Ostré předměty - Gillian Flynn

By Hanka the bookworm - 17:48:00

Originální název: Sharp objects
Překlad: Ludmila Hanzlíková
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2013
Počet stran: 272

Ospalé missourijské maloměsto Wind Gap ožívá v důsledku vražd nevinných holčiček, kterým vrah vždy vytrhá téměř všechny zuby. Proč to dělá a kdo za vším vlastně stojí, přijíždí zjistit mladá reportérka Camille Preakerová, pro kterou je to příležitost proslavit nejen sebe, ale také neznámé noviny, do nichž píše. Camille však netuší, že v ní její rodný Wind Gap vyvolá dlouhá léta potlačované vzpomínky a dávná tajemství vyplují spolu s postupujícím vyšetřováním na povrch.

Musím se přiznat, že je tomu už hrozně dlouho, co jsem četla Zmizelou, která mě naprosto uchvátila, a proto jsem se rozhodla, že nadešla ta pravá chvíle pro další s Gillianiných knih. Rozhodla jsem se pro debut Ostré předměty, které v mé poličce čekaly na přečtení už neskutečně dlouho a navíc mě tak nalákala anotace, že jsem se zkrátka nemohla dočkat.

Hned v úvodu musím uznat, že Flynnová má styl a hlavně – má nápad. Už po dvou jejích knihách mohu říct, že její romány jsou neotřelé, originální a dokáží šokovat. O to víc, že jde právě o ženu, která má knihy na svědomí. Autorka má podle mého všechno do detailu promyšlené a každá věta dává smysl, Flynnová nepotřebuje tuctové vycpávky, nepotřebuje vám všechno dopodrobna vysvětlovat. Příběh prostě tak nějak přirozeně plyne, aniž by byl zbytečně vyplňován nějakou vatou.


U Ostrých předmětů u mě však nastal jeden zásadní problém – celou zápletku jsem odhadla zhruba v polovině. Chápu tudíž, že pro někoho, koho to třeba nenapadlo, se celá kniha může jevit šokující a dotyčný netrpělivě obrací stránky, aby už se dozvěděl, jak to celé sakra je. Toto nutkání u mě však bohužel odpadlo. Kniha se četla dobře, to ano, tempo je dost svižné, ale když zkrátka tušíte, jak to asi je, nevyvolá ve vás příběh takový ten správný wau efekt. Na konci jsem si zkrátka jen potvrdila své domněnky a kniha ve mně bohužel nedokázala vzbudit větší emoce. Na rozdíl od Zmizelé, nemám potřebu se k Ostrým předmětům v budoucnu vracet.


Jak už jsme u Flynnové zvyklí, hlavní hrdinové jsou prototypy nesympatičnosti (svým způsobem) – samozřejmě, že má každý za sebou určitou minulost, která dané chování podněcuje. To je podle mého dosti osvěžující. Kladní hlavní hrdinové jsou přece téměř všude, a proto je zajímavé sledovat, že ne každý musí být nutně dokonalý. A hlavně také, co ho k té nedokonalosti vede.


Celkově tedy knihu hodnotím průměrnými 3/5. Na debut jde o dobrý počin, jenže pokud odhalíte, jak se věci mají, vytratí se ten šok, který je u této knihy asi stěžejní. Taky atmosféra není ještě tak úplně dotažená, jako třeba právě ve Zmizelé. Zkrátka to celé není tak napínavé, tak doladěné…O to víc jsem ráda (za sebe i za Flynnovou), že za ty roky psaní tolik spisovatelsky dorostla. Ta ženská má skvělé nápady, doufám tedy, že se od ní v budoucnu ještě něčeho dočkáme. Na mě na poličce čekají ještě Temné kouty, takže pokud jste je četli, určitě budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se Vám líbily. Nezapomeňte se taky vyjádřit k Ostrým předmětům a Zmizelé, budu se těšit!

  • Share:

You Might Also Like

14 komentářů

  1. Na tenhle žánr teď momentálně moc náladu nemám, ale tuhle knížku spolu se Zmizelou mám na svém seznamu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z těchto dvou se pusť určitě raději do Zmizelé, není to nic drsného, ale je to naprosto dokonalý čtenářský zážitek!! :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Zmizelou jsem viděla v kině a bylo to pravdu skvělé - trillery ale nečtu, takže se na nic od Flynnové nechystám. Filmy jsou pro mě asi maximum v žánru, ale hodně ty její knihy teď adaptují, tak se k těm příběhům asi dostanu i tak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že Zmizelá je skvělá volba i pokud thrillery nemusíš. Není to nic drsného, jen je to plné twistů a drží tě to napjatou - mně čtenářský zážitek nezkazilo ani to, že jsem jako první viděla film :)
      Měj se krásně!

