Hvězdný prach - Neil Gaiman

By Hanka the bookworm - 8:42:00

Originální název: Stardust
Překlad: Ladislava Vojtková
Nakladatelství: Beta – Polaris
Rok vydání: 2007
Počet stran: 262

Příběh nás zavede do vesnice Zeď, která je pojmenovaná podle kamenné hradby, jež zmíněnou vesnici odděluje od okolního světa. V této hradbě je možné najít jedinou mezeru, která je však před zvědavci dnem i nocí střežena. Strážci svou hlídku opouštějí pouze jedinkrát za devět let, to když se na louce za Zdí koná jedinečný jarmark.
Hlavním hrdinou příběhu je mladík Tristran Thorn, beznadějně zamilovaný do chladné Viktorie Foresterové. Ta mu svou lásku přislíbí pouze v případě, že jí Tristran donese hvězdu, kterou spolu viděli jednoho večera padat.
Tristran neváhá a vydává se za Zeď, kde na něj čeká nejedno nebezpečenství. Netuší totiž, že není zdaleka jediný, kdo má o Hvězdu zájem.

Hvězdný prach byl mou druhou čtenou knihou od Neila Gaimana. Musím říct, že jsem už kdysi viděla stejnojmenný film, který si mě okamžitě získal, a proto jsem se na čtení moc těšila.


Hned v úvodu je nutné říci, že Gaiman umí i na velmi malém prostoru (vždyť kniha nemá ani tři sta stran) vykouzlit jedinečnou atmosféru. Když jsme ještě uvnitř Zdi, úplně z toho cítíte tu viktoriánskou dobu. Za Zdí se už pak naplno projevuje Gaimanova fantazie a imaginace. Nechává vás nakouknout do mnoha zákoutí a u toho vás mimoděk vystraší, pobaví i rozpláče.


Rovněž jeho postavy si velmi rychle oblíbíte. Je vynikající, že každý z hlavních hrdinů je svým způsobem dobrý člověk, ale má zároveň i nějaké slabosti. Tak třeba Tristran je tak trochu strašpytel a Yvaine (hvězda) je zase „mírně“ nedůtklivá. I záporáky Gaiman umí výborně, opravdu bych nečekala, že v takovém pohádkovém příběhu nechá zahynout….(nebudu prozrazovat). Kdo mě ale osobně bavil nejvíce (a to i ve filmu) byli ti bratři. Sledovat jejich vzájemné vraždění se, aby mohli vládnout Stormholdu, bylo už samo o sobě velmi osvěžující. Nejlepší ale byly hlášky již padlých bratří – u těch jsem se opravdu ze srdce nasmála.



Tempo příběhu je dosti svižné a u čtení si bez problému dokážu představit dospěláka, který se baví nad zmiňovanými pasážemi, stejně jako dítě, které se bojí o své hrdiny a přeje Tristranovi lásku. Podtitulem této úžasné knihy je „příběh, který stvořila sama fantazie“ a mně nezbývá, než souhlasit. Knihu mohu s klidným svědomím doporučit opravdu všem, kteří občas rádi utečou do fantastického světa. Vedle nešlápnete ani s filmovým zpracováním, které je opravdu hvězdně obsazené a dosahuje kvalit literární předlohy. Hodnotím 5/5 a už se moc těším na další Gaimanova díla.

  • Share:

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Na Hvězdný prach chystám také recenzi. Já z knihy tolik nadšená nebyla. Ano, byla hezká a pěkně se četla. Ale nedokázala jsem se odpoutat od filmu. Což mě štve, protože si myslím, že bych na ni měla úplně jiný pohled a měla z ní jiný čtenářský zážitek. Jinak pěkně napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, ráda si Tvojí recenzi přečtu, Ivet. Já byla filmem nadšená, ale je zřejmě dobře, že jsem ho viděla už před takovou dobou, takže mi vůbec nezkreslil zážitek z knihy. Jen jsem si samozřejmě postavy představovala tak, jak vypadají herci.
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  2. Jééée! Na Hvězdný prach se taky chystám (někdy v průběhu roku to chci zvládnout). Já mám totiž hrozně ráda filmové zpracování tohohle díla. A taky bych ráda čapla Kouř a Zrcadla, když už v tom budu. :)

    Krásná recenze, parádní fotky a prostě jsi mě utvrdila v tom, že je to kniha, kterou bych opravdu měla přečíst. :)

    Krásný zbytek dne přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já můžu už po dvou knihách říct, že Gaimana prostě žeru, tento měsíc jsem si koupila Nikdykde, tak doufám, že se k tomu taky brzo dostanu :)
      Těším se, až se do Hvězdného prachu pustíš - jsem zvědavá na Tvůj názor :)
      Měj se krásně Kačí

      Vymazat
  3. I já se těším, až si tuhle knížku jendou přečtu. Film miluju, takže myslím, že bych si ji mohla užít - nebo mě zradí přehnaná očekávání? Uvidíme :)
    Každopádně hezká recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta přehnaná očekávání mohou být někdy problém, ale já byla knihou nadšená, přestože miluju film. Je třeba ke knize přistupovat jako k pohádce, která má ale co nabídnout i dospělému a dokáže taky pobavit. Pak si to může člověk náležitě užít.
      Díky za pochvalu, Leni, měj se krásně :)

      Vymazat
  4. Krásná recenze představující další můj rest! I na Hvězdný prach se chystám ostudně dlouho a po přečtení Tvého hodnocení se těším ještě o trochu víc. Ještě jednou přeji hezký večer, Hani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Hvězdného prachu a obecně do Gaimana se rozhodně pusť, mě už po dvou knihách dokázal dost uchvátit. Líbí se mi, že jde o takové pohádkové příběhy, které mají ale co nabídnout i dospělákům a navíc je to "pohádkovo" prodchnuto i troškou tajemna :)
      Navíc jsou jeho knihy takové jednohubky na pár hodin :)
      Měj se krásně

      Vymazat