RC | Nehoda - C. L. Taylor

By Hanka the bookworm - 11:03:00

Originální název: The Accident
Překlad: Zuzana Pernicová
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2016
Počet stran: 352

Sue Jacksonová měla pocit, že žije normálním spořádaným životem. Až do chvíle, kdy se její dcera Charlotta pokusila vědomě spáchat sebevraždu. Nyní je v kómatu a Sue se usilovně snaží dopátrat toho, co ji k činu mohlo vést. Stopy vedou do minulosti a to nikoliv do minulosti její dcery, nýbrž její vlastní. Do minulosti, na kterou se usilovně snažila zapomenout. Nyní ji její démoni začnou pronásledovat znovu a nebezpečí tentokrát nehrozí pouze jí, ale i celé její rodině.

C. L. Taylor je autorka, která mě zaujala už svou první vydanou knihou u nás – Lží (celou recenzi si můžete přečíst tady). Proto když jsem v edičním plánu Domina narazila na její jméno znovu, neváhala jsem a knihu si vybrala k recenzi.

S lítostí však musím konstatovat, že Nehoda se s autorčinou předchozí knihou nemůže vůbec srovnávat. Předpokládám, že jedním z důvodů je to, že Nehoda je ve skutečnosti autorčiným debutem, pouze u nás vyšly knihy v opačném pořadí. C. L. Taylor do knihy vecpala všechna žánrová klišé, která si umíte představit. Dvě dějové linie, současnost a minulost, jsou samozřejmostí, nicméně nesympatická hlavní hrdinka, muž manipulátor, „záhadná tajemství“, která dokážete rozlousknout možná už před půlkou knihy a … konec (nechci prozrazovat), to je na mě moc.


Hlavní hrdinka Sue Jacksonová je psychicky narušená ženská, která je však přesvědčena o tom, že vše je vlastně růžové. Má za sebou sice pohnutou minulost, jenže já zkrátka s takovými hrdinkami nedokáži soucítit, protože si myslím, že si za své problémy mohou samy. Na scénu vstupují také dva muži jejího života – manžel Brian a bývalý přítel James. Kdo je ten hodný a kdo zlý? Neméně důležitou figurkou je samozřejmě i dcera Charlotta byť je po celou dobu knihy v kómatu. Pokusila se opravdu spáchat sebevraždu nebo se jedná o hroznou nehodu? A jaké tajemství v sobě ukrývá? Na první pohled se může zdát, že postavy v knize jsou rozmanité a plastické, nicméně to není až tak pravda. I hlavní hrdinové totiž zapadají do stereotypu žánru a ničím nepřekvapí.


Co knihu určitě zachraňuje, je tempo. Autorka umí po celou dobu držet čtenáře napjatého, přestože víte, jak se (asi) věci mají. Škoda jen, že nedokáže tak obratně pracovat s příběhem jako třeba Flynnová. V průběhu knihy se nedočkáme téměř žádných překvapivých zvratů, což je velká škoda, protože ty i z průměrně vymyšlených příběhů dokáží udělat špičku žánru a jsou tím hlavním, na co se lidé podle mého těší, sahají-li po thrilleru.

Já osobně jsem celkově z knihy zklamaná. Příběh je hodně průměrný až podprůměrný stejně tak jako hlavní hrdinové. Nepřináší nic nového a mám dojem, že s rychlostí, jakou dnes nakladatelství vydávají thrillery, rychle zapadne. Přesto ale Taylorové nemohu odepřít spisovatelský um, díky kterému sedíte u knihy a otáčíte stránky, dokud nedojdete až na konec. Dokáže napnout, což ale mnohem lépe prokázala ve své druhé knize Lež, ve které navíc dokázala vystavět plnohodnotný a uvěřitelný příběh z netradičního prostředí a s mnohem zajímavějšími hlavními hrdiny. Nehodu bych doporučila rozhodně ženám (starším), nejlépe těm, které žánru příliš neholdují, a tak je děj možná mile překvapí. Připadá mi jako takové oddechové, a přesto napínavé čtení pro masy čtenářek. Něco jako psychothrillerové Bábovky ☺. Naopak Lež by mohla zaujmout i milovníky (spíše milovnice) žánru, po té se určitě podívejte. Na Goodreads jsem navíc našla, že autorka v současnosti píše již čtvrtou knihu, proto je pravděpodobné, že se od ní v budoucnosti ještě něčeho dočkáme. Mně nezbývá než doufat, že knihy budou mít vzestupnou tendenci podobně jako třeba u už zmiňované Gillian Flynnové. Dnes hodnotím průměrnými 3/5.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji tímto mockrát nakladatelství Domino.

Co Vy a autorka? Četli jste Lež nebo dokonce Nehodu? Jaký je Váš názor? A co si obecně myslíte o hlavních hrdinkách, které se nechají tyranizovat muži? Soucítíte s nimi nebo Vás štvou? To a mnohem víc mě bude zajímat v komentářích… Mějte se krásně!

  • Share:

You Might Also Like

9 komentářů

  1. Od téhle autorky jsem nic nečetla, vlastně o ní slyším skoro poprvé. Zato překladatelku znám osobně. :)
    Jelikož já sama bych se mužem tyranizovat, zneužívat (ať už psychicky či sexuálně nebo jakkoliv jinak) nebo jinak poškozovat nenechala, tyhle hrdinky moc nemusím. Pokud je to nedobrovolné, musím soucítit, pokud dobrovolné, inu, snažím se se od nich co nejvíc distancovat, protože od té chvíle jejich chování podřízené touhle vlastností přestávám chápat a akceptovat. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je pěkné :)
      Já mám právě problém s tím, že nedokážu soucítit ani pokud je to nedobrovolné. Pro mě je naprosto nepředstavitelné, že bych se dostala do takové situace, ale když už, určitě bych v ní "dobrovolně" nesetrvala několik měsíců/let. Achjo, asi jsem prostě málo empatická nebo nevím...
      Každopádně se měj nádherně, Vlasti :)

      Vymazat
  2. Nehoda mě zaujala už předtím, ale teď mě láká ještě víc! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kouám, že jsi další , kdo si ji chválí. Už jsem na ni dostala chuť před dvěma týdny a už zase :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katy, nejsem si jistá, jestli jsi četla úplně pozorně, právě, že ji moc nechválím...Pokud chceš autorku zkusit, určitě doporučuji spíše Lež.
      Měj se hezky

      Vymazat
  4. Hani, Nehoda mě za chvíli čeká a tak jsem recenzi jen tak proletěla, ale tedy doufám, že mi sedne víc, než Tobě. Tak jako tak se ale nenechám odradit a časem si pořídím Lež, když říkáš, že je lepší. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem, že ti přišla. Jsem sama zvědavá na tvůj názor - hodně, hodně :) Uvidíš, jak ti autorka sedne a třeba půjdeš i do té Lži :)
      Měj se parádně

      Vymazat
  5. Lež znám, i když teda pouze z recenzí. Celkem ráda bych ji zkusila. Nehodu ale vzhledem k tvojí recenzi pravděpodobně vynechám. :D

    Recenze je nádherná jako vždycky. Už mi úplně chybělo si ty tvé články číst.

    Měj se krásně a užij si víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí, zase a znovu děkuju, ty jsi fakt zlatá ♥
      Přesně, jak to máš v plánu - Lež bych doporučila, Nehodu moc ne.
      Budu se těšit, jestli se ke Lži někdy dostaneš :)

      Vymazat