Jak píšu recenze

By Hanka the bookworm - 8:34:00


Hezký den mí milí čtenáři, jsem tu pro Vás s dalším článkem z rubriky „Jak“ – dnes se s Vámi podělím o to, jak píšu recenze.


Asi jste si toho už všimli, ale já většinou nevydávám recenze na knihy, které jsem momentálně přečetla, ale spíše na ty, jež jsem už dokončila před nějakou dobou. Původně je to proto, že když jsem tento blog zakládala, tak už jsem měla nějaké recenze napsané a bylo mi líto je nevyužít, tudíž jsem je na blog začala přidávat. Tím pádem samozřejmě vznikl jakýsi skluz, protože jsem mezitím už zase přečetla další knihy. Postupně se to budu snažit dohnat a myslím, že během zhruba dvou měsíců by to už mohlo víceméně korelovat – tedy, že bych vydávala recenze na právě dočtené knihy.

S tím souvisí další věc – a sice že nepíšu recenze na dokončená díla ihned, ale až třeba za měsíc. Na jednu stranu je to pak někdy docela těžké (vybavit si příběh a všechny detaily), na druhou stranu tak ale poznám opravdu dobrou knihu. Když si totiž na veškeré postavy, atmosféru i děj vzpomínám i takovou dobu poté, značí to, že kniha musela rozhodně dobrá být.


Osobně patřím k těm „pisálkům“, kteří recenzi napíší na „první dobrou“. Zkrátka si otevřu Word a píšu víceméně tak, jak mě slova napadají. Vždy se snažím dodržet schéma: krátká (mnou vymyšlená) anotace, nějaké klady, pak zápory a nakonec celkový pocit, jaký z knihy mám. Obvykle rozebírám autorův styl, na kterém mi velmi záleží a samozřejmě také postavy, atmosféru, dialogy a děj. Platí však, že všecko sepíšu naráz a k recenzím se pak už většinou nevracím a neopravuji je. V den zveřejnění je maximálně znovu překontroluji kvůli pravopisu a snažím se o to, aby se mi neopakovala slova, ale tomu se nikdo vždy stoprocentně nevyhne.


Při publikování recenzí často používám obrázky obálek z internetových stránek, ale toto je bod, který bych do budoucna rozhodně ráda vylepšila. S přítelem jsme si nedávno pořídili nový fotoaparát – zrcadlovku od Nikonu, takže (přestože nejsem moc zdatný fotograf) se budu snažit už vždy mít vlastní fotky a postupně snad aktualizuji i starší recenze.


Jak píšete recenze Vy? Také celé naráz, anebo slova pečlivě volíte a nad každou recenzí strávíte hromadu času? Zajímá Vás ještě něco ze zákulisí psaní tohoto blogu? Určitě mi dejte vědět do komentářů – budu moc ráda.

  • Share:

You Might Also Like

20 komentářů

  1. Mě ty tvoje články hrozně baví. Neuvěřitelně příjemně si mi ten tvůj styl psaní čte!

    Já vždycky recenze začínám psát už během čtení, protože to mám čerstvé emoce a dojmy. Přijde mi to takové bezprostřední pak. Je ale pravda, že vždycky po dočtení recenze dopisuju, přepisuju, doupravuju a občas skončím i s úplně jinou recenzí, než s jakou jsem původně začínala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji za milý komentář, ani nevíš, jak jsi mě potěšila. Musím říct, že já to mám s Tvými texty naprosto stejně. Už se nemůžu dočkat, až zveřejníš něco dalšího. A ta angličtina? Sice nemám problém v tomto duchu číst, ale psát? O tom si můžu nechat jen zdát :)
      Co se týče psaní během čtení, to jsem nikdy nedělala, ale vždycky mám při čtení u sebe lepící papírky, na které si v případě potřeby zapisuji nějaké postřehy nebo označuji pasáže, které se mi obzvlášť líbily. I to mi pak při psaní recenzí pomáhá.
      Ještě jednou děkuji a přeju Ti krásný den!

      Vymazat
    2. A teď zase děkuju já! Já tě přijdu chválit a ty z toho uděláš chválu pro mě, jsi vážně úžasný andílek. Takže děkuju, děkuju, děkuju. (A slibuju, že na "něčem dalším" se snažím pracovat, ale nějak to holt vázně.)

