Ediční plán #4 - květen 2016

By Hanka the bookworm - 9:15:00

Ahoj mí milí čtenáři. Tak se zdálo, že jaro už je konečně v plném proudu a těch zamračených dní jsme se už konečně zbavili, ale (alespoň u nás) to dnes vypadá na déšť... Opět po měsíci nástává čas, se podívat na další várku knih, které vyšly či vychází v průběhu května. Můj TBR seznam je sice naprosto nekonečný, a i kdybych do něj 7 (slovy SEDM) let nic nepřidala, stejně bych měla pořád co číst, ale to mi vůbec nebrání, zapisovat do něj dál. :D

 
Jako už tradičně se první vrhneme na knihy, které už vyšly. Hned v úvodu měsíce to bylo Ve službách zla od Roberta Galbraitha. Jak asi většina z vás ví, jedná se v pořadí už o třetí případ Cormorana Strika. Knihu vydalo nakladatelství Plus. Já tedy bez mučení přiznávám, že jsem četla pouze úvodní díl Volání kukačky, kniha se mi zdála jako takový lepší průměr, takže vážně nechápu, proč jsem se ještě pořád nepustila do Hedvábníka. No, nicméně, jak druhý, tak tento třetí díl mám určitě v plánu, takže na ně jistojistě jednou dojde řada.
 
9. 5. vydalo nakladatelství Metafora knihu od Majgull Axelssonové – Nejmenuji se Miriam. Přestože se normálně válečným příběhům vyhýbám, tento mě zaujal. Kniha vypráví o stárnoucí Miriam, která až na sklonku svého života odhalí tíživé tajemství, které si v sobě nese už od dob druhé světové války. Kniha mě kromě anotace zaujala i nápaditou obálkou.

Teď uděláme takový větší skok a přesuneme se ke knihám, které teprve vyjdou. Shodou okolností by všechny měly vyjít až koncem měsíce, tak se necháme překvapit. Jako první mě zaujal Rok zázraků od Sarah Winmanové. Kniha by měla vyjít 23. 5. u nakladatelství Beta – Pavel Dobrovský. Asi jsem nějaká ujetá na příběhy seniorů, ale toto dílo znovu vypráví příběh devadesátileté stařenky, která žije v malebném Cornwallu. Jednoho dne se u jejích dveří objeví zubožený voják a mezi těmito dvěma hlavními hrdiny vzniká nepravděpodobné přátelství.

Jak už jsem zmiňovala ve Víkendovém čtení (zde), před několika týdny nás opustila Harper Lee. 26. 5. by mělo nakladatelství Mladá fronta vydat její druhý román Postav hlídku. Kniha svým příběhem navazuje na legendární Jako zabít ptáčka, přestože byla údajně sepsána ještě před touto klasikou. No, jestli za tímto počinem skutečně stojí Harper Lee, se můžeme jen dohadovat, každopádně já doufám, že kniha dostojí kvalit své slavnější sestry.

Na 31. května naplánovalo nakladatelství Host vydání hned dvou kousků, které mě nesmírně zaujaly. První je detektivka Děti hněvu od české autorky Nely Rywikové. Už to samo o sobě by ve mně stačilo vzbudit zájem. Přiznávám, že jsem snad ještě žádnou moderní detektivku od českých spisovatelů nečetla a mám takový dojem, že je nejvyšší čas začít. Kniha ale má podle mého také povedenou obálku.

Druhou, a zároveň poslední dnešní knihou, je Vídeňské bratrstvo od Ingara Johnsruda. Mělo by se jednat o mrazivou severskou krimi a zároveň o debut tohoto nadějného norského novináře. Naplánovaná je trilogie, tak uvidíme, jak to dopadne. Nicméně já zkrátka severské autory můžu a i obálka knihy je podle mého skvělá. (Dnes to vypadá, že opravdu nedodržuji známé heslo: „Nesuď knihu podle obalu“. Když já si prostě nemůžu pomoct J).

