Jackaby - William Ritter

By Hanka the bookworm - 18:42:00

Originální název: Jackaby
Překlad: Vratislav Kadlec
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015
Počet stran: 280

První díl z plánované série příběhů o svérázném detektivovi Jackabym. Píše se rok 1892 a mladičká Abigail Rooková přijíždí do New Fiddlehamu. Zoufale se snaží najít práci, když tu jí do oka padne inzerát na asistentku právě u Jackabyho. Vzhledem ke své situaci detektiva vyhledá, a ačkoliv je zprvu jeho metodami zaskočená, brzy se z nich stává sehraná dvojice. Ještě ten den je po hlavě vržena do případu řádícího sériového vraha. Jackaby je přesvědčen, že vraždy má svědomí nadpřirozená bytost, a proto si při vyšetřování všímá pouze neobyčejných věcí. Abigailonou úlohou je tedy naopak zaznamenávat všednosti, které ale nakonec mohou hrát v případu klíčovou roli. Oba navíc musí bojovat nejen s masovým vrahem, ale také s místní policií. Ta totiž vytrvale odmítá, že by případ neměl na svědomí obyčejný smrtelník.

Jestli už nějakou dobu sledujete můj blog, pak asi víte, že jsem se na tuhle knihu celkem dost těšila, ačkoliv se nejedná tak úplně o žánr, po kterém bych asi obyčejně sáhla. Detektivka, která se přirovnává k Sherlockovi – oká, proč ne; ale přeci jen to nadpřirozeno a hashtag Young adult vzadu na obálce mě docela odrazovaly. Na doporučení mnoha lidí (bloggerů) jsem si ale knihu přeci jen zakoupila, abych zjistila, co na tom všichni mají.

Sama musím uznat, že mě kniha ze začátku bavila. Prvních sto stran jsem přelouskala ani nevím jak. Je to hodně jednoduché čtení (místy až moc), proto se to čte prakticky samo. Hlavní hrdinka Abigail je celkem fajn postava a ani Jackaby mi nebyl nesympatický. Tím tak nějak ale končí výčet pozitiv této knihy.


Jak už zmiňovali mnozí jiní, vraha opravdu není těžké odhalit a víte proč? Protože v knize jsou asi tak dva podezřelí. Navíc je to celé naservírované tak „nenápadně“, že vám to prostě dojde snad hned, jak se ona postava objeví na scéně. Další věcí, na kterou jsem se celkem těšila, je atmosféra viktoriánské Anglie, i tady jsem ale narazila. Kromě toho, že se asi stokrát (nepřeháním) dozvíte, že hlavní hrdinové utíkají po „kočičích hlavách“ (na toto spojení jsem po dočtení fakt alergická), jsou popisné pasáže akorát tak tam, kde se nehodí. O Anglii se tedy nedozvíte nic, zato popis místa činu, cituji: „Nedbale nahozený cákanec sytě karmínové se táhl po tapetách a na podlahu z něj stékaly tmavé krůpěje. Jasně rudé pyžamo zesnulého získalo ještě sytější karmínový odstín a rána na hrudi byla srovnatelná jako u Arthura Bragga o pár dveří dál. Krev se rozlila všude kolem, pramínky se rozběhly podle spár v prkenné podlaze a vykreslily topografii místnosti temnými kalužemi.“ Já tedy nevím, jestli tyto pasáže mají na diváka působit děsivě (jak slibuje anotace), mně se to ale zdálo spíše směšné a dosti rušivé. Nevím, jak na vás působí takový popis místa činu…?

Kniha dále slibuje býti vtipnou, tak k tomu řeknu asi tolik, že ty cca dvě úsměvné hlášky z úst Jackabyho ji opravdu nespasí. No, a aby toho nebylo málo, ani v tomto díle se autor nevyhnul klišoidním scénkám a citovým výlevům, což už mě úplně dodělalo.


