Víkendové čtení #5

By Hanka the bookworm - 10:44:00

Hezký páteční den všem. Vítám Vás u nového Víkendového čtení, ve kterém dnes představím knihu od Jane Austen. Je to asi ostuda, ale já jsem se k této autorce za celý svůj život prostě ještě nedostala. Nejenom, že jsem od ní nic nečetla, já dokonce ještě ani neviděla žádnou adaptaci jejích románů. Mám takový dojem, že ve dvaadvaceti letech je nejvyšší čas s tím něco udělat. Doma mám pouze dva její romány – Emmu a Rozum a cit.


Nakonec jsem se tedy rozhodla právě pro Rozum a cit z velice prostého důvodu. Emmu mám v celkem gigantickém vydání, které rozhodně není vhodné na cesty, a já už zase odjíždím za koníkem, takže s sebou potřebuji něco skladného. Mám takový dojem, že není úplně nutné představovat, o čem knihy Jane Austen jsou. Já jsem jen zvědavá, jak se zalíbí mně.

A co Vy a autorka? Jsem si téměř jistá, že už od ní máte něco načteno. Jaká kniha je podle Vás její nejlepší a co filmové adaptace? Stojí za to? Určitě mi dejte vědět v komentářích, budu moc ráda.  

  • Share:

You Might Also Like

20 komentářů

  1. Austenovou mám ráda, hodně mě baví její popisy charakterů lidí, vztahů :) Emmu mám tedy radši než Rozum a cit. Filmové adaptace jsou ve velké většině dobré (aspoň u těch nejznámějších knih) - třeba zrovna Emma s Paltrow mě bavila.
    Jestli těmto příběhům přijdeš na chuť, doporučuju zkusit vlogové seriály, které Emmu a Pýchu a předsudek chytře zasazují do současnosti. (Např. Emma Approved: https://www.youtube.com/playlist?list=PL_ePOdU-b3xcKOsj8aU2Tnztt6N9mEmur)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Leni, doufám, že se mi příběhy opravdu zalíbí. Taky děkuju za tip, určitě na to mrknu :)
      Měj se hezky

      Vymazat
  2. Já jsem v tomto strašná ostuda, protože jsem v životě nečetla žádnou klasiku. Tento rok to chci napravit a hned první půjde na řadu Pýcha a předsudek :)
    Přeji pěkné čtení a víkend! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já četla klasiku hodně na střední. Tenkrát mě to děsně bavilo, ale obávám se, že jsem ne vše vždy tak úplně pochopila. Proto bych do klasiky ráda pronikla znovu, ať už prostřednictvím re-readingů či čtením něčeho nového :)
      Měj se krásně a určitě dej klasikám šanci!

      Vymazat
  3. Tak jsi mě předběhla! Já to Opatství Northanger musela vzdát, můj čas s Jane asi ještě nenadešel. Jsem moc zvědavá, jak se Ti bude kniha líbit a zda ji doporučíš, nebo ne. Přeji krásný víkend s koníkem (trošku, malinko závist :)) a těším se na nové články :) Měj se nádherně, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem sama zvědavá. Trošinku mě odrazuje, že mám knihu v takovém nevzhledném vydání - ne že by mi vadila obálka, ale spíš vnitřek. Znáš to, jak se knihy dřív vydávaly na průsvitném papíře a písmo odshora dolů a zleva doprava vyplňuje celou stránku? Tak to je přesně ten případ. Doufám, že ten příběh mě natolik zaujme, že mi tahle skutečnost nebude překážet :)
      Hezký víkend

      Vymazat
  4. Já Jane zbožňuju. Nejradši mám asi Pýchu a předsudek (protože Mr. Darcy a Elizabeth jsou nejen naprosto úžasné OTP, ale celá ta kniha je naprosto božská), ale musím se přiznat, že jsem taky filmové adaptace ještě nějak nezvládla.

    Pěkně si Rozum a cit užij a přeju krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že mě autorka nadchne tak jako Tebe :)
      Měj se krásně a taky si víkend užij!

      Vymazat
  5. Já jsem na tom stejně jako ty. Chci se pustit na Pýchu a předsudek, ale nějak se k tomu pořád nemůžu dokopat.
    immell.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama :)
      Děkuji za komentář a přeju Ti krásný víkend s nějakou pěknou knihou!

      Vymazat
  6. Tak přesně toto vydání mám doma a už jsem po ní pokukovala. Ale pokaždé se mi do ruky vetřela jiná kniha :) Jsem zvědavá, jak se ti bude líbit. Třeba ji pak taky vytáhnu :) Jinak z filmů jsem viděla Rozum a cit a Pýcha a předsudek, ale už je to dávno a tenkrát se mi oba dva filmy líbily :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky doufám, že se mi zalíbí a určitě se pak chystám i na některé filmy. Téměř všichni je vychvalují, takže se přirozeně musím podívat, co je na tom pravdy.
      Díky Ivet a měj se krásně! :)

      Vymazat
  7. Trochu se stydím za to, že jsem Rozum a cit ještě nečetla! :/

    OdpovědětVymazat
  8. Tuto autorku samozřejmě znám, ale sama s ní zkušenosti nemám.
    Nevím, asi si si literaturu tohohle typu nechám ještě chvilku uležet :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já s tím taky otálela celkem dlouho, ale zatím jsem spokojená :)
      Měj se krásně!

      Vymazat
  9. :) Já od Austenové četla jenom Pýchu a předsudek a ta kniha je perfektní. Rozum a cit bych si chtěla rozhodně přečíst :) Díky za článek! :)

    Krásnou neděli, Mimozemšťanka

    http://my-ideallife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Tobě děkuji za milý komentář, Rozum a cit se mi zatím líbí, určitě to není poslední kniha od této autorky, do které se pustím :)
      Měj se krásně!

      Vymazat
  10. Já četla Pýchu a předsudek, Rozum a cit i Emmu, nejvíc se mi líbila Pýcha a předsudek a pak Rozum s Emmou tak nastejno, film mám ale nejradši asi Rozum a cit :) Tak jsem zvědavá, jak se ti bude čtení líbit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sama jsem zvědavá. Teď jsem asi v polovině a zatím jsem spokojená, tak snad to tak bude až do konce :)
      Děkuji za komentář Basterko a měj se krásně!

      Vymazat