Přečteno za březen 2016

By Hanka the bookworm - 10:30:00

Hezké pošmourné dopoledne moji milí. Vítám Vás u nového článku, v němž se s Vámi podělím o krátké názory na knihy, které se mi podařilo přečíst v průběhu března. Celkem jsou to čtyři dokončené knihy, jedna rozečtená a jedna rozposlouchaná audio. Pokud sledujete mojí rubriku Víkendové čtení, nebude pro Vás výčet knih ničím překvapivým, ale můžete se alespoň dozvědět, jak se mi dané knihy zalíbily. Na všechny zmíněné knihy taky rozhodně přichystám recenze, takže se nebojte, že bych Vás ochudila o celý můj názor. No tak jdeme na to! J

Za prvé jsem dokončila svého vůbec prvního Pratchetta – konkrétně Barvu kouzel, což je první díl z fantasy série Úžasná Zeměplocha. Spousta lidí mě varovala, abych tuhle ságu nezačínala od začátku, že prý ty úvodní díly za moc nestojí. No, já tedy nevím, ale mě ten svět okamžitě pohltil. Pratchettova imaginace a jeho smysl pro humor? Už dlouho mě žádná fantasy takhle nedostala. Barvu kouzel jsem tedy nakonec ohodnotila 4/5 (jednu hvězdu mám do zálohy na ta „lepší“ díla), ale radím Vám dobře – pusťte se do Zeměplochy, celý ten svět i postavy si určitě zamilujete.


Následují názory na knihy, které můžete znát právě ze zmiňované rubriky Víkendové čtení. Nepravděpodobná pouť Harolda Frye je kniha, na kterou jsem úplnou náhodou narazila jednou v Levných knihách. Pamatuji se, že mě hrozně zaujala svou obálkou a po přečtení anotace už to bylo jasné. Jsem hrozně ráda, že se mi zase jednou potvrdilo, že v LK se skrývají opravdové skvosty. Harold jako postava je prostě báječný. Dávám mu 5/5 a doufám, že se spolu ještě někdy při re-readingu setkáme.

Následovalo Ve stínu černých ptáků od Cat Winters. Hrozně mě zaujalo, jak nápaditě je kniha zpracovaná. Text doplňují dobové fotografie z konce první světové války, kdy svět zachvátila obávaná španělská chřipka. Na pozadí těchto událostí se rozvíjí příběh mladičké Mary Shelley (pojmenované po známé autorce), které zemře její milý. Musím se přiznat, že málokdy se mi stane, že tak moc sympatizuji s hlavní postavou. Mary je ale úžasná. Bohužel příběh sám a hlavně atmosféra nebyly až tak dotažené, jak bych si představovala. I tak ale knihu hodnotím 4/5 a mohu ji doporučit. J


Poslední dokončenou knihou jsou Švábi, druhý díl detektivní série s Harrym Holem. Zpočátku jsem si myslela, že by se mi Švábi přeci jen mohli líbit více než Netopýr, ale nakonec tomu tak nebylo. Knihy si jsou dost podobné, jen Austrálii Jo vyměnil za Thajsko. Jinak mi na knize vadí úplně ty samé věci jako v předchozím díle. Nevýrazné postavy, umělé dialogy, příliš kostrbatá zápletka a hlavně – béčkový závěr, který by byl moc rád něčím víc. Hodnotím 2/5. Chystám se ještě na Červenku, ale pokud se mi nezalíbí, tak s autorem na dobro končím.

V průběhu celého měsíce jsem poslouchala audio verzi kompletních Hunger games od Suzanne Collins, kterou úžasně namluvila Tereza Bebarová. Povedlo se mi doposlouchat první díl tedy Arénu smrti, a přestože jsem to vůbec nečekala, příběh se mi moc zalíbil. Katniss je jako hlavní hrdinka skvělá, a i když je příběh dost předvídatelný a kniha celá napsaná docela jednoduchým stylem, já si poslech užila a určitě budu pokračovat i v dalších dílech. Tuto audio knihu tedy zatím nebudu hodnotit, počkám si, až dokončím celou sérii.


Na měsíc duben mám (jak také můžete vědět z Víkendového čtení) rozečtená Skrytá těla od Caroline Kepnes. Teď jsem zhruba v polovině a musím říct, že se zatím kniha vyvíjí velmi slibně. Doufám, že bych ji dnes nebo zítra mohla dokončit, a že se mi i po dokončení bude líbit tak jako doposud. Dílo obsahuje množství skvělých a trefných hlášek, takže jsem se pro pobavení rozhodla jednu připojit: …budu v pohodě, protože v té době už budu normální člověk s řádným profilem na Facebooku. Žijeme v době, kdy lidé, kteří nemají 4 355 přátel, jsou považováni za odpad společnosti, jako by sociálně aktivní lidé nemohli být schopni vraždit. Jojo Joe mi začíná být sympatický. J

A co Vy? Máte zkušenosti s některou z výše zmíněných knih? Obzvlášť by mě zajímal Váš názor na Zeměplochu. A jaká byla Vaše nejlepší kniha za březen? Budu ráda, když mi dáte vědět do komentářů!

