Dewey's 24 hour Readathon

By Hanka the bookworm - 10:58:00

Ahoj všichni, vítám Vás u slibovaného článku na téma blížícího se readathonu. Spoustu informací už můžete vědět z předchozího Víkendového čtení, a proto dnes jen v krátkosti shrnu nejdůležitější informace a taky Vám prozradím, proč se vůbec zapojuji a jaké knihy jsem si připravila na hromádku k přečtení. J

Deweyho 24 hodinový čtecí maraton se koná letos už po deváté a za tu dobu dosáhl takové obliby, že se ho účastní knižní nadšenci po celém světě. Začíná všude ve stejnou dobu, to pro naši časovou zónu znamená ode dneška 14:00 do zítřka 13:55.


Věřím, že readathony a nejrůznější „knižní výzvy“ mají mnoho odpůrců, kteří namítají, že čtení by měla být hlavně zábava a ne nějaké honění se za splněním konkrétních cílů. Na jednu stranu s tím samozřejmě souhlasím, naopak ale nevidím důvod, proč sám sebe trošku nepopostrčit a nepokusit se jednou za rok překonat sám sebe. V kterémkoliv jiném odvětví je to zcela běžná věc – pokud sportujete, snažíte se dosáhnout co největší výkonnosti, účastníte se nejrůznějších soutěží a zápasů. Malíři, hudebníci a já nevím kdo ještě, se také snaží neustále zlepšovat – své vášni se věnují naplno a spousta z nich také dává na odiv svoje výtvory…Nechápu tedy, proč u čtení by to měl být problém. Nikdo nikoho do ničeho netlačí, takže ti, co se zúčastnit chtějí, se zkrátka zúčastní a ti co ne samozřejmě nemusí. J Pravdou ale zůstává, že čtení je hlavně zábava, každý čteme jinak rychle a máme jiné množství volného času, proto asi není úplně nejlepší srovnávat se s jinými čtenáři. Je ale zajímavé zkusit si tak trochu (jednou za čas) překonat sám sebe a zjistit, kolik se toho vlastně za 24 hodin dá přečíst – no, a když se Vám nakonec do toho nebude chtít, vždycky se na to přece můžete vykašlat. J

No, a teď už přejdu k té (asi nejzajímavější) části, a sice jaké knihy jsem si pro následujících několik hodin připravila. Nejedná se o můj první readathon, a proto už vím, co mi vyhovuje, a co ne. Většinou sahám po tenčích knihách, které jsou rychle přečtené, což mi samozřejmě navozuje jakýsi pocit „úspěchu“ :D. Za prvé bych tedy ráda dokončila Polámané panenky, které jsem včera začala. Je to vážně nářez a čte se to úplně samo, takže si myslím, že by mi to nemuselo zabrat moc času. Potom tu mám připraveného Malého prince, na jehož re-reading mě nalákala Kristýnka z Book Talk blogu. Minimálně tyto dvě krásky chci stoprocentně přečíst. J


Následuje několik titulů a upřímně si ještě nejsem úplně jistá, po kterém sáhnu. Uvidím, na co budu mít v danou chvíli náladu a nevylučuji také, že budu číst několik kousků najednou, protože to je u mě při readathonech na běžném pořádku. Jedním z horkých favoritů je Jackaby, na kterého slyším chválu ze všech stran. Předpokládám, že se nejedná zrovna o moc náročné čtení, takže by to mohla být dobrá volba. Připravené mám také pohádky – v úvahu připadá Medvídek Pú či Petr Pan. Prvně zmiňovanou knihu miluji z dětství, kdežto Petra Pana jsem ještě nečetla, navíc jsem si ho tento měsíc zakoupila v  přenádherném vydání. Můj výběr pak uzavírá druhý díl ze série o Úžasné Zeměploše – Lehké fantastično.



No, plány jsou jako vždy velkolepé. Pokud by Vás zajímalo, jak jsem si vedla, určitě mi napište do komentářů - můžu připravit článek J. Budu rovněž ráda, když mi dáte vědět, zda se také občas účastníte readathonů a co si o tom všem myslíte. Mějte se krásně!

