Polámané panenky - James Carol

By Hanka the bookworm - 8:00:00

Originální název: Broken dolls
Překlad: Roman Lipčík
Nakladatelství: BB art
Rok vydání: 2015
Počet stran: 312


Policejní profilista a syn odsouzeného masového vraha Jefferson Winter je pozván do Londýna, aby tamní policii pomohl s vyšetřováním obzvlášť krutých případů. Pachatel drží své oběti dlouhé týdny v zajetí, kde je mučí, pak jim provede lobotomii a pustí je na svobodu. Ze čtyř žen už se staly „polámané panenky“, dokáže Jefferson zachránit tu pátou?

Tato kniha ležela na mé poličce pěkně dlouho. Sama přesně nedokážu říct proč, když jak obálka, tak anotace, jsou takové lákavé. Nicméně konečně na tuto všemi vychvalovanou knihu došla řada a já jsem hrozně ráda, že jsem se do ní konečně pustila.

Hned na úvod musím přiznat, že mi byl hlavní hrdina super sympatický. Je nesmírně inteligentní a skrze stránky na mě taky působil dost charismaticky. Plusem je to i to, že se občas napije, ale to nutně neznamená, že hned musí být alkoholikem nebo nějakým ztroskotancem, jak mají autoři občas v oblibě. Zajímavá je rovněž jeho minulost – jako syn masového vraha si s sebou tuto skutečnost nese jak v osobním, tak v kariérním životě. Nemůže zapomenout na větu, kterou mu jeho otec řekl, když umíral – „My dva jsme stejní“. Jefferson se zoufale snaží dokázat světu, že zákony genetiky nemusí vždy platit.


Co mě trošku mrzelo je, že nám autor nenechal více nahlédnout do Winterovy hlavy. Líbily by se mi třeba nějaké skoky do minulosti a vzpomínky na dětství, nebo alespoň ukázka toho, jak jeho geniální mozek pracuje. Jefferson totiž obvykle přišel s nějakou parádní myšlenkou, která se ukázala býti pravdivou, ale už ne tak často jsme se dozvěděli, jak k tomu dospěl.

Příběh sám je samozřejmě správně mrazivý. Autor střídá dějovou linku vyšetřování s vyprávěním samotných obětí, což je nesmírně atraktivní a vytváří to tu správnou hustou atmosféru. Pokaždé, když došla řada na vyprávění oběti, jsem se sama místy až bála, co jí pachatel zase provede. Popis mučení i provádění lobotomie byl sepsán tak akorát, abyste měli husí kůži po těle, ale zase vás to úplně nevykolejilo. Pro otrlé to může být trošku málo, pro ty, co nemají s thrillery zkušenost zase trochu moc. Pro mě osobně to bylo tak akorát. Taková plíživá hrůza…


Je škoda, že vám nemůžu z děje více prozradit a pozastavit se tak u některých detailů, nicméně celkově byl příběh vytvořen podle mého na jedničku. Jedinou vadou na kráse byl ten zbytečný „twist“, kdy pachatel vybočil ze vzorce svého chování. Zavánělo mi to klišoidností a takovou přeumělkovanou akcí. To si mohl Carol odpustit, protože i tak by příběh zůstal napínavý.

Závěrem mi ale nezbývá než říct, že knihu s klidným svědomím doporučuji všem, co mají rádi thrillery s detektivní linií, nebojí se „trochy“ krve a chtějí postavy, které je snadné si zamilovat. Kromě Wintera se totiž v průběhu setkáme i s jeho kolegy ze Scotland Yardu, kteří jsou taky vykresleni na výbornou. Hodnotím 5/5 a moc se těším, až se dostanu k pokračování Dobře se dívej.


A co Vy a Winter? Kamarádíte se? J A už jste se dostali k pokračování? Určitě mi napište, budu se moc těšit.

  • Share:

You Might Also Like

14 komentářů

  1. Autora ani knížku jsem ještě neměla tu čest poznat, ale myslím, že od něj něco na to read listu mám, tak se k tomu třeba někdy dostanu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky doufám, stojí to za to, tak bych ráda znala i Tvůj názor. :) Já se brzy chystám i na zmíněné pokračování, teď mě trochu mrzí, že jsem si ho nepořídila na Světě knihy, ale už mi jaksi došly finance :D
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Už mám Polámané panenky na seznamu. Myslím, že tohle je přesně něco, co by mě mohlo bavit!

    A k recenzi - zase se budu opakovat, ale já tvoje recenze jednoduše miluju. Jsem ráda, že sis knížku užila, a jsem vážně zvědavá i na tvoje dojmy z druhého dílu.

    Přeju krásný zbytek víkendu a ať je i příští knížka, kterou budeš číst, takhle dobrá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Kačí, ty jsi hrozný zlatíčko :) Vždycky mě tak potěšíš :) Určitě se do Panenek pusť, jsou skvělé (divné říct to u knížky na tohle téma, ale ty mě jistě chápeš :D).
      Taky hezký zbytek víkendu :)

      Vymazat
  3. Já na tenhle žánr příliš nejsem, ale mamka má thrillery a detektivky hodně ráda a soudě podle tvých slov bych řekla, že jí tohle klidně můžu ukázat a doporučit :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezká recenze :) Na Polámané panenky se také chystám a díky tvé recenzi jsem si na knížku znovu vzpomněla. Myslím, že bych to měla napravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se do nich, Ivet, pusť. Já byla dost nadšená a hlavně, díky krátkým kapitolkám a úžasnému spádu se to čte úplně samo. Já měla hotovo za dva dny :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Hani, místy mi - doslova - bereš slova z úst. Jako bych četla svoji recenzi. Já už se moc těším na druhý díl a jsem zvědavá, co se v něm o Winterovi dozvíme nového :) Krásný večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, při sepisování jsem měla tak trošku dojem, že Tě vykrádám :D Snad to nepochopíš špatně, jedná se opravdu jen o shodu názorů :)
      Tobě taky pěkný večer, Kristý :)

      Vymazat
    2. Kdepak, právě že u nás dvou se tomu naprosto nedivím :))

      Vymazat
  6. Tak strašně dlouho je okukuju, dívala jsem se na ně i na Světě knihy, ale pořád je nemám. Ale stejně si je určitě pořídím :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě pořiď, Šárko. Nebudeš litovat :)
      Hezký den a mockrát děkuju za pochvalu, vážím si toho :)

      Vymazat