Kufr paní Sinclairové - Louise Waltersová

By Hanka the bookworm - 8:35:00

Originální název: Mrs Sinclair
Překlad: Milan Lžička
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2014
Počet stran: 288

Kufr paní Siclairové (alias osudový příběh o rodinných tajemstvích, spřízněných duších a promarněných příležitost) nás provede dvěma dějovými liniemi. Ta ze současnosti se věnuje Robertě, která pracuje v knihkupectví Old and New a ráda ze starých knih sbírá poklady, jež tam zanechali předchozí majitelé. Jednoho dne jí otec daruje starý kufr, ve kterém objeví dopis adresovaný její babičce. Podle podpisu byl autorem Robertin dědeček, který už měl být v době sepsání dopisu ale po smrti.
Linie z minulosti nás zavede do období druhé světové války, kde Dorothy prožívá nešťastné bezdětné manželství s Albertem. Ten posléze odchází na frontu a hlavní hrdinka se seznamuje s polským majorem Janem Pietrykowským, jehož stíhačka dopadla na pole za jejím domem. Osud však není nakloněn jejich vzájemným citům a Dorothy brzy musí skrývat tajemství, které ovlivní i její vnučku Robertu o mnoho let později.

Přiznám se, že kniha Kufr paní Sinclairové mě zaujala nejen svou anotací, ale hlavně obálkou, která je podle mého vážně povedená. Rovněž i název sám už mi připadal dosti tajuplný, a tak, když jsem si měla napsat seznam knih k Vánocům, neváhala jsem a připsala právě i toto dílo.

Hned na první straně objevíme spolu s Robertou zmiňovaný dopis z minulosti a seznamujeme se s první hlavní hrdinkou. V této dějové linii mě zaujalo hlavně prostředí – knihkupectví Old a New bych klidně ráda navštívila i ve skutečnosti. Celkově mi ale Roberta ani ostatní „z přítomnosti“ příliš nepřirostli k srdci a vždycky jsem se těšila, až se dostanu zase k druhému příběhu.


Osud Dorothey totiž byl pro mě daleko zajímavější, což mě samotnou překvapilo, protože nemám příliš v lásce dobu druhé světové války. Nicméně hlavní hrdinka sama mi byla velice sympatická – líbilo se mi, že byla silná i v těch nejtěžších okamžicích a za každé situace si dokázala poradit. Její pohnutky a jednání bylo podle mého celkem snadné pochopit, spousta žen by se v její situaci asi zachovala podobně, ačkoliv v té době by se její chování dalo místy považovat za skandální.

Problémem celé knihy je to, že se autorka snaží šokovat a je to vidět. Podle mého, kdyby zkrátka odvyprávěla válečný romantický příběh Dorothy se všemi nesnázemi, kterými musela projít, bohatě by to na knihu vystačilo a nemusela by násilně vycpávat hluchá místa příběhem vnučky Roberty. Tato druhá linie je totiž dosti klišoidní – obzvláště pak úplný závěr jakoby byl vystřižený z Fifty shades…Ono obrovské tajemství, které se skrz Robertu snažíme rozluštit je totiž celkem lehké odhalit právě proto, že se zároveň odvíjí i příběh Dorothey. Kdo si tedy umí dát dvě a dvě dohromady, přijde na rozuzlení zhruba v polovině. A právě od té doby mi tam Roberta přišla jaksi nadbytečná…


No, když teď tak po sobě čtu tu recenzi, působí spíše negativně, což nebylo úplně mým záměrem. Celá polovina knihy (tedy Dorothin příběh) je skvělá. Taky autorčin styl mi celkem sedl na to, že se jedná o debut. Nicméně jak říkám, kdyby byla vynechána Robertina část, kniha by dle mého působila kompaktněji a méně prvoplánově. I tak ale Kufr paní Sinclairové můžu s opatrností doporučit – je to fajn oddechovka a díky krásné obálce se skvěle vyjímá v knihovně. J Celkově jsem hodnotila 3/5, ale přemýšlela jsem nad čtyřkou, což dokazuje, že se rozhodně nejedná o žádný propadák.

  • Share:

You Might Also Like

12 komentářů

  1. Odpovědi
    1. Taky si myslím, ale ani obsah není vůbec špatný :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Ten obal je fakt perfektní. Já mám pro takovéhle kralsné designy prostě slabost.

    Já naopak mám knížky z období druhé světové války ráda moc. (Už si brousím zubiska asi na další tři.) Nejspíš si i Kufr paní Sinclairové někam napíšu a když na knížku narazím, tak po ní sáhnu. :)

    Krásný zbytek dne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě taky, proto se při koupi často rozhoduji i na základě obálky...
      Jinak si myslím, že až budeš mít chuť na tak trochu romantickou oddechovku s napůl válečnou linií a nějakými těmi zásahy osudy (nejedná se úplně o "žili šťastně až na věky" zaplať pánbůh), tak je to dobrá volba :)
      Jestli se k ní někdy dostaneš, budu se těšit na tvůj názor :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  3. Knížka skutečně má krásnou obálku, bohužel jako i mnoho dalších knih se tentokrát nejspíš nejedná tak úplně o četbu vhodnou pro mě.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdá se, že máš ráda celkem specifické věci. Co nejraději čteš? :)
      Měj se krásně, Lory

      Vymazat
  4. Ta obálka! ♥
    Tahle knížka úplně unikla mé pozornosti, ale působí sympaticky. Možná si ji někdy půjčím v knihovně, zas tolik vášně na koupi ve mně nevyvolala, ale recenze se ti jinak moc povedla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, podívat se po ní v knihovně je rozhodně dobrý nápad, snad se k ní jednou dostaneš a bude se ti líbit. :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Konečně jsem se dočkala recenze na tuto knihu! :) Obálka je vskutku fenomenální, strašně se mi líbí - myslím, že jsme se o ní spolu už pod jedním Tvým příspěvkem i bavily. Recenze mě úplně nenalákala, spíš si knihu zařadím na letní dovolenkový seznam jako odpočinkovou četbu. Parádní recenze, Hani :) Přeji krásný večer!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo Kristý, máš pravdu, bavily. Jenže já mám s těmi recenzemi prostě stále hrozný skluz - asi moc čtu :D (a málo píšu). Chápu, že má recenze není ke knize úplně nejlichotivější, ale když se ti někdy dostane do rukou, určitě se neboj ji vyzkoušet :) Na dovolenkování je to dobrá volba :)
      Díky moc za pochvalu a měj se pěkně

      Vymazat
  6. Knížku jsem už zaregistrovala díky skvělé obálce. Ještě uvidím, jestli si knihu přečtu, nicméně moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky mockrát za pochvalu, Šárko. Jestli se knihu rozhodneš zkusit, budu určitě moc zvědavá na Tvůj názor.
      Měj se krásně

      Vymazat