  • Share:

You Might Also Like

14 komentářů

  1. To je skvělé, že tento článek čtu jen s 38-minutových zpožděním! Ještě bych se mohla zapojit.... Jenomže mám tolik povinností, takže nevím, nevím. Možná se zapojím aspoň částečně a budu fandit všech čtenářům :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus se zapojit a uvidíš, jak se Ti povede :) já mám taky kolem toho spoustu věcí na práci a do ničeho se netlačím násilím, chtěla jsem se prostě jen ještě o trošku víc namotivovat ke čtení :)
      Měj se krásně, Magdi

      Vymazat
  2. To jsou panečku pěkné plány. Já se účastním celoroční výzvy, jen tak ze zajímavosti, ale tohle asi nechám plavat - přece jenom mi jde spíš o to si knížky užít, než jich přečíst co nejvíc, patřím do té skupiny, kterou jsi ze začátku zmiňovala.
    Z tvého výběru jsem četla Malého prince (tu knížku miluju) a před nedávnem i Jackabyho ale od toho jsem čekala víc :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, naprosto to chápu, rozhodně nemá smysl se do něčeho tlačit, když na to člověk zrovna nemá náladu :) já jsem si prostě jen řekla, že se tento den zkusím trošku hecnout a uvidím, jak se mi povede. Užít si knihu pro mě ale samozřejmě zůstává na prvním místě :) Na re-reading Malého prince se taky nesmírně těším, je to knížka plná mouder.
      Měj se krásně, Lory

      Vymazat
  3. Jaj, sice už mám tři hodiny zpoždění, ale mohla bych se ještě zapojit. Koneckonců, mám toho na čtení víc než dost. :D
    Tak hodně štěstí. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Patřím k lidem, kteří tyhle akce nechápou :D Nemyslím, že bych si užila, kdybych měla v jeden den přečíst co nejvíc knih (jenom by se mi to slilo, nemohla bych si užít knihu svým tempem) a kromě toho bych se cítila dost zblbá :D
    Na druhou stranu uznávám, že je asi fajn vyčlenit si čas jenom na čtení, kdy nemáš potřebu dělat milion jiných věcí a dohánět všechny svoje resty.
    Takže, užij si to! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně ti rozumím, je to zcela individuální záležitost, mně to jednou za čas vyhovuje. Na druhou stranu je také pravda, že to jak readathon člověk pojme, je zcela na něm. Může třeba sáhnout po jediné (tlustší) knize, tu si náležitě vychutnat, ale zkusit využít z těch 24 hodin co nejvíc času na čtení. :)
      Díky za povzbuzení a měj se krásně, Leni :)

      Vymazat
  5. Já s tebou naprosto souhlasím, takováhle výzva je dle mého pěkné zpestření. Já ti budu přát, aby jsi byla spokojená a hlavně si hezky početla. :)

    A máš naprosto NÁDHERNÁ vydání knih, hlavně teda Medvídek Pú a Petr Pan jsou překrásný.

    Krásný večer!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přesně tak to taky beru, jako zpestření :)
      Díky za pochvalu mých knih, mám pro takováhle krásná vydání (zejména knih pro děti) docela slabost, a tak si jednou za čas udělám radost :)
      Zpestřuju díky tomu nejen svou četbu, ale občas předčítám i neteři, což si moc užívám :)
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Jelikož už je po výzvě, tak Ti nemohu popřát hodně štěstí, ale snad si toho zvládla co nejvíce! :)
    Já mám knižní maratony každý víkend a přečtu tak dvě knihy, protože v týdnu se na to vůbec nesoustředím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tak díky, nakonec jsem se rozhodla publikovat shrnující článek, tak můžeš mrknout :) Já čtu tak nějak dost kontinuálně, proto jsem rozhodla pro malé zpestření.
      Měj se krásně, Lucí

      Vymazat
  7. Ahoj Hani, doufám, že se Ti dařilo a jsem ráda, že jsem Tě na něco trošku nalákala :) Budu moc zvědavá na shrnutí a dojmy :) Já se chtěla také zapojit, ale víkendy jsou u mě hektické, takže se úplně nedařilo. Měj se nádherně a těším se na nové články! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem to taky nakonec měla takové dost lážo plážo, samozřejmě mám i spoustu jiných povinností, ale přesto jsem nakonec vcelku spokojená, můžeš mrknout na shrnující článek.
      Měj se krásně, Kristý
      PS: Těším se na to shledání, doufám, že se nám oběma podaří vyšetřit si chvilku :)

      Vymazat