těch lidských vlastností a činů, které přetrvávají, proto kniha bavila, baví a dlouho ještě bavit bude čtenáře po celém světě. J 4/5

Polámané panenky Jamese Carola ležely na mé poličce až ostudně dlouho a já jsem nesmírně ráda, že konečně přišel jejich čas. Tenhle drsný thriller/detektivka s bezvadným hlavním vyšetřovatelem, ale i ostatními postavami si mě naprosto získal, dostal 5/5 a už se nemůžu dočkat, až si koupím pokračování.


V rámci Readathonu jsem si připomněla také Malého prince. Miluju tu knížku, fakt že jo a neznám snad nikoho, kdo ne. Je neuvěřitelné, kolik mouder se dá nacpat do tak útlé knížečky. Vždycky v ní najdete něco nového. 5/5 – bez debat. J

Poslední dokončenou knihou byl Jackaby od Williama Rittera. Pro mě to bohužel bylo nemastné neslané dílo. Zpočátku se mi to ještě nezdálo tak hrozné a na čtení jsem se i celkem těšila. Odhalit pachatele ale opravdu není vůbec nic těžkého, atmosféra na vás nedýchá, bát se nebudete a to, že kniha obsahuje pár (asi dvě) vtipných hlášek, ji nespasí. Kladně hodnotím pouze postavy a to spíše Abigail než Jackabyho samotného. Mrzí mě, že se ani tady autor nevyhnul některým klišoidním prvkům. Ohodnotila jsem knihu 2/5 a doporučit ji určitě nemůžu.

Jak už jsem zmiňovala na začátku, doposlouchala jsem druhý díl Hunger games. Musím říct, že už se mi příběh líbí krapet méně, celé je to celkem jednoduché, předvídatelné, ale zase na druhou stranu v rámci žánru (YA) je to ROZHODNĚ nadprůměrná kniha a vůbec mě nepřekvapuje, že se stala průkopníkem. Vysoké hodnocení a velkou pozornost si určitě zaslouží. Zhodnotím až po dokončení závěrečného dílu.


No, a jak asi můžete vědět, tak mám rozečteného Petra Pana – čtu si vždy jednu kapitolu před spaním, takže mi ještě na nějakou dobu vystačí. Je krásné se občas prostřednictvím pohádek vrátit do dětských let. J Druhou rozečtenou knihou (zmiňovanou ve Víkendovém čtení) je Farma od Toma Roba Smithe. Jsem za půlkou a zatím se mi kniha dost líbí, ale myslím, že úplně rozhodne až závěrečné rozuzlení.

Uff, bylo toho dost, ale jsem za to nesmírně ráda. Jaký byl Váš měsíc duben? Určitě mi dejte vědět. Zároveň jsem se Vás chtěla zeptat (vzhledem k tomu, že je těch knih poměrně hodně), na kterou byste chtěli napsat recenzi nějak v brzké době? Pokud máte o některou zájem, ráda Vám vyhovím, tak mi napište. J Mějte se krásně.

  • Share:

You Might Also Like

16 komentářů

  1. Tak to máš peknú hromádku . :) Dúfam, že i nabudúci mesiac budeš mať taký produktívny. :D Určite Jane Austenovú- Rozum a cit. Knihu som ešte nečítala ale vidím na ňu len samé chvály tak som zvedavá, na tvoj názor. :) Prajem pekný večer. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát za pochvalu, přání i projevení názoru :) O Jane projevilo zájem poměrně dost lidí, tak se do recenze pustím co nejdříve :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Osm knih, to je krásné!

    Gillian Flynnovou a její Zmizelou jsem naprosto zbožňovala, a když říkáš, že Ostré předměty jsou o něco horší, asi si nebudu kazit pocit, že je naprosto geniální spisovatelkou a nechám to tak, jak to je.

    Malý princ je srdcová záležitost. Nemůžu uvěřit, že jsem ho četla až loni v prosinci kvůli povinné četbě. Bez debat naprosto dokonalé dílo.

    Páni, to tě ten Jackaby vážně tak nebavil? Hm hm hm, teď jsem celá na rozpacích, jestli do něj jít nebo ne. Možná se zkusím podívat v knihovně, abych ho hned nekupovala a pak mi akorát nebylo líto utracených peněz.

    Taky musím říct, že jsem ráda, že se ti Austenová líbila. Já jsem sice četla jen Pýchu a předsudek, ale rozhodně se chystám i na všechna ostatní její díla, protože styl jejího vyjadřování je božský (ona dokáže někoho poslat do prdele tak krásně, že se dotyčný těší na výlet).

    A Hunger Games. Já nevím, já je mám prostě ráda. Četla jsem je sice už nějaký ten pátek zpátky, ale rozhodně patří mezi jedny z mých nejoblíbenějších sérií.

    No, páni. Vedla sis v dubnu opravdu skvěle. Tak ať to jde co nejlépe i v květnu! Krásný zbytek dne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Ti Kačí!
      Chci od Flynnové zkusit i Temné kouty, a taky pevně doufám, že ještě něco vydá, abych se mohla přesvědčit, že Dokonalá Zmizelá nebyla jenom náhoda :)
      Hm..Ten Jackaby byl pro mě bohužel opravdu docela velkým zklamáním, už mám nachystanou recenzi, brzy ji publikuju, tak se můžeš mrknout na detaily ;)
      S Austenové stylem musím souhlasit!!! Taková vytříbenost se jen tak nevidí. A to posílání do prdele - to jsi mě zase jednou rozesmála nahlas :D
      Ano, ano - Hunger games jsou rozhodně výjimečným počinem, o tom žádná :)
      Měj se krásně!

