(Ne)obyčejný kluk - R. J. Palacio

By Hanka the bookworm - 8:14:00

Originální název: Wonder
Překlad: Renata Greplová
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2013
Počet stran: 320

August by byl normální malý kluk, nebýt toho, že má už od narození zdeformovaný obličej. Teď musí poprvé nastoupit do školy a vyrovnat se s tím, jak ho přijmou jeho noví spolužáci.

Kniha je rozdělena do několika částí a my tak můžeme sledovat pohled Auggieho, jeho sestry Vii, rodičů i kamarádů, což je pro čtenáře jistě přínosem, protože zejména ti mladší pak mohou lépe pochopit tuto problematiku z několika úhlů pohledu.

Román je psán v krátkých kapitolách a celkem jednoduchým stylem, takže se čtenář soustředí opravdu jen na psychiku postav, jak vše vnímají Auggieho noví spolužáci a jak on sám. Styl, jakým je kniha napsaná, se k ní velmi hodí, protože je pak mnohem více přístupná i opravdu mladým čtenářům.

Je až neuvěřitelné, jak je Auggie svým způsobem statečný a to i přesto, že většina spolužáků mu to tedy rozhodně neulehčuje. Garantuji vám, že při čtení budete potřebovat kapesníky. Hodně kapesníků…Já fakt brečela tolikrát, že jsem to nebyla ani schopná spočítat. Kniha ve vás vyvolá strašně moc emocí – pochopení, nepochopení, úžas…

(Ne)obyčejný kluk je sice primárně určen spíše dětem, ale já bych ho rozhodně doporučila i dospělým, protože mám takový pocit, že to jsou i oni, kteří ve svých dětech vyvolávají nechuť a odpor se vůbec bavit s „odlišnými“ lidmi, ať už jde o barvu kůže, mentální či fyzické postižení. Myslím, že každého donutí k zamyšlení a to je dobře. Zároveň doufám, že každý pochopí, že je opravdu důležité to, jací jsme a ne to, jak vypadáme. Nevím, zda je vůbec možné hodnotit jinak než 5/5.

„Každému na světě by se mělo jednou za život dostat ovací vestoje, protože my všichni jsme vítězi."


  • Share:

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Ahoj Hani, o této knížce i autorovi slyším od Tebe poprvé, ale vypadá to na zajímavé téma. Souhlasím s tím, že knihy s těmito motivy by měli číst i dospělí, ať už je kniha určena primárně pro děti nebo ne. Často ty "naivněji" napsané knihy nesou mnohem větší poselství než ty za každou cenu seriózní.
    Hezký večer přeji :)
    K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, v tom s Tebou musím souhlasit :) jednoduchý styl totiž umožňuje knihu číst jak mladším, tak starším čtenářům a dává tak hlavně jasně najevo, nač by se měl člověk soustředit.
      Taky Ti přeji hezký den a děkuju za komentář :)

      Vymazat
  2. To bude asi zajímavá a těžká četba... Napadlo mě k tomu, že kdyby tě to zajímalo z méně románového a více odborného hlediska, zajímavá kniha je Stigma od Goffmana. (Je to sociolog, ale má to plné příběhů o tom, jak se díváme na jiné lidi a jak oni se cítí).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni - díky za tip, zní to zajímavě a určitě se po ní podívám. Tuhle knihu zvládneš za chvilinku, je to psáno opravdu "dětským" stylem, nicméně to téma je velmi emocionální...

      Vymazat