Všechno je definitivní - Stephen King

By Hanka the bookworm - 10:43:00

Originální název: Everything’s eventual
Překlad: David Petrů, Linda Bartošková (Sestřičky z Elurie)
Nakladatelství: Pavel Dobrovský – BETA s.r.o.
Rok vydání: 2003
Počet stran: 422

Čtrnáct různorodých hororových povídek z pera mistra žánru Stephena Kinga. Mezi jinými je čtenáři jistě známá např. povídka 1408, podle níž byl natočen film Pokoj 1408 s Johnem Cusackem v hlavní roli. Tento soubor, ostatně jako každé Kingovo dílo, slibuje napětí, krev, nadpřirozeno a mrazení v zádech. Zajímavostí je, že autor před (nebo za) každou z povídek umístil krátký vysvětlující komentář.

Je mým dobrým zvykem u povídkových souborů vždy vypsat jednotlivé povídky, napsat k nim krátkou anotaci a zhodnotit je jednu po druhé. V případě čtrnácti povídek by to už ale byl opravdový oříšek, a tak jsem se pro tentokrát rozhodla zhodnotit knihu tak nějak celou najednou.


Jak už tomu u povídkových souborů většinou bývá, najdeme zde jak povídky dobré, tak špatné. Díky bohu, že má King tak dokonalý styl, díky němuž dokážete vydržet i u povídek, které zrovna nepatří k vašemu šálku kávy. Mezi další plusy knihy patří rozhodně postavy – King je zkrátka prvotřídní pozorovatel a posluchač, a proto vám i ti nejméně pravděpodobní hrdinové budou připadat jako staří známí. Rovněž různorodost jednotlivých povídek dává této knize body k dobru – na své si zde totiž přijde milovník klasické vyvražďovačky, tajemných a záhadných úkazů i ten, kdo si libuje ve sci-fi a fantasy. Skalní fanoušci navíc jistě ocení také povídku Sestřičky z Elurie vážící se ke gigantické sáze Temná věž.


Mně osobně nejvíce oslovily povídky: Silniční virus míří na sever, 1408 (u které jsem zhlédla i filmové zpracování, jež se ale dost liší) a hlavně Jízda na střele. To je povídka, která se mne opravdu hluboce dotkla a stoprocentně se k ní budu vracet. Naopak třeba povídky Místnost smrti či Vše, co miluješ, ztratí se v dáli rozhodně nepatří k něčemu, na co bych vzpomínala ještě dlouhá léta…


Celkově se tedy jedná o průměrný povídkový soubor, ve kterém si jistě každý najde alespoň tu „jednu svojí“, nicméně King má lepší díla – a to o hodně. Za čtivost, výborné postavy, atmosféru a několik literárních skvostů Panu spisovateli uděluji 3/5. 

  • Share:

You Might Also Like

7 komentářů

  1. Kingovi se zatím úspěšně vyhýbám (horory nečtu), ale zaujalo mě, že píšeš, že za každou povídkou je krátký vysvětlující komentář. Co na těch povídkách vysvětluje? A neštvalo tě to? (Obecně nemám ráda, když spisovatelé vysvětlují, co tím mysleli a co si o tom má myslet čtenář, tak proto se ptám.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to spíše těšilo :) když se mi totiž nelíbila povídka, obvykle se mi líbily alespoň ty úryvky, nejde většinou ani tak o vysvětlování, jako spíš o to, kde sbíral k jednotlivým povídkám inspirace a tak - přišlo mi to zajímavé ;)

      Vymazat
    2. Jo tenhle typ poznámek, tak to věřím, že mohly být zajímavé :)

      Vymazat
  2. Nic od Kinga jsem zatím nečetla, ale už delší dobu se na něco chystám. Tohle vypadá jako celku zajímavá volba, už proto, že jsem zatím popravdě řečeno ani nečetla horor - změna je život :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud chceš zkusit Kinga poprvé, tak určitě začni něčím jiným :) Já osobně jako první četla Řbitov zviřátek a hned pak Osvícení a to jsou obě bomby. Stále zůstávají jedněmi z mých nejoblíbenějších. Obecně si nech povídky až na později (výjimkou by mohly být Čtyři roční doby - když tak koukni na recenzi, je na blogu:))
      Děkuju za komentář a měj se krásně

      Vymazat
  3. Další King a další recenze, která mi připomíná, že už se do něj opravdu musím pustit. Začnu čtyřmi ročními dobami a doufám, že mě chytne :) Povedená recenze Hani :) Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to musíš! Jsem moc zvědavá na Tvůj názor :)
      Díky a měj se krásně

      Vymazat