      Vymazat
  3. Teda, ty jsi rozjetá! Stále nechápu, jak to děláš (já teď čtu hlavně svoji bakalářku :D).
    Jinak jsem ráda, že tě Jane Austen úplně nezklamala. Rozum a cit nepatří k mým nejoblíbenějším, tak třeba se i tobě bude nějaká jiná kniha od ní líbit ještě víc! A ne, taky nechápu, proč bych měla v té době chtít žít (i když ty reálie mě na tom fakt baví).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já mám takový dojem, že za to může právě prokrastinace. Kvůli bakalářce jsem si zakazovala chodit na PC, a tak když jsem si chtěla na chvilku odpočinou, jsem sáhla právě vždy po nějaké knize. Navíc jsem strávila deset úžasných dní v přírodě u koníků bez netu, takže tam padly hned tři kousky :)
      S reáliemi musím souhlasit, ta panenská příroda a úžasná architektura - to bych si líbit nechala, ale tehdejší zvyklosti...brrr...sama doufám, že se brzy dostanu k nějakému jejímu dalšímu dílu a třeba budu ještě spokojenější :)
      Měj se krásně a hodně štěstí s finišováním BP :)

      Vymazat
  4. Neskutečná bilance a hlavně, Hani, ty fotky <3 Zlepšuješ se fotograficky s každým dalším příspěvkem, je to krása. Moc se těším na recenzi Polámaných panenek (já už mám svojí napsanou a není úplně bezvýhradně oslavná) a také na detailnější článek k Ostrým předmětům. Je to poslední kniha od Gillian, kterou jsem nečetla, ale nějak si nejsem jistá, zda za to stojí. Od Zmizelé k Temným koutům jsem také pozorovala zhoršení, tak teď nevím, zda chci jít ještě do větší minulosti. No, budu se zkrátka těšit na dojmy! Přeji, ať je i květen takto úspěšný, a rozhodně nejen po čtenářské stránce. Měj se báječně!
    PS Pořád musím myslet na naše snad brzké setkání - moc se těším a doufám, že to brzy vyjde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Kristý, za pochvalu fotografií mnohokrát díky, i když zrovna s těmito nejsem příliš spokojená. Bylo blbé světlo, ale chtěla jsem ten článek prostě publikovat, tak jsem je upravila a ta třetí se mi zdá dost překontrastovaná. Nu, co už...
      Na všechny knihy, co zmiňuješ, se určitě pokusím připravit recenzi co nejdřív, na tu tvou o Polámaných panenkách jsem sama hrozně zvědavá :) Jak to je s Gillian chci taky rozlousknout, na Temné kouty určitě někdy dojde...
      Na brzké shledání jsem taky natěšená, myslím, že začátek června by mohl být reálný, tak už hledej nějaký volný den, nejsem svázána víkendy, takže jestli se ti hodí nějaký den v týdnu více, není problém :)

      Vymazat
  5. Mě docela lákají ty knížky Ty a Skrytá těla, mají boží obálky. :D Takže jestli si najdeš čas, můžeš o tom napsat. Každopádně si přečtu recenzi na první díl. :)

    Přeji krásné májové dny! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano souhlas, obálky mají famózní, jen mě trochu štve, že Ty je takové našedlé, kdežto Skrytá těla jsou sněhově bílá, takže spolu dohromady moc neladí. Recenzi určitě přichystám, Skrytá těla jsou totiž rozhodně knihou, která stojí za to! :)
      Budu se těšit, jestli se do Kepnesové pustíš. Krásný máj i Tobě :)

      Vymazat
  6. Ze zmiňovaných knížek znám zhruba tak polovinu, ale zatím jsem četla jenom zmiňovaného Jackabyho. A musím ti dát za pravdu - sice jsem četla už dost recenzí a většina z nich si tuto knihu vychvalovala do nebes, takže jsme toho od ní očekávala docela hodně, ale nakonec to pro mě taky bylo také nemastné neslané, což mě mrzí.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že mi dáváš za pravdu a nejsem v tom sama. Je to nicméně škoda, protože nápad sám o sobě to nebyl špatný...
      Měj se krásně, Lory

      Vymazat
  7. Krásná hromádka, ze které jsem četla zatím jen Malého prince. Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Šári, tenhle měsíc se mi četlo opravdu lehce a téměř všechny knihy jsem si užila, takže jsem spokojená.
      Měj se krásně

      Vymazat
  8. Pěkné shrnutí! :)
    Polámané panenky byly úžasné a těším se, až budu mít v rukou druhý díl :)
    Nad knihou Jackaby jsem hodně přemýšlela, ale už před nějakou dobou jsem dospěla k názoru, že asi ne. Podle mě jsem udělala dobře, protože bych byla ještě zklamaná :)
    Přeji hodně času na čtení v květnu a pěkný den! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát, Lucí. Na druhý díl jsem taky natěšená, doufám, že bude alespoň stejně dobrý jako Polámané panenky.
      Já nevím no, Jackabyho prostě doporučit nemůžu, jestli si chceš počíst víc, včera jsem zveřejnila celou recenzi.
      Měj se krásně

      Vymazat