      A to s těmi papírky je geniální?! To mě vůbec nenapadlo a mám takový pocit, že to teď rozhodně zkusím.

      Krásný den i tobě (a kdybychom spolu už do té doby nemluvili, tak i krásné Velikonoce!)

      Vymazat
    3. Ještě jednou Ti děkuji - komentáře plné díků, to se mi líbí :) papírky určitě zkus, je to fajn vychytávka. Občas se mi stane, že nepoužiju ani jeden, ale někdy mám polepíkováno půl knihy. Dobré je, že se tak knihy neničí, papírky můžeš kdykoliv sundat :)
      Taky krásné Velikonoce!

      Vymazat
  2. Také mám s nimi strašný skluz, ale jak píšeš- po delší době poznáš, jak moc byla kniha skvělá či špatná. Dřív jsem si recenzi rozepisovala ručně, ale pak už jsem si nějak tak zvykla a vždy po dočtení si udělám ty ''internetové'' informace a pak jen v daný den sednu, napíši svoje pocity, doplním fotky a tradá tradá! :-D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano - rozhodně je to jeden z ukazatelů kvality knihy :) na druhou stranu nemám (většinou) se sepsáním svých pocitů až takový problém ani po delší době. Taky mi pomáhá, že několik poznámek k právě dočtené knize vždy dávám do komentářů na databázi knih, takže před psaním opravdické recenze na to vždy mrknu a osvěžím si tím paměť.
      Měj se krásně!

      Vymazat
  3. Píšu recenze, hned když knihu dočtu (nebo třeba den dva poté), protože mám ještě všechny dojmy v hlavě. Nemám ambici psát jenom o těch dobrých knihách, takže bych si po nějaké době už všechno nepamatovala, a baví mě přenášet na obrazovku bezprostřední emoce.

    Jinak většinou recenzi "nahodím" jeden den a druhý den upravuju: mám zlaté pravidlo nikdy nevydávat nic v ten den, kdy jsem to napsala (zaručuje to aspoň minimálně autokorekturu).

    S fotkami na blog neustále bojuju, můj foťák dobré fotky moc nezvládá, ale taky mám v dlouhodobějším plánu to zlepšit :)
    Takže hodně zábavy u dalších článků! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já taky píšu i na ty "špatné" knihy - kupodivu kritizovat mi jde občas snadněji než chválit :D, ale chtěla jsem tím jen vyjádřit, že když si třeba po měsíci na knihu vzpomínám do detailů a mám z ní pořád dobrý pocit, je jasné, že to byla asi lepší kniha než některá, kde si sotva vybavím děj - to mi ale nepřekáží v kritice :D jak už jsem zmiňovala, dost mi pomáhá i to, že bezprostředně píšu pár dojmů na databázi knih, většinou své myšlenky v recenzi pak už jen rozvinu :)
      S vydáváním to mám stejně, většinu článků (vyjma víkendového čtení) mám napsáno týden až dva dopředu.
      Díky za komentář Leni a měj se krásně!

      Vymazat
  4. Ahoj Hani, dnes ještě jednou :) Jak nejsem v těchto dnech často online, vždy Ti to tu pak rovnou zaspamuji komentáři :)
    Moc zajímavý článek, podobně zaměřené články chystám i k sobě na blog... Musím říct, že obdivuji sepisování recenzí třeba s měsíčním odstupem. Já to musím stihnout tak do týdne, pak už se mi recenze sepisují obtížněji... byť připravuji i recenze na knihy, které mne zaujaly dříve a které chci na blogu sdílet. Jen mi to s tím časovým odstupem už nejde tolik od ruky. Nad strukturou recenzí pak docela dost přemýšlím a mám takovou osnovičku, které se snažím držet. A nejoblíbenější částí je pro mě focení, byť jsem totální amatér a fotky nevycházejí dle mých představ, strašně mě to baví :) Tak a to stačí, nebudu Ti to tu zahlcovat a schovám si to do článku. :)
    Tobě velké díky za další originální příspěvek, který jsem si s chutí přečetla! :)
    Měj se nádherně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Ti Kristý a komentářů není nikdy dost, takže za tenhle typ spamu jsem moc ráda :)
      Určitě se těším na podobné články i u Tebe na blogu. Ostatně já hltám každý Tvůj příspěvek!
      Měj se krásně