Zaujala Vás některá ze zmíněných knih? A jak se stavíte k detektivní sérii Roberta Galbraitha? Jste fandové nebo si Rowlingovou raději uchováváte pouze jako autorku Harryho Pottera? Určitě mi dejte vědět a klidně přihoďte i Vaše tipy na tento měsíc. Budu se těšit. Mějte se krásně!

  • Share:

You Might Also Like

14 komentářů

  1. Z těchto novinek mě nejvíc láká asi třetí Cormoran Strike, ale počkám si, až to bude jako audiokniha. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se tedy musím přiznat, že tento měsíc jsem měla taky problém vybrat nějaké novinky, které by mě zaujaly. Právě proto jich je tentokrát jen šest :) Na Cormorana se ale taky těším nejvíc, jen se musím prvně pustit právě do toho Hedvábníka, kterého už mám doma netknutého od té doby, co vyšel. Nestíhááám...:D
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Hani, super výběr, zaplaťbůh, že to v květnu není takový nářez jako v březnu a dubnu. Určitě se chystám na Cormorana (příběh s Hedvábníkem je u mě, jak už víš, úplně stejný jako u Tebe, takže to taky musím dohnat). A určitě se podívám po Dětech hněvu a Vídeňském bratrstvu - slyším o těchto novinkách poprvé právě od Tebe, ale Host mě snad ještě nikdy nezklamal, takže věřím, že to budou povedené tituly. Přeji Ti krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý taky se nejvíc těším právě na tyto tři, tak jsem ráda, že i tebe jsem trošku inspirovala :) A jinak s názorem na Host rozhodně souhlasím, jedno z nejkvalitnějších nakladatelství u nás, řekla bych :)
      Taky krásný den :)

      Vymazat
  3. U nás to ráno taky vypadalo na déšť, ale zatím nepršelo - zítra to ale bude asi horší.
    Ze zmiňovaných knih znám asi jen tu první a nejvíc mě zaujalo Vídeňské bratrstvo :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se necháme překvapit, jak to s tím deštěm dnes bude :) Ano, Vídeňské bratrstvo vypadá rozhodně dobře, jsem zvědavá :)
      Měj se krásně, Lory

      Vymazat
  4. Určitě se chystám na Ve službách zla :) A Nejmenuji se Miriam mě také docela zaujala :) Skvělý výběr :) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát za pochvalu, mně se ten Tvůj taky líbil :) Krásný den

      Vymazat
  5. Skvělé tipy. :) Já se hrozně moc těším na Baronku Blixenovou a taky na nové vydání Jíst, meditovat, milovat, tak už aby vyšly. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky - o Baronce jsem tedy ještě nikdy neslyšela, kdežto Jíst, meditovat, milovat už mám pár let doma :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. A pak mám mít nějakou finanční stabilitu, když každý týden vychází nové, báječné knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojono...údělem nás knihomolů je mít zkrátka nekonečné TBR seznamy :)

      Vymazat
  7. Ahoj Hani, od R.G. jsem četla Volání kukačky, ale musím říct, že nijak zvlášť mě tato detektivka nezaujala. Opravdu takový průměr, přesně jako jsi psala. K přečtení dalšího dílu se tedy už nechystám. Od Rowlingové jsem četla ještě román Prázdné místo, tam mě dostal hlavně závěr knihy, ale jinak také průměr. Ze Tvého edičního plánu mě zaujala kniha Nejmenuji se Miriam. Jsem zvědavá na recenzi. Měj se krásně :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Zdeni. Mně nezbývá, než souhlasit. Prázdné místo se mi dosti líbilo, když jsem ho četla, ale dnes už si z postav nepamatuji téměř nikoho, právě krom Weedonových. O Hedvábníkovi všude slyším, že je mnohem lepší než Volání, takže jsem zvědavá...A Nejmenuji se Miriam je vážně zajímavá knížka, pošilhávala jsem po ní i na Světě knihy, ale nakonec jsem dala přednost jiným. Třeba se k ní ale někdy dostanu :)
      Měj se krásně

      Vymazat