Knihy mého srdce #1 - Malá velká díla

By Hanka the bookworm - 11:50:00

Ahoj moji milí čtenáři, dnes Vás vítám u zbrusu nové rubriky „Knihy mého srdce“. V té Vám každý měsíc představím vždy tři knihy, které mě opravdu oslovily natolik, že na ně nikdy nezapomenu a bez váhání bych je doporučila každému. Ony tři knihy vždycky budou mít nějakého společného jmenovatele – dnes jsem vybrala knihy „malé“ co do velikosti či počtu stran, ale „velké“ svou myšlenkou, obsahem, tím, co sdělují…Doufám, že Vám tato rubrika přinese spoustu inspirace a zalíbí se Vám. J

První knihou, kterou tady prostě musím zmínit, je všeobecně známý a milovaný Malý princ od francouzského spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho. Já opravdu předpokládám, že tuto klasiku snad četl úplně každý. Pokud snad ne – jedná se o filozofickou pohádku, která má podle mého mnohem víc co nabídnout dospělému než dětem. Obsahuje opravdu velké množství hlubokých myšlenek a snad na každé stránce si při čtení podtrhnete nějaký citát. Stejně jako další knihy, které dnes zmíním, mohu tuto knihu doporučit naprosto všem!



Dále tu mám asi opravdu nejmenší knížečku z celé mé knihovny. Muž, který sázel stromy od Jeana Giona je devadesátistránková povídka, kterou zvládnete přečíst během 20 minut, v sobě ji však budete nosit až do konce života. Vypráví příběh Elzéarda Bouffiera, který v nehostinné pustině den co den sází stromky. Tohoto člověka navštíví vypravěč příběhu, je jím okouzlen, ale musí odejít do války. Když se vrátí, na místo pustiny najde krásný les, díky kterému půda znovu získala vláhu a do těchto končin se opět vrací život. Opravdu je to jedna z těch knih, které se velmi těžko popisují. Její hlavní myšlenkou je to, že i jednotlivec dokáže velké věci. A je to pravda. Stačí chtít…Podtitulem tohoto skvostu je „o muži, který sázel naději a vypěstoval štěstí“ – lépe to popsat nedokážu…Přečtěte si to!



Posledním kouskem, který vám dnes představím, je Tracyho tygr od amerického spisovatele Williama Saroyana. Velice se omlouvám, ale nedokáži přesně říci, o čem tato kniha je. Jedná se znovu o kraťounkou novelu, o „lyrickou moderní pohádku“. Je to už dávno, co jsem se k této knize dostala, ale často na ni vzpomínám i teď. Úplně stejně jako předchozí dvě, ve mně vyvolala mnoho emocí a zanechala hlubokou stopu. Další z knih, na které zkrátka nikdy nezapomenu.



Tím tedy končí dnešní výčet „knih mého srdce“, doufám, že se Vám tato nová rubrika zalíbila. Pokud jste některou z knih četli (tedy předpokládám, že Malého prince ano – zajímaly by mě spíše ty další dvě), určitě mi dejte vědět, co si o nich myslíte. Nezapomeňte také připsat, jaká je Vaše srdcová „malá velká kniha“. Budu se moc těšit. J

  • Share:

You Might Also Like

18 komentářů

  1. Hani, moc jsem se na tuto rubriku těšila a musím říct, že jsi předčila má očekávání :) Super nápad a jsem moc ráda, že bude každý měsíc :) Z Tvého srdcového výběru se teprve chystám na Muže, který sázel stromy. Malého prince jsem, jak víš, četla letos a Tracyho tygra jsem okusila kdysi dávno (tím fakt myslím třeba před deseti dvanácti lety) a budu si ho tedy určitě muset připomenout :) Moc se těším na další články, držím pěsti s bakalářkou a přeji, ať se máš krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš Kristý, díky. Ty mě vždycky tak potěšíš :) Je pravda, že já Tygra taky četla dávno, ale jak říkám, stále ho mám v hlavě, což je podle mého ukazatelem dobré knihy :) Díky za podporu při psaní, už mám víceméně hotovo, teď přihází na řadu revize, korektura, úpravy, mazání, přepisování a tak...vůbec se mi do toho nechce :D
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Aaaaa!

    To je asi tak všechno, co zvládnu napsat. Tahle nová rubrika je naprosto skvostný nápad a já se už teď těším na další články, které do ní budou přibývat.