      Vymazat
  5. Také chystám článek na toto téma a z poloviny je to hotové. Ale nejsem schopna se dokopat k dokončení a po přečtení tvého článku to bude ještě horší. Pěkně jsi to napsala :)
    Já recenze píšu podle nálady a času. Někdy něco málo napíšu na kousek papíru nebo do telefonu, buď heslovitě nebo rovnou větami. Už se mi stalo, že jsem takto napsala skoro celou recenzi. A někdy se k napsání dostanu třeba až za týden nebo dva a to už je horší. Někdy opravdu nevím, co napsat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Ti moc za milý komentář :)
      Až bude článek hotový, určitě mi sem dej odkaz, ráda se podívám a třeba i přiučím :) Já mám občas obecně tak trochu problém s povídkami a taky s knihami, které se mi zdály průměrně. Nejlépe se mi píší recenze na knihy, které u mě buď totálně propadly a nebo na ty, které byly zase úplnou peckou!
      Hezký den

      Vymazat
    2. Až ten článek konečně napíšu, tak dám určitě vědět :)
      Tak to jsme na tom stejně. Povídkové knihy se mi píší taky těžce. A nejlépe se mi píší knihy, které mě buď nadchly a mohla bych napsat několik stran, až se musím krotit nebo knihy, které mě vůbec neoslovily a našla jsem v nich spoustu much. Ještě sériové knihy se mi píší špatně. Někdy prostě nevím, co bych měla napsat k dalšímu a dalšímu dílu.

      Vymazat
    3. Proto to občas řeším tak, že shrnu všechny díly tak nějak najednou, viz třeba má nedávná recenze na Zámek a klíč :)

      Vymazat
  6. Já recenze rozhodně taky píšu naráz, ale píšu je hned pár dní po dočtení, jelikož během měsíce by se mi toho tolik nahromadilo, že bych to nestíhala a navíc dám někdy i na první dojmy - ale většinou si knížku nechám rozležet v hlavě aspoň pár dní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to právě většinou dělám tak, že zasednu a napíšu několik recenzí najednou, takže mi v řadě obvykle nečeká mnoho knih. Recenze pak ale vydávám samozřejmě postupně, tudíž ony samotné vychází trochu s opožděním, ale myslím, že to snad nikomu nevadí :)
      Děkuji moc za komentář a měj se krásně!

      Vymazat
  7. Skvělý článek!

    Já to mám co do aktuálnosti recenzí tak trochu jako na houpačce. U recenzních výtisků to docela koreluje, u knih, které recenzuju jen tak, jsou ty rozestupy delší. Permanentně mám v konceptech cca 5 dokončených článků připravených k publikaci, které zveřejňuji když zrovna není dokončeno nic jiného. A tak se někdy stane, že se recenze na knihu přečtenou v lednu na blogu objeví až někdy v květnu. Ale co už. Psaní recenzí ale většinou moc neodkládám, abych nezapomněla jak děj, tak to, co mě na knize oslovilo a co mě naopak štvalo - po delší době totiž zapomnění mé dojmy patřičně promaže :D

    Co se týče fotek, většinou se snažím přidávat vlastní, někdy to ale z různých důvodů prostě nevyjde a pak sahám po obrázcích z nakladatelství.

    Jinak co se týče mého postupu psaní recenzí, publikovala jsem o tom článek zde, kdyby ses chtěla pobavit nad tím, jaké jsou moje články porody :D

    http://book-lords.blogspot.cz/2015/08/o-psani-recenzi.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za komentář, velice jsi mě potěšila :) zdá se, že návyky, co se týče článků, máme dost podobné :)
      Ráda kouknu i na celý Tvůj článek, tak se měj zatím krásně.

      Vymazat
  8. Krásny článok Hanko. :) Ja recenzie píšem rovno na bloggeri. :) Ešte som to vo Worde neskúšala a dokonca ani na papier. :D Píšem rovno, čo ma napadne a potom ešte ďalšiu hodinu to prepisujem, aby to malo hlavu a pätu. :D Prajem pekný večer. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj a díky mockrát za komentář :) Já nepíšu do bloggeru rovnou proto, že ty recenze co napíšu nepublikuji rovnou, ale mnohdy až za týden, za dva. Proto ten word :)
      Hezký zbytek večera :)

      Vymazat