  • Share:

You Might Also Like

16 komentářů

  1. Ahoj Hani :) Krásná bilance, a moc hezké knížky. Mrzí mě ten Nesbo, stejně jako Ty mám doma právě Netopýra a Švábi, obojí rozečteno, obojí nedočteno a když čtu Tvoje recenze a dojmy, myslím, že už s tím marnit čas nebudu. Přeji příjemné dočítání Skrytých těl a budu se moc těšit na recenzi!! :) Ať se i v dubnu daří, nejen čtenářsky :) Krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, moc děkuju. Na ty Šváby se asi vyprdni. Myslím, že máš doma určitě lepší kousky :)
      Pokud se budeš pouštět do Kepnesové, tak to pro Tebe bude asi celkem výzva. První díl je totiž psán právě du-formou a druhý pak v přítomném čase. Snad poprvé jsem si toho u knihy všimla, asi to bude tím, jak jsi mi to minule psala, nicméně mně to nevadí :)
      Ať se taky daří!

      Vymazat
    2. Jé, Ty si to pamatuješ? :)) Jsi zlatá.
      Upřímně, já totiž strašně doufám, že ta du-forma je něco natolik jiného, že to skousnu... Ale stejně, já už tenhle blok musím překonat - je to opravdu příšerná čtenářská úchylka.
      Každopádně Ti děkuji za upozornění, aspoň na to pak nebudu koukat jak vyvoraná myš. :)

      Vymazat
    3. No jasně, že si to pamatuju! :) já myslím, že Tě du okouzlí. Máš pravdu, bylo to něco tak jiného, že jsem tomu asi věnovala větší pozornost než samotnému příběhu. Možná proto se mi ve finále ta kniha až tolik nelíbila...

      Vymazat
  2. Achjo achjo, já mám na tenhle měsíc Švábi v plánu taky, a hrozně jsem se na ně těšila, protože jsem četla Sněhuláka a ten byl parádní. Tak uvidím, jestli se budeme názorově lišit, nebo jestli to vážně stojí za starou belu.

    A Zeměplochu jsem snad nikdy ani nedržela v ruce. Nejspíš bych to měla šupem napravit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se do nich schválně pusť - třeba jsem divná jen já. Dozvím se tak alespoň, jestli se Nesbo opravdu s každým dílem zlepšuje nebo ne :)
      Zeměplochu už po prvním dílu můžu vřele doporučit - je to správně bláznivé, legrační a postavy jsou prostě nejlepší! Koncem měsíce by snad mohla být recenze :)
      Krásný den

      Vymazat
    2. Já to prubnu, jen se teda pokusím trošku snížit svoje očekávání, abych buď nebyla tolik zklamaná nebo abych byla o to víc nadšená.

      Jé, tak na recenzi se už teď moc těším! (A úplně jsem předtím zapomněla - jak může někdo říct "nezačínej sérii od začátku"???????? To bych nezvládla, začít se sžívat s postavami a prostředím třeba až od poloviny - pokud teda má Zeměplocha nějakou návaznost.)

      Vymazat
    3. No ona ta návaznost Zeměplochy právě asi nebude úplně stěžejní, co jsem tak pochopila. Jako jasně, v prvním díle máš vysvětleny nějaké úplně základní skutečnosti, jako třeba jak Zeměplocha vůbec vypadá a tak, ale ty postavy se asi dost střídají. Zkrátka není to kontinuální vyprávění, které by na sebe ve všech bodech navazovala, spíš asi sága ze všech koutů té země se všemi jejími obyvateli :)

      Vymazat
  3. Po knize Ve stínu černých ptáků pokukuji už dlouho :)
    Pěkný den! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se do ní neváhej pustit. Myslím, že by se Ti to mohlo líbit a já si pak moc ráda přečtu Tvůj názor :)
      Tobě taky pěkný den!

      Vymazat
  4. Super článek:)
    http://praguestyle1.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Stihla jsi toho přečíst hodně :) Zeměplocha je moje srdcovka, už jenom kvůli tomu, že jsem si ji vytáhla u maturity :) Není nic lepšího, než maturovat z knížky, která mě baví :)Ve stínu černých ptáků vypadá zajímavě, myslím, že se po ní podívám :) Tak přeji další pěkné čtení a měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas maturovala z Pána prstenů, no neber to :)
      Taky se měj krásně!

      Vymazat
  6. Zeměplochu miluju - ale asi bych ti taky doporučila, abys nezačínala od prvního dílu :D Ale tak hlavně že se líbilo. V dalších knihách se styl vyvíjí, mají víc propracovanou zápletku a není to už "jenom" slet gagů :)
    Jinak tvoje tempo čtení je vážně závratné! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, no já to říkala, že mi to říkalo hodně lidí :D ale jsem ráda, že jsem je neposlechla, protože při představě, že mě čeká ještě něco lepšího, se už nemůžu dočkat :)
      Závratné? Teď si nejsem úplně jistá, jestli to myslíš vážně :D - mám pocit, že je to takové normální tempo. Jo a je také důležité zmínit, že nechodím do práce a školu mám jednou týdně. Ano, sice "pracuji" na bakuli, ale jinak toho vlastně až tak moc dělat nemusím, takže by to mohlo být jistě o mnoho lepší :)
      Měj se krásně!

      Vymazat