O tom, jestli si přečtu pokračování, budu muset opravdu dlouho přemýšlet. Tato kniha každopádně pro mě byla docela velkým zklamáním a nemohu ji doporučit. Udělila jsem jí nakonec 2/5 za ten alespoň trochu slibný začátek a celkem sympatické postavy. Pokud jste tedy knihu četli, budu ráda, když mi do komentářů napíšete, co vám se líbilo a co ne. Pokud jste ji nečetli, napište mi něco pěkného, ať si spravím náladu alespoň pročítáním Vašich úžasných zpráv. J Mějte se krásně!

  • Share:

You Might Also Like

18 komentářů

  1. 2/5? Wow, tak to je opravdu docela zklamání, koukám.

    Hm, asi zase hezky vezmu pomyslnou propisku a Jackabyho ze svého seznamu vyškrtnu. A ne jen kvůli té tvé ne úplně pozitivní recenzi (i když samozřejmě to je ten asi nejhlavnější důvod). Přiznávám, že ta citace popisu místa činu je mi těžce proti srsti a asi bych tenhle styl psaní dlouho nevydržela. Kočičí hlavy jsou další věc. Já nevím, proč někteří autoři mají pocit, že to je dobrý nápad. (Zvláštní, že třeba u Browna nebo Gabaldonové to "opakování" informací je taky, a tam mi to vůbec nevadí, protože to je podané tak dobře, že to nerve oči.) A taky by mě štvalo, že se nedozvím nic o té viktoriánské Anglii, protože to je prostě jedno z mých úplně nejoblíbenějších období anglické historie.

    Hm, tak já doufám, že příští kniha, kterou budeš číst, bude o moc lepší. Krásný zbytek večera přeju! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí, já mám prostě pocit, že je to kniha pro náctileté, kteří nemají s detektivkami absolutně zkušenost. Pokud jsi zvyklá na "knihy na úrovni", nemůže se ti tahle knížka podle mého líbit. Možná jako úplná oddechovka někde s drinkem u vody ;)
      Krásný (deštivý) den, přeju :)
      PS: A to opakování možná až tak nebije do očí v knihách, které mají kolem pěti set stran, na druhé straně u ani ne tří set stránkového Jackabyho to rozhodně ruší...

      Vymazat
  2. Tá kniha má neskutočne krásnu obálku!! :) Super recenzia. Knihu som nečítala a myslím, že asi ani neprečítam. :/ "Kočičích hlavách"- tak v tejto vete som sa z chuti zasmiala! :D Tiež sa mi to v niektorých knihách stávalo, že som bola na niektoré slovné spojenia doslova -ako ty- alergická! :D Tak to je škoda, že si z nej sklamaná. Takže to boli nakoniec vyhodené peniaze?
    Každopádne, prajem ti, aby si sa čím skôr dostala ku nejakej dobrej knihe, ktorá za to stojí!! :) Prajem pekný večer a teším sa na ďalšie články. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, obálka je podle mého taky rozhodně povedená, i k příběhu se dosti hodí. Díky mockrát za pochvalu. Nemůžu říci, že by to byly vyhozené peníze. To podle mého nejsou nikdy, protože i špatné knihy ti mají, co dát. Jak bych pak poznala dobrou knihu, když bych neměla srovnání s těmi špatnými :) navíc jsem ji kupovala v akci za asi 100,-, takže to jde :)
      Ještě jednou mockrát děkuju, jsi zlatíčko, tvé komentáře mě vždycky potěší, měj se taky krásně :)