      Vymazat
  3. Hani, skvělá recenze, na knihu mě však nenalákala. Četla jsem Zmizelou a Temné kouty (v tomto pořadí) a hned jsem měla podezření, že Flynnová s přibývajícími roky a vydanými knihami spisovatelsky opravdu výrazně roste. Temné kouty jsou dobré, je to nadprůměrný thriller, ale nejsou tak propracované a atmosférické jako Zmizelá. Přesto si však myslím, že za přečtení stojí, jen nesmí člověk mít očekávání motivovaná Zmizelou :) Přeji krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Kristý, myslím, že když Ostré předměty vynecháš, o nic zásadního se neochudíš. Já Temným koutům určitě šanci dám a fakt doufám, že se Flynnová ještě s něčím vytasí :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Četla (a milovala!) jsem Zmizelou. Flynnová má prostě něco, co nemá každý spisovatel. Umí zaujmout hned první větou a člověka nepustí, dokud nepřečte poslední slovo knihy. Takže jo, já a Flynnová jsme si prostě sedli. Její ultra-nesympatické postavy (já prostě v té Zmizelé nikoho kromě Margo neměla ráda) jsou naprosto perfektní, takovým svým zvláštním způsobem, a ta zápletka bylo něco neskutečného. Já jsem bohužel měla tu Zmizelou trochu zkaženou tím, že jsem takovým nedopatřením omylem viděla první film, a pak až jsem zjistila, že je to natočené podle knihy, takže jsem věděla, co a jak, ale když jsem to pak četla, stejně jsem tu knihu zaklapovala a rozdýchávala. Za mě jednoznačně jedna z nejlepších knih ve svém žánru.

    Co se týče Ostrých předmětů, tak je určitě v budoucnu taky plánuju. A samozřejmě i Temné kouty.

    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s názorem na Flynnovou se plně ztotožňuji. I já viděla u Zmizelé prvně film, ale čtenářský požitek mi to tedy vůbec nezkalilo. Neumím si představit, že bych nevěděla, jak to celé je, to bych u knihy asi umřela napětím :D
      Jsem zvědavá na Tvůj názor na obě další knihy, Kačí!
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  5. Nečetla jsem ani tuto, ani jinou ze zmiňovaných knih... snažím se zkoušet nové žánry, to je pravda, ale nevím - tohle si asi zatím nechám zastrčeno někde vzadu na polici a počkám na něco víc ohromujícího.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus tu Zmizelou, Lory. Byl to jeden z nejsilnějších čtenářských zážitků, fakt. Budu se těšit na tvůj názor, jestli se do ní někdy pustíš :)
      Měj se krásně!

      Vymazat
  6. Super recenze! :)
    Od Flinnové jsem rozečetla Temné kouty a bohužel mi její styl absolutně nesedl. Docela mě to štve, ale bohužel s tím nic neudělám :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, ne každému se všechno může líbit, já ale její styl žeru. Zkus jí třeba dát šanci znovu za pár let :)
      Měj se krásně, Lucí

      Vymazat
  7. Ahoj Hani, konečně mám trochu času, tak projíždím oblíbené blogy, takže ti asi malinko zaspamuji komentáři :)
    Od autorky jsem četla Zmizelou. Čekala jsem od ní asi díky reklamě moc. Čekala jsem opravdu mrazivý thriller, prostě něco hodně drsného a přišlo zklamání. Paradoxně se mi nejvíc líbila první část knihy, přestože většina čtenářů píše opak. Možná, kdybych neměla tak velká očekávání, měla bych z knihy lepší pocit, nevím. Proto jsem zatím jinou knihu od autorky neměla potřebu vyhledávat, ale možná jí jednou dám šanci, kdo ví. Měj se krásně, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, tenhle typ spamu já můžu, takže klidně spamuj, co hrdlo (ruka) ráčí :)
      Já tedy musím říct, že jsem byla (a stále jsem) ze Zmizelé na větvi. I po přečtení mnoha dalších skvělých thrillerů, je tento pro mě pořád top. Líbí se mi, že tam vlastně vůbec nejde o krev, ale o ty twisty, o ty zvraty, o Amy <3 (jo, mám ji ráda) :D
      Krásný večer

      Vymazat