Poslední divočina - Piers Torday

By Hanka the bookworm - 21:54:00

Originální název: The Last wild
Překlad: Klára Žemličková
Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání: 2013
Počet stran: 320

Poslední divočina nás seznámí s osudy Kestera Jayenese – hocha umístěného v zařízení pro problémové děti ve světě, v němž už nežijí žádná zvířata. Jednoho dne však Kestera navštíví hejno mluvících holubů, kteří ho odnesou z nápravného zařízení do místa, kde přežívají poslední zvířata, jež zbyla na zemi. Kester si nejprve myslí, že blouzní, pak si ale uvědomí, že na jeho bedrech spočívá obrovská zodpovědnost, a že je to právě on, kdo by mohl zbývající zvířata zachránit před hrůzným virem Rudé oko.

Po Poslední divočině jsem namátkou sáhla v Levných knihách, mám pocit, že o ní někdy hovořila Verča, takže když jsem jí tam uviděla na poličce za pár peněz, řekla jsem si proč ne.


Od příběhu samotného jsem neočekávala žádné zázraky, přeci jen se jedná o knihu pro děti a mládež. Navíc s námětem jako takovým jsme se už setkali v různých obdobách i jinde. Putování hlavního hrdiny za záchranou kohokoliv/čehokoliv už je svým způsobem trošku klišoidní téma. Nicméně musím říct, že zpracování mě nakonec docela mile překvapilo. Některé momenty v knize jsou docela originální a autorův styl je více než vhodný pro danou věkovou kategorii.



Hlavní hrdinové příběhu jsou velmi rozmanití a zajímaví. Každý je jiný, což je dobře a já se při sledování jejich osudů častokrát pobavila. Nejvíce mi k srdci přirost Generál (panovačný šváb) a bílý holub. Plusem je i to, že se v knize vyskytují záporáci jako fík, a proto se při čtení o jednotlivé hrdiny místy opravdu bojíte.


Myslím, že pro děti je to naprosto ideální čtení. Tempo je svižné a příběh je tou správnou směsicí dobrodružství a napětí. Líbí se mi, že kniha ve čtenáři vyvolá soucit se zvířaty a chuť jim pomoci. Kromě nadprůměrného příběhu, si tak odnesete i jakési ponaučení a děti navíc objeví hořkosladký svět reality. Konec je dost otevřený, autor chystá pokračování. Nejsem si úplně jistá, jestli po dalším dílu sáhnu, ale tuhle knihu bych rozhodně s klidným svědomím doporučila dětem 9 – 14 let, hlavně pak těm, která mají ráda zvířata. Za mě 3/5 a v rámci žánru jde jistě spíše o nadprůměrnou knihu.

  • Share:

You Might Also Like

12 komentářů

  1. K tomuhle asi řeknu jen to, že to zní hrozně rozkošně (hrozně se mi líbí ta mapka, a panovačný šváb je dle mého názoru naprosto úchvatný nápad). Mít v rodině nějakého špunta, tak už to lifruju jeho směrem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, já osobně bych knihu asi znovu číst nemusela, ale až mi doroste neteř a synovec, s radostí jim knihu předám a věřím, že jako takový úplný úvod do dobružné/fantasy literatury je to super :)
      Měj se krásně!

      Vymazat
  2. O knížce jsem ještě nikdy neslyšela a jak i říkáš ty, námět se mi zdá tak nějak klišé. Navíc už jsem na ní asi i trošku stará, ale každopádně se tváří jako milé čtení :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to tak, jak to říkáš. Milé čtení, ale lepší pro děti. Není to určitě špatná kniha, ale žádné must read zase taky ne. Jestli máš ale třeba v rodině někoho mladšího, kdo se čtením teprve začíná, mohl by to být hezký dárek za pár korun :)
      Měj se krásně, Lory :)

      Vymazat
  3. I ve svém pohnutém věku občas ráda sáhnu po něčem dětštějším, zvláště muminci jsou favoriti. Možná se proto jednou dostanu i k této knize. Moc pěkná recenze, miluji některé Tvoje obraty ("záporáci jako fík" je geniální). Zkrátka velice příjemné počtení jako vždy, Hani, a děkuji za rozšíření obzorů :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Kristý. Ty zkrátka vždycky víš, jak člověka potěšit :)
      Taky se měj!

      Vymazat
  4. Pěkná recenze. :) O knize Poslední divočina jsem slyšela, ale musím se přiznat, že jsem si myslela, že to je o něčem úplně jiném. Přesto věřím, že kniha může být skvělá. :)
    Na mém blogu probíhá soutěž o knížky, tak budu moc ráda, pokud se zúčastníš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to se mi stává často, že jsem přesvědčená, že je kniha o něčem a ona je ve skutečnosti úplně o něčem jiném :)
      Děkuji za pochvalu i upozornění, ráda se k tobě na blog podívám :)
      Pěkný den

      Vymazat
  5. Jsi dobrá, že zkoušíš takovéhle knihy - jsem čím dál tím víc vybíravá, po čem sáhnu, a knihu pod mojí věkovou úroveň už jsem dlouho nezkusila, připadá mi to jako ztráta času... Je mi jasné, že občas o něco dobrého přijdu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já zase jo, mám sice žánry, kterým se tak nějak snažím vyhnout, ale jinak sahám po knihách dost namátkou...často objevím poklady, které by se mi do ruky jinak nedostaly.
      No, zrovna s touhle knihou jsi zas o tolik nepřišla, ale z knih "pro děti" bych všemi deseti doporučila třeba Volání netvora od Patrika Nesse. Je to nádherně zpracovaná knížka s hlubokým poselstvím, kterou budeš navíc přečtenou za jedno odpoledne :) Brzy na ni chystám tady na blog recenzi a nedávno ji taky recenzovaly holky z book-lords :) tak když budeš mít chuť, tak na to mrkni :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Vypadá to jako dobrý tip pro mého dvanáctiletého syny, velmi vášnivého čtenáře, především všeho zavánějícího fantasy. Dům už sice máme zavalený jeho knihami, ale stále nemá dost a tohle vypadá lákavě. Přeju krásné dny a co nejvíce času na čtení :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji. Věřím, že se synovi kniha určitě zalíbí. Zdá se, že by to mohl být jeho šálek kávy. Seženete ji v Levných knihách v oddělení pro děti a mládež :)
      Pěkný den

      Vymazat