    Bohužel tě ale neppotěším — četla jsem totiž z tvého výčtu jenom Malého Prince (a to až loni v prosinci, já ostuda!). Rozhodně jsi mě ale nalákala minimálně na Muže, který sázel stromy, protože to zní jako něco, z čeho já bych mohla být emocionálně nestabilní ještě několik dní po přečetní. :)

    Krásný zbytek dne přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, díky moc Kačí. Ty vždycky umíš udělat radost :) Jsem ráda, že se rubrika líbí...Do Muže se určitě pusť - je to výjimečná knížečka :)
      Užij si Anglii a měj se krásně

      Vymazat
  3. Wuá, Tracyho tygr a Malý princ jsou mé srdcovky, na které nedám dopustit. Jsem ráda, že nejsem sama! :) ♥
    Tu prostřední knížku neznám, i když mám pocit, že jsem o ní slyšela. Asi si ji přidám na to read list. (A takhle se dostávám k těm vysokým číslům :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda!! Ano - úplně tě chápu, já taky vždycky nakouknu k někomu na blog a už přidávám - pak jsem na čísle 450 :D
      Hezký den

      Vymazat
  4. Skvělý nápad na sérii a skvělý výběr. Malého prince jsem si strašně zamilovala a o to víc mě štve, že jsem ho poprvé četla až loni. Zbytek knih neznám, ale myslím, že se po nich porozhlédnu :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát za pochvalu, Lory. Vážím si toho, od tebe dvojnásob :) Určitě se pusť i do těch zbývajících, stojí to za to :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Už tretí krát sa snažím pridať komentár, no nejako mi to neustále blbne! :D

    To je vážne super rubrika! :) Ani neviem, čo dodať, pretože už všetko bolo za mňa uvedené vyššie v komentároch. :) Taktiež si vybrala veľmi zaujímavé knihy. Muž, ktorý sází stromy vyzerá vážne zaujímavo. Snáď sa k nemu niekedy dostanem. :) Prajem pekný zvyšok večera a teším sa na ďalšie články! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát za pochvalu, jsem ráda, že má rubrika úspěch :) Za přečtení určitě stojí všechny tři knihy, takže neváhej :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Malý princ je taky moje srdcovka! Na ty dvě další se chystám, zvlášť na Tracyho tygra.
    Jinak k malým knihám mě napadá Jonathan Livingston Racek od Bacha - to je taky takový milý, až "motivační" příběh o rackovi, který se rozhodl, že chce umět krásně a akrobaticky létat, i když se to od racka vlastně nečeká (takže takové "jdi za svým snem", "dělej to, v čem jsi dobrý"). Milá knížka :)

    A přidávám se, dobrý nápad na rubriku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Leni. Jsem ráda, že to většina z nás cítí stejně :) Ano, předpokládám, že Racek by sem mohl taky zapadnout, ale já se k němu ještě nedostala. Musím to napravit. Doporučují mi ho snad všichni :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  7. Ell: Miluju Malého prince! Jako malá jsem ho nechápala, ale čím jsem starší, tím víc tu knihu miluju. Další dvě knihy neznám, ale ta druhá má skvělý název a třetí zní moc hezky, protože já nemám vůbec nic proti moderním pohádkám :)
    A samozřejmě moc hezká rubrika, jak už bylo řečeno!
    Přemýšlím, co já bych zařadila sem mimo Malého prince. Trochu se zděšením jsem zjistila, že jsem teď tak nějak uvízla v YA knihách. Ach jo. Měla bych to napravit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát za pochvalu. S Malým princem to mám stejně, nedávno jsem ho četla potřetí a určitě jsem si z něj odnesla zatím nejvíc :)
      Já se snažím žánry hodně střídat, abych právě moc nezabředla do nějakého jednoho, ale hodně čtu horory a thrillery...Taky se teď zase snažím trochu dohánět klasiku :)
      Měj se krásně a mockrát děkuju za komentář :)

      Vymazat
  8. Jsem největší ostuda světa, ale já Malého prince ještě nečetla. Nejradši bych si za to sama nafackovala. Musím to co nejdříve napravit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě!!! Jsem přesvědčená, že budeš nadšená jako mi všichni ostatní :)
      měj se krásně

      Vymazat
  9. Skvělá rubrika. I já o něčem podobném už dlouho uvažuji, jen ten čas mě pořád nějak zrazuje. Nevadí, třeba někdy :). Každopádně já četla jen Malého prince a ten je prostě kouzelně jednoduchý a přitom tak moudrý a vše říkající. Úžasná kniha. Ty další dvě jsem zatím nečetla, ale na Tvé doporučení mám už jednu z nich napsanou na seznamu a dnes připisuju i tu druhou. Moc se těším, až budu moci předat své zážitky po jejich přečtení :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, tak to jsem ráda, jsem moc zvědavá na tvůj názor, ale jsou to typově knihy podobné právě Malému princi - jednoduché, ale moudré :)
      Měj se krásně a ať se líbí :)

      Vymazat