Prima sezóna - Josef Škvorecký

By Hanka the bookworm - 18:06:00

Danny Smiřický (1)
Nakladatelství: Galaxie
Rok vydání: 1991
Počet stran: 208

Povídkový soubor Prima sezóna Josefa Škvoreckého je dnes již tak notoricky známým dílem, že není třeba je příliš představovat. V šesti povídkách nám autor představí osudy svého alterega Dannyho Smiřického – nenapravitelného milovníka žen a jazzové hudby. Události jsou zasazeny do období 2. světové války.

Stejně jako většina Vás ostatních i já jsem se o knize více dozvěděla v rámci českého jazyka na střední škole. Pamatuji se, že už při vyprávění jednotlivých příhod mi byl Danny hrozně sympatický, no a když jsme si poté promítali několik ukázek ze seriálového zpracování, bylo jasné, že si knihu v budoucnu určitě přečtu. Netušila jsem však, že než se k ní dostanu, uplyne taková doba…

Jsem ale ráda, že jsem si počkala. Vím totiž téměř jistě, že kdybych knihu četla v mladším věku, Dannyho chování (sukničkaření) bych asi odsuzovala. Teď jsem si však nad knihou perfektně odpočinula a s úsměvem na rtech sledovala, co si Danny na ty holky zase vymyslí a jestli mu na to tentokrát skočí. Já to tomu chudákovi tak přála…

Povídky v knize jsou podle mého názoru dost vyrovnané, žádná není výrazně slabá. Všechny se mi zdály spíše nadprůměrné, ale kdybych přeci jen měla vybrat jednu, asi by to byl Hotel pro sourozence. U toho jsem se upřímně pobavila a Dannyho mi bylo obzvláště líto.


Chápu, že někomu nemusí sednout Škvoreckého nespisovné dialogy, ale mně to ke knize nesmírně sedí. Připadá mi, že autor udělal jedině dobře, že použil tento způsob mluvy, protože jednotlivé povídky díky tomu působí rozhodně autentičtěji. Vím, že autor vycházel z vlastních zkušeností, nejsem si sice jistá, do jaké míry věci přikrášloval, ale právě díky zvolenému stylu máte pocit, že se ty příhody prostě musely všechny stát. U spousty z nich si možná dokonce uvědomíte, že máte podobně potrhlého kamaráda, který by pro to jedno byl ochoten udělat cokoliv.

Celkově tedy musím říct, že jsem si u knihy nádherně odpočinula. Je to nenáročné čtení, které vás pobaví. Navíc díky tomu, že je to psáno právě formou povídek, není nutné, abyste knihu četli plynule. Když zkrátka dostanete chuť strávit s Dannym a ostatními nějaký ten čas, přečtete si jednu povídku a máte hned veselejší den! Nakonec jsem knize udělila 4/5 a pravděpodobně se znovu poohlédnu i po seriálovém zpracování – pamatuji si, že se mi to na té střední dost líbilo.



A co Vy a Danny? Máte ho rádi nebo Vás rozčiluje? A četli jste některá další díla od Škvoreckého? Jaká jsou? Za každý komentář budu nesmírně vděčná J

  • Share:

You Might Also Like

12 komentářů

  1. Já jsem po Škvoreckém nikdy neprahla (a musím přiznat, že, ani po přečtení tvé pozitivní recenze, neprahnu.) Jsem ale ráda, že ty si knihy, které si vybíráš, užíváš a že tě baví - stejně jako mě potom baví o nich číst ve tvých recenzích. :)

    Musím ještě pochválit ty fotky, protože jsou hrozně parádní. Fakt se mi moc líbí.

