Ty - Caroline Kepnes

By Hanka the bookworm - 9:27:00

Originální název: You
Překlad: Jan Netolička
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2015
Počet stran: 448

Debutový román Ty spisovatelky Caroline Kepnes vypráví příběh Guinevery Beckové (alias Beck) a maniaka Joea. Joe je knihkupcem a ihned, když Beck vejde poprvé do jeho obchodu, si uvědomí, že je pro něj dokonalou ženou. Beck je na první pohled krásná, chytrá a přitažlivá a Joe se rozhodne, že on je pro ni ten pravý. A že Beck to brzy pochopí.
Po sérii podivných událostí, se úspěšná Beck najednou cítí bezmocná a Joe je jediný, který ji může utěšit. Začíná se mezi nimi vytvářet křehké pouto. Beck však netuší, že Joe je s ní…pořád. I ve chvílích, kdy o to rozhodně nestojí…


Hned od prvních stránek mě velmi zaujala forma (du), se kterou jsem se zatím ještě nikdy nesetkala, a tak jsem jásala nad tím, že autorka jistě bude originální i v dalších směrech. Jistým způsobem je to i pravda, protože zas tolik příběhů o obsesivních maniacích neznám, nicméně tady tak nějak končí klady, které Kepnes mohu udělit.

Samotný příběh není, až na námět, ničím zvlášť velkolepým a za největší mínus celé knihy považuji postavy. Je sice fajn, že Beck není žádná chudinka oběť a že i ona je vylíčena tak nějak lidsky a uvěřitelně, nicméně je to fakt blbka. Bude vás otravovat o ní číst celou dobu. Doteď si nejsem až tak jistá, kdo z nich byl větší chudák. Jestli Beck, obtěžovaná Joem nebo chudák Joe, že si vybral zrovna tuhle holku. Co se týče Joea – je to správnej maniak, tak jak má být, ale zdálo se mi, že všechny činy, které vykonal, mu procházely až příliš lehce. Domnívám se, že reálně by to tak opravdu nevypadalo.

Závěrem tedy mohu jen říct, že román Ty slibuje býti mrazivým thrillerem, jehož čtení v nás vyvolá úzkost a paranoiu. No, nevím, jak u ostatních, ale u mě se to bohužel nepodařilo. A to jsem se tak těšila… Pokud mohu doporučit knihu stejného žánru, rozhodně sáhněte po Sběrateli od Johna Fowlese, který je o x- levelů výš. Konečný verdikt: 3/5
PS: Jestli vám vadí sprostá slova v knihách, tak od téhle se držte opravdu hodně daleko!

 
 Existuje jedna věc, která je ještě krutější než klec, ve které pták nemůže lítat: klec tak velká, že si pták myslí, že v ní lítat může.“

  • Share:

You Might Also Like

4 komentářů

  1. "Jestli Beck, obtěžovaná Joem nebo chudák Joe, že si vybral zrovna tuhle holku." Já se tak zasmála!! :) Skvělá recenze, perfektně sepsáno. Knihu jsem zatím nečetla, ale mám ji v plánu, i přes některé negativnější reakce... To je jako s Dívkou ve vlaku, potřebuju si zkrátka udělat vlastní názor.
    Hezký pátek, Hani!
    K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Určitě do ní jdi - jak říkáš, je to jedna z těch knih, na které si člověk potřebuje utvořit názor sám. A já Ty rozhodně nezatracuju, jen jsem čekala něco víc :)
      Na Dívku ve vlaku se taky chystám, tak jsem zvědavá, jestli budeme mít opět podobný názor :)

      Vymazat
  2. Sběratel je skvělý, takže to, že mu tenhle román nestačí, mě až tak nepřekvapuje :) A na blbé hlavní hrdinky jsem trochu alergická - nemám ráda takové ty dokonalé ženy co všechno zvládají, všechno ví, všechno umí, ale to neznamená, že bych chtěla číst knihy, kde je hlavní hrdinka...nu, prostě tragédka :D

    Ty si asi jednou přečtu - zní to jako fajn oddychovka a já mám ty příběhy o vyšinutých magorech z nějakého důvodu ráda, takže myslím, že se mi bude číst dobře. Ale nejspíš od ní nebudu čekat zázrak!

    Moc pěkně napsané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu a naprosto s Tebou, co se hlavních hrdinek týká, souhlasím. Nemusí to být nutně ženy - supermanky, ale zase trubky (jako je Beck) taky ne.
      Knihu určitě zkus, jak už jsem psala v předchozím komentáři, určitě je to jedna z těch knih, na které by si měl člověk udělat názor sám. A i když mě Ty úplně nepřesvědčilo, pořídila jsem si "pokračování" Skrytá těla a dám autorce znovu šanci, hlavně proto, že mám tyhle témata taky moc ráda.
      Měj se krásně :)

      Vymazat