Netopýr – Jo Nesbø

By Hanka the bookworm - 16:47:00

Originální název: Flaggermusmannen
Překlad: Kateřina Krištůfková
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2013
Počet stran: 396

Netopýr je první knihou ze série detektivek s Harrym Holem. Odehrává se v Austrálii, kam zamíří hlavní hrdina, aby pomohl tamní policii s vyšetřováním smrti norské dívky. Harry si má v Austrálii zároveň trochu pročistit hlavu, odpočinout si od alkoholu a vyrovnat se s tím, že zavinil autonehodu, při níž přišel o život jeho mladý kolega.

Tak už i já jsem se dostala k tomu, abych si konečně přečetla něco od „krále severské krimi“. Sáhla jsem po první knize v sérii s Harrym Holem a jak jsem se těšila, tak přišla studená sprcha…

Příběh, ve kterém se dostáváme do prostředí prostitutek, dealerů, cirkusáků a boxerů by mi sám o sobě až tak nevadil, ale nelíbilo se mi místo – Austrálii sice miluju a jednoho dne bych jí ráda navštívila, nicméně jsem očekávala, že se příběh bude odehrávat na severu. No jo no, nečetla jsem anotaci…Myslím si, že prostředí příběhu celkově ubralo a navíc legendy, které se nám autor knihy snaží prostřednictvím jednotlivých postav „nenásilně“ představit, výrazně ubíraly na tempu. A tempo je u detektivek jednou ze stěžejních věcí. Tou druhou jsou podle mě dialogy a tady jsem opět narazila. Lidé zde mluví jako knihy, padá jedno klišé za druhým a celkově se mi to prostě vůbec nezdálo autentické a uvěřitelné.

Rovněž Harry jako hlavní postava mi příliš nepřirostl k srdci. Nevyléčený alkoholik, co sbalí první holku v baru, kterou potká a všechno jí o sobě prozradí? To se mi nezdá…Tak by to ve skutečnosti nefungovalo. Harry mi nepřipadal jako člověk, který by se rád svěřoval. Bylo z toho cítit, že nám zkrátka autor musí hlavního hrdinu nějak představit, abychom pochopili jeho minulost a tudíž souvislosti, ale zkrátka nevěděl, jak jinak to udělat, tak ho šoupl do postele s holkou, které se svěřil.

No, přestože mě kniha docela dost zklamala, rozhodla jsem se dát autorovi ještě šanci a přečíst od něj další knihy (s Harrym), protože některé z nich už mám koupené doma. Navíc tento první díl poměrně dost kritizují i lidé, kteří normálně Nesbøho vychvalují až do nebes. Tak to s ním ještě zkusím a uvidím, jestli mě přesvědčí, že si zaslouží mou pozornost. Hodnocení: 2/5.

  • Share:

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Jéé, Ty mi úplně mluvíš z duše! A já si myslela, že jsem jediná, kdo Nesbøvi nepřišel na chuť... Rozečetla jsem Netopýra (dokonce dvakrát) a Švábi a ani jedna kniha se mi nelíbila - a to tak, že jsem je rozečtené asi po 70 stranách odložila, což opravdu není mým zvykem. To tempo je opravdu příšerné, člověk vůbec nemá pocit, že čte detektivku.
    Jsem zvědavá, jaké další knize dáš šanci a budu napjatě očekávat recenzi - pokud by se Ti líbila, asi bych jí taky dala šanci. Zdá se, že náš vkus týkající se tohoto autora je velice podobný :)
    Díky za pěkný článek a hezký den!
    K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za milý komentář a jsem ráda, že se mnou taky někdo souhlasí - potvrdila jsem si tím, že nejsem na hlavu :D
      Na poličce na mě čeká druhý díl (právě Švábi) a čtvrtý (Nemesis), takže to asi vezmu popořadě a s tím, že třetí si někde půjčím, protože zrovna na ten jsem slyšela celkem chválu :)
      Taky přeju hezký den.

      Vymazat
  2. Taky jsem jako úvod do severských detektivek četla a recenzovala Netopýra a nebyla to nejlepší volba, teď se mi ani nechce pouštět do dalších knih toho žánru. Prý jsou ale ty další díly fakt dobré, tak nevím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano - přesně to samé jsem slyšela taky, v nejbližší době se chystám na Šváby, tak uvidím, jestli zaznamenám nějaký posun :)
      Děkuji za komentář a přeji hezký den :)

      Vymazat