      Vymazat
  3. Jé, Hani, tak to mě moc mrzí že byl Jackaby takové zklamání. Taky mě vytáčí, když si autor neumí pohlídat opakování určitých výrazů apod., člověka to dokáže strašně otrávit. A musím říct, že z popisu místa činu mi běhá mráz o zádech - a to díky hrůznosti textu! Tohle vůbec není styl psaní pro mě. Jackabyho tedy ze seznamu knih k přečtení vyškrtávám a děkuji za přínosné postřehy! Ať se podobné zklamání dlouho neopakuje :) Měj se přenádherně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, nejsem si úplně jistá, jestli to dokážu dost dobře posoudit, ale podle mého tahle kniha rozhodně není pro tebe. Zdá se, že jsi celkem náročná (hlavně co se týče detektivek a thrillerů) a tahle knížka nemá absolutně šanci dostát tvým nárokům :) Být tebou sáhnu také raději po něčem kvalitnějším :) Jak už jsem psala Kačce výše, myslím, že jde opravdu spíše o young adultovku pro náctileté, kteří toho ještě moc nepřečetli...Na druhou stranu, kniha se tím, že jde o YA netají, takže je to zase moje chyba, že jsem čekala o dost víc...
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Když tvrdíš celkem jednoduché čtení, je to více než výstižné. I já se na knihu hrozně těšila, ale po stránce příběhové jsem od ní čekala o mnoho víc. Naštěstí si mě zase přiklonily hlášky, u nichž jsme se vážně pobavila, takže až dostanu příležitost, přinejmenším ze zvědavosti si určitě přečtu i druhý díl :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ty hlášky určitě nebyly špatné, jen jich tam na můj vkus bylo opravdu pomálu..Bohužel. Jak už jsem psala, tak se nad druhým dílem budu muset hodně zamýšlet. Jsem ale taková, že když nějakou knížku hodně zdrbnu, chci dát autorovi další šanci, aby si to u mě mohl napravit. No, ještě uvidím :)
      Krásný den, Lory

      Vymazat
  5. No vida, četla jsem dost pozitivních recenzí, ale dost mě přesvědčuješ, že tuhle knihu dám o pár příček níž na svém seznamu. Věci, které popisuješ, by mě pravděpodobně taky štvaly.
    Ale hezká recenze! (Občas něco strhat je dost zábavné, že...? :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to více než zábavné :D Ty recenze se mi povětšinou píšou skoro samy...:D
      Leni, zdáš se mi býti dosti náročnou čtenářkou, soudím nejen podle knih, které čteš, ale i podle komentářů, kde jsi mi psala, že pečlivě vybíráš a myslím, že tahle kniha není tak úplně pro tebe, ale samozřejmě je možné, že tě třeba zaujme a budu za trubku, že tě tady odrazuju :D No, každopádně, jestli se k ní někdy dostanes, budu moc zvědavá na tvůj názor :)
      Díky za pochvalu a měj se krásně

      Vymazat
    2. Náročná jsem, ale na druhou stranu - jendou za čas mám chuť na něco prosťoučkého, nekomplikovaného. A mám ráda Sherlocka Holmese :) Tak uvidíme.

      Vymazat
    3. Tak to máme asi každý :) Jak říkám, jestli se do toho pustíš, budu fakt zvědavá na Tvé dojmy :)

      Vymazat
  6. Páni, tak teď jsem na rozpacích, jestli do toho jít, nebo ne. Četla jsem spoustu recenzí a většina byla dobrých, ale několik s takovým názorem, jaký máš ty, jsem už taky viděla. No, uvidíme. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to zkus a uvidíš sama, na jakou stranu se přikloníš :) Budu zvědavá na tvůj názor.
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  7. Knížku ani neznám, ale ta obálka se mi líbí, možná bych po ní sáhla. Ale ta jednoduchost by mě asi dost štvala, mám ráda když se to pořádně zkomplikuje ;) Tak uvidíme jestli se k ní dostanu :)Tohle je další ze super recenzí které jsi napsala, a já doufám že jich ještě bude hodně! Poslední dobu jsem u tebe na blogu pečená vařená :)
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mcokrát Ti děkuju za tak nádherný komentář, fakt jsi mě hrozně potěšila. Pokud se pro knihu někdy rozhodneš, tak budu určitě moc zvědavá na Tvůj názor, tvůj blog taky navštěvuju dosti pravidelně, takže mi určitě neunikne :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  8. Fúha, tak to si prvá u ktorej čítam negatívnu recenziu. Ale myslím, že si knihu predsa len zaobstarám, som zvedavá ako zaujme mňa :)) Inak musím pochváliť poslednú fotku, tá sa mi vážne veeeľmi páči ^.^ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojono, jdu proti proudu :D Určitě se nenech ovlivnit mým názorem, do knihy jdi a já si pak moc ráda počtu o Tvých dojmech :) Třeba budeš nadšená!
      Měj se krásně, Mony a díky za pochvalu :)

      Vymazat