    Přeju krásný zbytek dne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuju za pochvalu, já jsem hrozný fotografický amatér, proto mi pochvala fotek vždy udělá radost :)
      S knihou Tě naprosto chápu, je to přesně ten typ, který prostě nesedne každému a spoustu lidí zkrátka neláká...tak je to v pořádku, vždyť knih je - kdyby nás zaujala každá, tak už bychom se z toho museli úplně zbláznit :)
      Taky Ti přeju pěkný zbytek dne a těším se i na Tvé další články :)

      Vymazat
  2. Upřímně řečeno, já se s tímhle jménem i knihou setkávám prvně, není to moc můj žánr a tak si i myslím, že se nejspíš do četby v budoucnu ani nepohrnu.
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, tak to mě překvapuje :) já vím, že nám o něm češtinářka furt básnila, Škvoreckého miluje :) nicméně, jak už jsem psala v komentáři výše, není to pro každého, ale mně se povídky moc zalíbily a jako odpočinkové čtivo na léto je to nadprůměr :)
      Díky za komentář, Lory a měj se krásně. Těším se i na nějaké Tvé recenze na Tichém odporu :)

      Vymazat
  3. Nečetla jsem, v tom mám mezeru :) Musím říct, že mě tahle tematika moc nezajímá, ale třeba se k ní jednou taky dopracuju nebo tomu aspoň dám šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já myslím, že na udělání si obrázku (zda se ti to bude líbit či ne) bohatě stačí jedna povídka. Jak říkám, na léto je to fajn oddechovka a já mám Dannyho prostě ráda :)

      Vymazat
  4. Ach, ty moje literární mezery. Knížku mám doma a vím, že bych po ní měla sáhnout. Takže děkuji za připomenutí a snad se brzy dostane na řadu.
    Jinak Hani, jako vždy fenomenálně sepsaná recenze, Tvoje články doslova hltám a nad tímhle příspěvkem jsem si uvědomila ten úžasný vývoj, kterým blog prochází. Milovala jsem už Tvoje začátky, ale je to čím dál tím lepší. Klobouk dolů a jen tak dál! :) Už se těším na nové Víkendové čtení :) Krásný pátek přeji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, jsi opravdu hrozně hodná :) Tvá milá slova mě vždycky potěší. Knihu bych Ti doporučila si nechat třeba na léto, není přespříliš třeba se na ní soustředit, takže jako výplň mezi něčím těžším jistě dobrá volba :)
      Hezký den!

      Vymazat
  5. To je hrozný. Poslední dobou procházím blogy a čím dál tím víc si uvědomuju, že i když se snažím, tvářit jako milovnice klasiky, moje knižní resty jsou pořád ještě značný. Nejen, že jsem nečetla Prima sezónu, já vlastně nečetla od Škvoreckého vůbec nic. Už aby bylo léto, abych měla čas všechny tyhle svoje prohřešky dohnat (nebo alespoň některé - pro dohnání všech bych potřebovala léto dvakrát tak dlouhé jako je to normální).

    Moc pěkná recenze i fotky :) Navíc se mi líbí že se pouštíš i do recenzí klasiky - nejen, že se na ostatních blozích recenze na podobné knihy příliš neobjevují, ale taky je podle mě moc fajn tyhle knížky propagovat, protože si to zaslouží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát Ti děkuji za všechny komplimenty :) udělalo mi to obrovskou radost.
      Sama se musím přiznat, že to mám podobně - taky na různých blozích (i na tom vašem) často narážím na knihy, které si chci už dlouho přečíst a stále jsem se k nim nedostala...
      Ano, snažím se, aby byly recenze co možná nejpestřejší a upřímně se musím přiznat, že mi trochu vadí, že na spoustě blogů se recenzují jen young-adultovky nebo mainstream v podobě právě vycházejících knih. Samozřejmě, že vítám i recenze nových kousků, ale zapomínat bychom neměli ani na tyto staré klasiky :)
      Ještě jednou děkuji a měj se krásně :)

      Vymazat
  6. Škvoreckého jsme četli ve škole a mě láká, ale ještě jsem se k němu nedostala. Doma mám Zbabělce, na které se chystám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já musím říct, že mě docela zaujal, takže není tak úplně vyloučené, že na Zbabělce ještě taky někdy padne řada. Každopádně se budu moc těšit na Tvůj názor :)
      Měj se krásně

      Vymazat